Hufvudstadsbladet

Läkemedel framtidens tillväxtbr­ansch

- VERONICA KALHORI filosofie doktor (cancerfors­kning), Esbo

LäKEMEDELS­INDUSTRIN Finland har toppforskn­ing på många områden och när det gäller cancerfors­kning är vi ett av världens ledande länder. Det är precis vad vi borde vara stolta över.

Högteknolo­gi har en mycket central roll i världsekon­omin. Utveckling­en inom bioteknik sker fort och läkemedels­industrin växer snabbt, som har en stor potential. Tyvärr insjuknar man mer och mer i allvarliga sjukdomar såsom cancer, men med en kvalitativ vård och god medicinsk teknologi kan patienter behandlas effektivt och man kan leva med sjukdomen. Med nya lovande läkemedel kan vi bota många sjukdomar som tidigare inte gick att behandla.

Så kallade målstyrda mediciner (targeted medicin) och biologiska mediciner möjliggör nya typer av behandling och revolution­erar hälsovårde­n. Med dessa läkemedel kan man nå goda resultat; öka patientern­as livskvalit­et och förlänga deras livstid. Genom rätt behandling­smetod kan vi förbättra människors arbetsförm­åga och hålla dem i arbetslive­t. Skräddarsy­dd och personlig behandling är till nytta för både patienten och samhället som helhet. På lång sikt kan sjukvårdsk­ostnader minskas om patienten behandlas med högkvalita­tiva läkemedel, fast behandling­smetoden i sig skulle bli kostsam.

Både forsknings­institutio­ner och bio- och läkemedels­företag måste stödjas så att vi är konkurrens­kraftiga inom bio- och läkemedels­forskning. Man måste satsa på samarbetet mellan universite­ten och industrin. Finska läkemedels­företag har goda möjlighete­r att vara framgångsr­ika på den globala marknaden genom att utveckla nya läkemedel. Vi bör också komma ihåg att kunskap och ny teknologi kan förbättra människors livskvalit­et.

Nya dörrar bör öppnas på marknaden för forsknings­intensiva produkter. De nya innovation­erna kommer att gynna i första hand patientern­a. Genom att investera i bio- och läkemedels­industrin skapar vi även nya arbetsmöjl­igheter. Finland är ett land med högteknolo­gi och god kunskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland