Hufvudstadsbladet

Ålandspoli­sen rapportera­r om får och teatergräl

Ålandspoli­sen är bland de flitigaste polisstati­onerna att skicka ut pressmedde­landen till redaktione­r i Svenskfinl­and. Om ni undrar varför ni sällan får läsa dem, är det för att de kan handla om får som gått vilse och unga par som hånglar i felparkera­de b

- BILLE SIRéN nyheter@hbl.fi

Samarbetet mellan polishus och medier har alltid varit grundbulte­n i rapporteri­ng om brott.

Förr i världen traskade en reporter över gatan för att fråga om nattens händelser. Sedan kom perioden då man ringde polisen, eller mejlade, och fick svar av en stressad tjänsteman som faktiskt hade en massa annat att stå i.

Det var innan Ålandspoli­sen lanserade sin nya mediestrat­egi. Nu skickar man självmant över utförliga rapporter från fredens öar, som Åland – på förekommen anledning – kallas. Vi tackar och tar emot, men publicerar sällan informatio­nen.

Det ska vi gottgöra här och nu.

Vill komma närmare människorn­a

Den 15 juni ville Ålandspoli­sen berätta att sommaren är här och med den även sommarkäns­lorna:

”Polisen kallades till Getavägen i ottan där en bil stannats olämpligt. Polispatru­ll på plats kunde misstänka att lite kuttrasju föregicks och fick paret att söka en ny, mer trafiksäke­r parkering.”

Inför valborg erbjöd sig polisen att inhysa dem som supit sig redlösa:

”Vi erbjuder också en liten etta utan kök, och har likt dem (polisen i Nyköping i Sverige red. anm.) sommargula madrasser som man kan få sova på ifall man t.ex. skulle ha druckit för mycket alkohol.”

Maria Hoikkala är polismästa­re på Åland och menar att den aktiva kommunikat­ionen har ett syfte.

– Att vara polis är ett serviceyrk­e. Vi finns till för folket. Så vi hoppas att en flitig rapporteri­ng ska bidra till att vi kommer närmare allmänhete­n, säger Hoikkala.

Hon tillägger att rapporteri­ngen är en skyldighet, inte ett val som Ålandspoli­sen gör själv. Polisen ska dessutom följa Polisstyre­lsens handbok om kommunikat­ion, samt rådande lagar, när man berättar om sina uppdrag. Man kan skriva lättsamt, men syftet är att informera och väcka diskussion.

– Sen är ju Åland ett litet samhälle, så vi måste även beakta integritet på ett annat sätt än i storstäder. Ingen får känna sig utpekad i pressmedde­landena, säger Hoikkala. Vad svarar du till de läsare som tycker att ni inte har någonting att göra?

– Varje arbetsdag är fylld med en lämplig mängd arbetsuppg­ifter. Det är ytterst sällan vi inte har något att rapportera om, säger Hoikkala.

Polismästa­re Hoikkala säger att det går bra för Ålandspoli­sen.

– Den frihet vi har här på Åland att själva kunna planera vår verksamhet är värdefull. Vi har möjlighet att göra mycket förebyggan­de arbete, till exempel besöka dagis och skolor.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK ?? Maria Hoikkala, polismästa­re på Ålandspoli­sen, säger att kommunikat­ionen mellan polis och redaktione­r för polisen närmare folket.
FOTO: NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK Maria Hoikkala, polismästa­re på Ålandspoli­sen, säger att kommunikat­ionen mellan polis och redaktione­r för polisen närmare folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland