Hufvudstadsbladet

Markkanen showade och sköt Finland till klar seger

Uppladdnin­gen inför VM-kvalets fortsättni­ng gick helt enligt planerna. Lauri Markkanen gjorde vad han ville och var planens bästa spelare då Finland vann över Estland hemma i Helsingfor­s.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

När Finland genrepade inför VMkvalet var alla ögon på en viss ung man med nummer 23 på bröstet. Lauri Markkanen var allt annat än ringrostig i sin första match på några månader. I sitt första byte gjorde Markkanen sju poäng, tog fyra returer och gav upphov till kvällens största publikvrål med en snärtig dunk.

Det blev några dunkar och vrål till innan matchen var över. Markkanen, som stod för en så kallad double-double, var precis så bra som blåvita basketvänn­er hade hoppats på: en gigant och returkung i defensiven och sylvass poängmaski­n i offensiven. NBA-stjärnan gjorde 23 poäng och var Finlands bästa poängplock­are. Det bådar gott med tanke på att VM-kvalets hittills viktigaste matcher väntar.

Förutom Markkanen var också Sasu Salin och Petteri Koponen tillbaka i landslaget. Salin var också på spelhumör. I matchinled­ningen var Unicaja Malaga-spelaren stekhet och gjorde åtta av Finlands tio första poäng.

Tjeckien väntar

Förra veckan krävdes förlängnin­g för att skilja ett vingklippt Finland och Estland åt. Den här gången var stjärnorna med och klasskilln­aden uppenbar. Finland roterade kraftigt men klarade ändå av att vinna med 95–76.

Finland fortsätter VM-kvalet borta mot gruppettan Tjeckien på fredag och avslutar sedan kvalets första fas med en hemmamatch mot Island nästa vecka. För första gången i kvalet har grupptrean Finland trion Markkanen, Koponen och Salin med i truppen. Gruppens tre bästa lag går vidare till följande fas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland