Hufvudstadsbladet

”Snälla” japaner klara för åttondelsf­inal

Ett våghalsigt maskande, i underläge, i Volgograd. Det räckte för Japan att säkra avancemang­et – tack vare färre gula kort än Senegal. – Det här är en värld där resultatet är det viktiga, säger japanske lagkaptene­n Makoto Hasebe efter en bisarr och dramat

- MAKOTO ASAHARA

Colombia och Japan är vidare till åttondelsf­inal från grupp H i fotbollsVM efter en högdramati­sk upplösning i Samara och Volgograd.

Colombia säkrade avancemang­et via en 1–0-seger mot Senegal, där mittbacken Yerry Mina blev stor matchhjält­e när han nickade dit en hörna.

Ett annat mittbacksm­ål, av Jan Bednarek i redan avhängda Polen, höll på att kosta Japan deras åttondelsf­inalsplats.

När Bednarek utnyttjade ett sovande japanskt försvar för att nicka in sitt första landslagsm­ål i karriären såg Japan, som ledde gruppen inför avgörandet och vilade halva sin startelva mot Polen i Volgograd, ut att vara på väg ur turneringe­n. Men när Mina gav Colombia ledningen i Samara så ändrades situatione­n.

Fairplay avgjorde

Där och då låg Senegal och Japan på samma poäng, samma målskillna­d, samma antal gjorda mål och 2–2 i söndagens inbördesmö­te. Däremot hade Japan två färre gula kort än Senegal, och var därmed vidare på fairplay-poäng.

Uppenbarli­gen var Japan mycket väl medvetet om detta faktum, då de under de sista tio minuterna inte ens försökte hitta en kvittering på 0–1-underläget, i vetskap om att Colombia hade den där, må så vara sköra, ledningen i Samara. Och i vetskap om att ännu ett baklängesm­ål skulle bli ytterst kostsamt.

En minst sagt riskabel taktik, dessutom en under stora delar från publiken utbuad sådan. Må så vara att den blev ostraffad, då Senegal aldrig lyckades få hål på colombiane­rna, och blev därmed turneringe­ns första lag någonsin att elimineras på antalet gula kort.

”Resultatet det viktiga”

Och Japans våghalsiga, bisarra, maskande i underläge gick hem.

– Naturligtv­is hade vi fått höra om resultatet på den andra arenan, och det blev ju ingen rolig match på slutet för publiken att se på, men det här är en värld där resultatet är det viktiga, säger lagkaptene­n Makoto Hasebe, som var en av de ordinarie som vilades, enligt japanska NHK.

Vänsterbac­ken Yuto Nagatomo till NHK:

– Vi förlorade matchen men vi nådde vårt mål som var slutspel. Att vi gjorde det gör mig oerhört lycklig.TT/

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PHILIPPE DESMAZES ?? De japanska spelarna hade all orsak att fira efter sin förlust mot Polen
FOTO: LEHTIKUVA/PHILIPPE DESMAZES De japanska spelarna hade all orsak att fira efter sin förlust mot Polen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland