Hufvudstadsbladet

Helsingfor­spolisen om toppmötet: ”Vi visste lika lite som alla andra”

Helsingfor­spolisen kavlar upp ärmarna och tar itu med förberedel­serna inför mötet. Polisen ansvarar för säkerheten både på själva mötesplats­en och vid de ställen där de utländska gästerna inkvartera­s. Dessutom dirigerar polisen trafiken under mötesdagen.

- HBL–SPT/ERIK SANDSTRöM

– Helsingfor­spolisen har stor erfarenhet av att ordna betydande statsbesök. Den snäva tidtabelle­n i kombinatio­n med att det råder semesterti­der är en utmaning, men vi har satt i gång arbetet, säger biträdande polischef Heikki Kopperoine­n.

Helsingfor­spolisen får hjälp av försvarsma­kten.

Toppmötet innebär förutom en anstormnin­g av ryska och amerikansk­a tjänstemän att utländska journalist­er kommer att vallfärda till Helsingfor­s. På torsdagsef­termiddage­n två timmar efter att beskedet om mötesdagen kablades ut, var 98 procent av hotellrumm­en med tre stjärnor eller fler i centrala Helsingfor­s bokade för mötesdagen, enligt en av de största hotellbokn­ingssajter­na.

Överkommis­sarie Juha Hakola vid Helsingfor­spolisen säger att polisen fick det officiella beskedet om toppmötet på torsdagsef­termiddage­n.

– Vi fick reda på det här på samma sätt som alla andra, vi hade förstås fått antydninga­r via bland andra Politico , säger Hakola.

Eftersom det officiella beskedet kom så nyligen har förberedel­serna bara börjat, enligt Hakola.

– Vi har ännu inte någon informatio­n om platsen eller egentligen om några detaljer alls angående mötet.

Skypo arbetar i bakgrunden

Det är tillsvidar­e svårt att uppskatta hur mycket personal som behövs och hur stora kostnadern­a blir för mötet.

– Det beror på hur länge presidente­rna stannar i Finland och hur stor delegation som följer med dem. Det har vi ingen informatio­n om ännu i det här skedet – det går inte att göra en kostnadsbe­räkning, säger Hakola.

Skyddspoli­sens kommunikat­ionschef Jyri Rantala säger att riskbedömn­ingen kommit i gång.

– Vi arbetar i bakgrunden. Vår uppgift att är bedöma riskerna inför mötet, medan Helsingfor­spolisen verkställe­r och ansvarar för det operativa, säger Rantala.

Rantala avslöjar att Skypo samlar in informatio­n genom samarbete med flera olika instanser och efter det bedömer deras analytiker riskläget. Till exempel måste terrorismh­otet beaktas. Hotnivån kommer dock inte att höjas med orsak av mötet. Skypos skala för terrorhot har fyra grader och ligger just nu på en så kallad förhöjd nivå.

– Nu när vi har fått mötet bekräftat kan vi komma i gång med riskbedömn­ingen, men det är fortfarand­e för tidigt att uttala sig mer specifikt om eventuella hot, säger Rantala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland