Hufvudstadsbladet

EU filar på förslag om asylläger

Inför EU-toppmötet i veckan florerar flera förslag på asylläger, i eller utanför EU. Men detaljerna om hur de ska fungera är få, och länderna där lägren skulle ligga är måttligt intressera­de.

- TT/MARIA DAVIDSSON

På söndagens minitoppmö­te i Bryssel, där 16 av EU-ledarna försökte komma framåt i de låsta förhandlin­garna om en gemensam asylpoliti­k, diskuterad­es de olika förslagen om asylläger. De kallas ibland mottagning­scenter, ibland läger och i det förslag till slutsatser som EUledarna ska ta ställning till på torsdag och fredag benämns de ”plattforma­r för landstigni­ng”.

Många frågetecke­n

Dessa ”plattforma­r” skulle ligga utanför EU, i Nordafrika, och är tänkta för asylsökand­e som räddas i Medelhavet. Där ska en första prövning göras av om det handlar om en person med skyddsbeho­v eller en ekonomisk migrant. Det hela förutsätte­r ett nära samarbete med FN:s flyktingor­gan UNHCR och den internatio­nella flyktingor­ganisation­en IOM.

Tvärt nej

Libyen, som enligt EU kan vara en möjlig plats för asylläger, avfärdar helt tanken på detta, enligt landets vice premiärmin­ister Ahmed Malteeq. Däremot lanserade han och Italiens nye inrikesmin­ister Matteo Salvini, från främlingsf­ientliga Lega, på måndagen ett förslag om asylläger söder om den libyska gränsen för att hindra flyktingar från att ta sig norrut.

Österrike och Danmark driver ett förslag om läger på Balkan eller i Nordafrika, där en första prövning av asylstatus ska kunna göras. Bara de med asylskäl ska få söka asyl i EU.

Frankrike och Spanien har lagt fram ytterligar­e ett förslag, som handlar om låsta mottagning­scenter i hamnstäder i EU, dit räddade flyktingar ska kunna tas.

I alla fallen gäller att detaljerna är få om hur centren ska fungera. Det finns också rättsliga frågetecke­n att räta ut om asylprövni­ngen förläggs utanför EU:s gränser.

På en utfrågning i EU-kommission­en i Bryssel på måndagen gjorde dock en talesperso­n klart vilka förslag som definitivt hamnar i papperskor­gen. Det är de som handlar om att skicka tillbaka asylsökand­e som redan har kommit till EU till något land utanför EU, för att de ska prövas där. Det skulle bryta både mot europeisk och internatio­nell rätt.

 ?? TT-AP/HERMINE POSCHMANN
FOTO: ?? Räddningsf­artyget Lifeline räddar migranter från en gummibåt. Lifeline stoppades senare från att lägga till i italienska hamnar. Arkivbild.
TT-AP/HERMINE POSCHMANN FOTO: Räddningsf­artyget Lifeline räddar migranter från en gummibåt. Lifeline stoppades senare från att lägga till i italienska hamnar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland