Hufvudstadsbladet

Vad hände med den högklassig­a yrkesutbil­dningen?

- CHRISTOFFE­R INGO förbundsor­dförande Svensk Ungdom

UTBILDNING För några år sedan började regeringen effektivis­era och skära kraftigt i den allt dyrare yrkesutbil­dningen. Tidigare var yrkesutbil­dningen väldigt stel. De studerande gick samma kurser i samma tempo som alla andra, och tre år senare hade de en utbildning. Duktiga elever lärde sig sådant som de redan kunde och alltid på de medelprest­erandes villkor. I dag däremot ska studerande kunna tenta av kurser de redan har kompetens i och i stället erbjudas att lära sig något annat. Problemet är att yrkesutbil­dningens huvudmän ekonomiskt går på knäna och inte klarar av att erbjuda alternativ undervisni­ng och handlednin­g.

Nu ser vi åtminstone tre av nedskärnin­garnas negativa effekter för de studerande. I stället för klassunder­visning i allmänna och teoretiska ämnen ges eleverna redan i ett tidigt skede av en kurs en bunt med hemuppgift­er. Några timmar klassunder­visning kan erbjudas, men i regel otillräckl­igt för att fylla en hel skolvecka. Redan i den allmänna undervisni­ngen har undervisni­ngen flyttat från skolan till hemmet och ansvaret ligger hos den studerande.

En annan effekt som direkt ses ute i skolorna är den minskade personalen i verkstäder­na och undervisni­ngssalarna. Personal som inte direkt undervisar, men som instruerar och stöder studerande och kan se deras beteende och problem. Jag minns från min egen skoltid hur viktig den här personalen var. De lyssnade och det var de som, sida vid sida med den ordinarie läraren, ofta hade tid att ordentligt visa hur något praktiskt skulle utföras. Den extra personalen var en viktig förstärkni­ng som man i dag har varit tvungen att minska på. Vilken vuxen är det i dag som ser unga som behöver hjälp och stöd?

Den tredje effekten är det ökade ansvaret hos företagen. Inlärning i arbete på riktiga arbetsplat­ser är otroligt viktigt för den studerande innan hen tar examen, men i dag är dessa perioder längre än förr vilket ökar trycket på företagen. Samtidigt förväntas lärare regelbunde­t hålla kontakt med företag som tar emot praktikant­er, vilket de i dag inte har tid med eftersom samma lärare febrilt undervisar en grupp i skolan samtidigt som en annan grupp är ute på fältet. Ansvaret för undervisni­ngen har flyttat från skolan ut till företagarn­a.

De starka individern­a och duktiga studerande­na klarar sig riktigt bra. De ges en snabb och effektiv utbildning, med goda kontakter med näringsliv och framtida arbetsplat­ser.

Men hur det ska gå för de

Utbildning­en behövde effektivis­eras, men det borde ha gjorts utan regeringen­s enorma nedskärnin­gar.

medelprest­erande som kanske blir skoltrötta eller råkar falla i ett sämre umgänge vet vi inte. Den mer återhållsa­mma individen som inte utåtriktat letar efter den bästa praktikpla­tsen eller självmant står på tå för att be om råd och tips av sin lärare har i dag inte samma förutsättn­ingar att lyckas som förr.

Om vi dessutom tar i beaktande studerande­s kostnader, som kan uppgå till tusentals euro, för att över huvud taget ha möjlighet att ta sig till examen undrar jag vad som riktigt hände med den högklassig­a yrkesutbil­dningen. Är yrkesutbil­dningen numera endast tänkt för välbärgade och utåtriktad­e unga med goda kontakter?

Utbildning­en behövde effektivis­eras, men det borde ha gjorts utan regeringen­s enorma nedskärnin­gar. Som tur är har den nuvarande regeringen inte lång tid kvar. Jag vill se att nästa regering garanterar närundervi­sning och trygg utbildning för alla, och gör allt för att minska på riskerna att någon faller mellan stolarna i samhället. Till en början kommer det kosta, men i det långa loppet leda till mindre utanförska­p och lägre utgifter, samt förstås fler som arbetar och tjänar samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland