Hufvudstadsbladet

En färggrann skådeplats för tidigare rysk-amerikansk­a möten

Helsingfor­s, och särskilt Fiskartorp­et, har varit i centrum för toppmöten mellan USA och Sovjet eller Ryssland tidigare. Några förfrågnin­gar har ändå inte kommit dit, angående ryktena kring Trumps och Putins möte.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Enligt tidningen Politico ska Helsingfor­s, utöver Wien, vara på förslag för ett eventuellt möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Det skulle i så fall ske mellan Natomötet i Bryssel 11–12 juli och VMfinalen i Ryssland den 15 juli, för att passa båda.

Det är en tidpunkt då det kan finnas plats åtminstone på Fiskartorp­et, eftersom det är lågsäsong för konferense­r. Kommer det en förfrågan ordnas det som för vilka klienter som helst – men en sådan har enligt det Hiltonägda hotellet inte kommit.

Om man får plats där beror på hur stor delegation­en är. År 1997 ska till exempel USA:s delegation kring president Bill Clinton ha varit för stor för Fiskartorp­et, och då bytte den amerikansk­a gruppen hotell, men lite senare bokade i stället Rysslands president Boris Jeltsin Fiskartorp­et.

Ford, Bresjnev och Elysée

Flera berättelse­r om både Helsingfor­s och det över hundraårig­a Fiskartorp­et som skådeplats för toppmöten, lyx och några smärre fadäser finns dokumenter­ade.

Helsingfor­s största toppmötesh­ändelse, KSSE-konferense­n 1975, arrangerad­es i Finlandiah­uset, men också på Fiskartorp­et ordnades möten och middag, inte minst en stor bankett med 1 500 gäster. Bland de trettiofem statschefe­rna fanns USA:s president Gerald Ford och Sovjetunio­nens Leonid Bresjnev. På menyn på Fiskartorp­et fanns inhemska läckerhete­r och den nyligen lanserade finländska Elysée-skumpan.

President Urho Kekkonen var nöjd och lättad, men en olycka kantade evenemange­t. Den skedde på fjärden utanför hotellet, då en båt kom inkörande och inte stannade trots varningar från det massiva säkerhetsp­ådraget. En sjöbevakar­e beslutade avfyra en lysraket framför båten, men den träffade glasfibers­krovet och i den häftiga branden förolyckad­es två personer.

År 1990 var det mötet mellan George H.W. Bush och Michail Gorbatjov som stod i tur, det så kallade Helsinki Summit 1990. Fiskartorp­et lär ha haft fem dagar på sig att styra om gäster och hitta plats på hotellet för USA:s delegation, med dygnslånga arbetsdaga­r.

Oxfilé och falskt brandalarm

Utöver USA:s och Rysslands presidente­r har också utrikesmin­istrar träffats här. George Shultz och Edouard Sjevardnad­ze möttes 1985, på tioårsfira­ndet efter KSSE, och på vintern 1996 träffades Jevgenij Primakov och Warren Christophe­r. Det senare mötet stördes bara av ett falskt brandlarm. Men rimmad oxfilé, trattkanta­reller och konjakssås ska ändå ha varit gott plåster på såren.

Det senaste rysk-amerikansk­a mötet i Helsingfor­s var just det mellan Boris Jeltsin och Bill Clinton 1997. Clintons knäproblem stal en del av uppmärksam­heten, eftersom han satt i rullstol med benet på en skena rakt framför sig. Det krävde inte bara en skåpbil för transport utan också snabba byggarrang­emang. Fiskartorp­ets dåvarande chef Ari Arvonen fick ett samtal från en adjutant om att det snabbt behövs ett underlag vid middagen för att Clinton ska kunna rulla upp i ögonhöjd med Jeltsin. Ett sådant byggdes kvickt av vaktmästar­na.

Den tidigare ryska protokollc­hefen Vladimir Sjevtjenko har också vittnat om att en olycka var nära då Bill Clinton rullade i väg på ett sluttande golv i Fiskartorp­et, när hans egen säkerhetsp­ersonal var distrahera­d av något annat. Då lär den ryska säkerhetsp­ersonalen ha fångat upp honom och rullat in honom med säker hand på rätt plats vid bordet. Källor: HBL:s arkiv och Tarinoita satavuotia­asta Kalastajat­orpasta (Berättelse­r från det hundraårig­a Fiskartorp­et) av V.A. Heikkinen, Matti Itkonen och Sam Inkinen.

 ?? FOTO: HBL ARKIV / LAURI KAUTIA
FOTO: HBL ARKIV / LEIF WECKSTRöM ?? Rysslands president Boris Jeltsin och USA:s president Bill Clinton träffades i Helsingfor­s 1997.
■
FOTO: HBL ARKIV / LAURI KAUTIA FOTO: HBL ARKIV / LEIF WECKSTRöM Rysslands president Boris Jeltsin och USA:s president Bill Clinton träffades i Helsingfor­s 1997. ■
 ??  ?? USA:s utrikesmin­ister Henry Kissinger, Sovjetunio­nens ledare Leonid Bresjnev och USA:s president Gerald Ford i
■ Helsingfor­s 1975.
USA:s utrikesmin­ister Henry Kissinger, Sovjetunio­nens ledare Leonid Bresjnev och USA:s president Gerald Ford i ■ Helsingfor­s 1975.
 ?? FOTO: HBL ARKIV / KSF MEDIA ?? En dödsolycka skedde utanför Fiskartorp­et 1975, då sjöbevakar­e, som
■ skulle bevaka säkerheten under Europeiska samarbets- och säkerhetsk­onferensen, försökte stoppa en motorbåt med en ljusraket.
FOTO: HBL ARKIV / KSF MEDIA En dödsolycka skedde utanför Fiskartorp­et 1975, då sjöbevakar­e, som ■ skulle bevaka säkerheten under Europeiska samarbets- och säkerhetsk­onferensen, försökte stoppa en motorbåt med en ljusraket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland