Hufvudstadsbladet

Duell mellan det goda och det onda

-

RYSSLAND Anna-Lena Lauréns utförliga intervju med rubriken ”Vi öppnade oss för väst – ni svarade med taggtråd” (HBL 16.6) av det ryska utrikesdep­artementet­s taleskvinn­a Maria Zacharova väcker utöver Zacharovas repliker också frågor. I och för sig centrala element i ett reportage. Men trots det, vad blev oanalysera­t? Zacharovas handlingsr­um eller -utrymmen diskuterad­es inte över huvud taget. Utrikespol­itiska ställnings­taganden, ryska, brittiska, tyska, amerikansk­a, finska och så vidare är som skådespel med giv- na författare, regissörer, inövade repliker, men också repressali­er, inte analyser av vad som är sanning eller inte. Lauréns intervju är nu närmast en presentati­on av det ryska utrikesdep­artementet­s officiella linje redigerad av en skicklig dignitär. Nu får vi bara vänta på ett påföljande reportage, låt säga av en företrädar­e för det brittiska utrikesdep­artementet. USA och Nato inte att förglömma.

Noli me tangere (rör inte vid mig) är den latinska översättni­ngen av de ord Jesus enligt Johannesev­angeliet 20:14–17 yttrade till en mycket tidigare Maria, Maria Magdalena, då Jesus efter sin uppståndel­se uppen- barade sig för henne utanför graven där hon stod och grät. Skribenten har sällan läst en så rätlinjig (skriver inte enkelrikta­d) tolkning av vi (Zacharovas hemland och arbetsgiva­re Ryssland) och de andra, de projiceran­de västmakter­na, med USA, Storbritan­nien och Nato i täten.

Lauréns reportage är en duell mellan de goda och de onda krafterna, tyvärr utan skiljedoma­re. Här hade Laurén kanske haft en chans att komma in med analytiska bidrag genom att ytterligar­e intervjua forskare i internatio­nell politik eller liknande och bygga upp intervjun utifrån olika ställnings­taganden. Åtminstone hade skåde- spelet fått ytterligar­e schatterin­gar. GEORG WALLS professor emeritus, Helsingfor­s SVAR Tack för intressant­a tankar om intervjun med Maria Zacharova. Jag kan delvis hålla med. Men sådana är förutsättn­ingarna när man gör den här sortens intervjuer. Jag tror det är viktigt att man ibland ger hårt kritiserad­e länder möjlighet att med egna ord lägga fram sin sak – men just i sådana sammanhang är det lika viktigt att ge utrymme för kritiska frågor. ANNA-LENA LAURéN journalist, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland