Hufvudstadsbladet

Sista chansen för Messi och Argentina

En sista chans för Argentina. En sista möjlighet för Lionel Messi.

- HBL-TT-AFP

Trots att Argentina bara fick 1–1 mot Island och såg uppgivet ut i 0–3-förlusten mot Kroatien har sydamerika­nerna fortfarand­e möjlighet att ta sig till åttondelsf­inal i VM.

Men finns harmoni nog i laget för att kunna besegra Nigeria i tisdagskvä­llens avgörande match?

Det argentinsk­a laget omgärdas av rykten om kaos och interna stridighet­er inför avgörandet i grupp D. En grupp Kroatien toppar efter två raka segrar, där Nigeria är tvåa på tre poäng och där Island och Argentina sladdar med bara varsin inspelad poäng.

Den argentinsk­e förbundska­ptenen Jorge Sampaoli är så starkt ifrågasatt att det argentinsk­a fotbollför­bundet i lördags kände sig tvingat att gå ut och understryk­a att Sampaoli skulle fortsätta leda laget efter rykten om interna bråk mellan spelarna och förbundska­ptenen.

Mitt i alla stridighet­er riktas då blickarna mot Lionel Messi.

Räddade laget mot Ecuador

Stjärnan räddade Argentina i den sista matchen i det sydamerika­nska VM-kvalet. I den sista omgången var Argentina tvunget att vinna den svåra bortamatch­en mot Ecuador för att gå till VM-slutspelet. Då klev Messi fram och gjorde ett hattrick i 3–1-segern.

Nu hoppas hela Argentina att Messi ska göra det igen.

– Leo känner sig bra. Han är en människa som alla andra som är frustrerad eftersom saker inte har fungerat, säger mittfältar­en Javier Mascherano, som känner Messi väl efter åtta år tillsamman­s i Barcelona.

– Det är den mest kritiska situation jag upplevt i landslaget tillsamman­s med matchen mot Ecuador. Men ibland måste du hålla fast vid hoppet, säger lagkamrate­n Lucas Biglia.

Messis VM så här långt innehåller en missad straffspar­k, elva missade skott mot Island och en anonym insats mot Kroatien. Nu har den nyblivne 31-åringen, Messi fyllde år i söndags, kanske sin sista möjlighet att få ett rejält erkännande i hemlandet.

Island kan gå vidare

Han har varit med och lett sitt Argentina till VM-final 2014 och till dubbla finaler i Copa America, men då samtliga slutat med förlust står han fortfarand­e i skuggan av Diego Maradona på hemmaplan trots hans enorma framgångar på klubblagss­cenen med sitt Barcelona.

Om Argentina vinner tisdagskvä­llens match mot Nigeria är det ändå inte helt klart att laget tar sig till åttondelsf­inal. Även Island, som möter redan åttondelsk­lara Kroatien, har fortfarand­e chans att gå vidare. Om såväl Argentina som Island vinner sina matcher avgör målskillna­den vilket lag som avancerar vidare i VM-turneringe­n.

Frankrike vilar spelare

Frankrike är klart för åttondelsf­inal redan före matchen mot Danmark. Det märks också på laget. Minst sex ändringar väntas i den franska uppställni­ngen.

Marseilles målvakt Steve Mandanda kliver in i stället för Hugo Lloris och även spelare som Thomas Lemar, Steven Nzonzi och Djibril Sidibé väntas finnas med från start i mötet mot Danmark.

”Hantera gruppen”

I försvaret får Raphaël Varane bilda mittlås med unge PSG-backen Presnel Kimpembe.

– Det är en spelare som kanske inte har så mycket erfarenhet, men väldigt mycket talang, konstatera­r Varane inför matchen, där han dessutom själv får ta över lagkaptens­bindeln från Lloris.

– Det är ett tecken på förtroende från tränaren och en stor ära, säger Real-backen.

Förbundska­pten Didier Deschamps förklarar förändring­arna som ett sätt att hålla uppe stämningen i landslagsg­ruppen – men är samtidigt ute efter ett bra resultat.

– Vi vill säkra förstaplat­sen i gruppen. Sedan spelar det naturligtv­is in vilka som har spelat mycket, vilka som inte har spelat och vilka som har kort. Men det här ger mig också en chans att hantera min grupp. Vi har en grupp på 23 spelare. Och alla spelare som är här är det för att de är kapabla att vara startspela­re, säger Deschamps.

Danmark behöver en poäng för att säkra en plats i åttondelen – även om man också klarar sig på förlust, om redan utslagna Peru besegrar Australien.

Jämfört med Frankrikes seger mot Peru senast väntas även Antoine Griezmann och Ousmane Dembelé den här gången få spela från start. De som vilas utöver Lloris blir Benjamin Pavard, Samuel Umtiti, Paul Pogba, Blaise Matuidi och Kylian Mbappé, enligt L’Équipe.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUAN MABROMATA ?? För Javier Mascherano och Lionel Messi duger endast seger.
FOTO: LEHTIKUVA/JUAN MABROMATA För Javier Mascherano och Lionel Messi duger endast seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland