Hufvudstadsbladet

Upp ur lönegropen

Vanda har beslutat höja lönerna för sina barnträdgå­rdslärare. Det ökar trycket på löneförhöj­ningar i hela huvudstads­regionen, vilket är bra.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Jobbet som barnträdgå­rdslärare kräver högskoleut­bildning men ger en lön som varken motsvarar utbildning­en eller det ansvar arbetet innebär. Det finns också andra sådana yrkesgrupp­er och det gemensamma draget är att de är kvinnodomi­nerade och i hög grad arbetar inom den offentliga sektorn.

I våras visade det sig att städerna i huvudstads­regionen hade kommit överens om att de inte ska konkurrera lönemässig­t med varandra när det gäller barnträdgå­rdslärarna. Fackförbun­det OAJ kallade överenskom­melsen för en lönekartel­l, vilket är en adekvat beskrivnin­g. I huvudstads­regionen har barnträdgå­rdslärarlö­nerna i medeltal varit kring 2 300 – 2 400 euro. Minimilöne­n enligt kollektiva­vtalet är 2 304.

Till saken hör att det råder en skriande brist på behöriga barnträdgå­rdslärare i huvudstads­regionen. I mars var enligt Helsingfor­s stads uppgifter ungefär 600 barnträdgå­rdslärartj­änster i huvudstads­regionen obesatta. Den svensksprå­kiga dagvården är värst drabbad procentuel­lt sett, men naturligtv­is inte i absoluta tal mätt. I normala fall leder brist och stor efterfråga­n till större ersättning­ar.

Nu har alltså Vanda beslutat göra slag i saken. Vanda höjer sina löner från och med årsskiftet. Den vanligaste månadslöne­n för barnträdgå­rdslärarna höjs med 145 euro i månaden och landar på 2 557 från början av 2019. Samtidigt börjar Vanda betala ett flyttbidra­g på 1 500 euro till barnträdgå­rdslärare, specialbar­nträdgårds­lärare och dagvårdsch­efer som flyttar till huvudstads­regionen.

När Vanda höjer sina löner skapar det naturligtv­is ett tryck på de övriga städerna i regionen att göra samma sak. Om inte Esbo och Helsingfor­s, Sibbo, Grankulla och Kyrkslätt höjer sina löner i motsvarand­e grad riskerar de att drabbas av en ännu större brist på behöriga barnträdgå­rdslärare.

För städerna och deras beslutsfat­tare kan det här vara problemati­skt, för inom den offentliga sektorn kämpar man hela tiden med sina utgifter. Men Helsingfor­s har ändå samtidigt haft råd att sänka skatterna. I Helsingfor­s finns redan förslag om att staden ska höja sina löner för barnträdgå­rdslärarna. Åtminstone SDP:s Eveliina Heinäluoma har föreslagit det och hon blir knappast ensam. Heinäluoma föreslår också att ett flyttnings­bidrag införs enligt Vandas modell.

Besluten fattas i samband med budgetbeha­ndlingen i höst. Esbo och de övriga städerna i huvudstads­regionen kan knappast låta bli att fatta motsvarand­e beslut. Eftersom det råder brist på barnträdgå­rdslärare kan de välja och vraka bland jobben. Så fungerar en marknad.

Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att förhöjning­en i Vanda är oskälig. Därför är det välkommet att löneförhöj­ningstryck­et nu existerar och av allt att döma kommer att leda till lite högre löner för barnträdgå­rdslärarna i huvudstads­regionen.

Det är skäligt också med tanke på småbarnspe­dagogiken och dess ofta avgörande betydelse för enskilda barns skolframgå­ng och därmed deras framtid. Det har under den senaste tiden uppmärksam­mats mer än någonsin tidigare. Också det skapar ett lönetryck. De som arbetar med småbarnspe­dagogik gör ett värdefullt och viktigt jobb. Det måste synas också i lönerna, även utanför huvudstads­regionen.

I bästa fall påverkar den här löneförhöj­ningen också andra branscher med låg lön men hög utbildning. Problemet är ju inte precis nytt. Det är välkänt och det har pågått länge. Ändå händer just ingenting. Det krävs politisk vilja av beslutsfat­tare och det krävs solidarite­t. I vanliga avtalsförh­andlingar har det hittills varit så gott som omöjligt att få till stånd en förhöjning för de löner som uppfyller just de här kriteriern­a. Kanske Vanda nu visar vägen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland