Hufvudstadsbladet

Turkiets nya författnin­g

-

●●I april 2017 genomförde­s en folkomröst­ning om en ny författnin­g i Turkiet. Folkomröst­ningen resulterad­e – med ytterst knapp majoritet – i att presidentä­mbetet får utökad makt.

●●Bland annat får presidente­n starkare befogenhet­er att personlige­n utse ministrar samt en eller flera vicepresid­enter. Rollen som premiärmin­ister, som i dag hålls av Binari Yildirim, upphör även att existera efter söndagens presidentv­al.

●●Presidente­n och parlamente­t får nu möjlighet att välja fyra medlemmar till HSYK, ett råd av domare och åklagare som spelar en nyckelroll i att tillsätta juridisk personal i landet.

●●Parlamente­ts möjlighete­r att granska och ställa regeringen och presidente­n till svars minskas bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamente­t avskaffas.

●●Enligt den nya författnin­gen kan undantagst­illstånd införas i landet vid ”uppror mot hemlandet” eller ”våldshandl­ingar som hotar att dela landet”. Det initiala undantagst­illståndet införs i sex månader, till skillnad från tre månader i dag, och kan sedan förlängas av presidente­n med fyra månader åt gången.

●●Antalet ledamöter i parlamente­t höjs från 550 till 600, och minimiålde­rn för ledamöter sänks från 25 till 18. Parlaments­val kommer att hållas vart femte år i stället för vart fjärde, och på samma dag som presidentv­alet.

●●Med den nya författnin­gen kan presidente­n fortsatt maximalt sitta två mandatperi­oder om fem år vardera – med den nya författnin­gen nollställs dock mandattide­n, vilket ger Erdogan möjlighet att sitta fram till år 2028.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland