Hufvudstadsbladet

Svenska ministrar vänder kappan efter vinden

Regeringen bojkottade VM-invigninge­n som en markering mot Ryssland. Men när Sverige spelar åttondelsf­inal kommer ministrar att vara på plats. att ge Vladimir Putin de PR-poäng som han vill ha?

-

Regeringen var, liksom andra europeiska regeringar, inte represente­rad vid invigninge­n av fotbolls-VM.

Det var ett sätt att visa solidarite­t med Storbritan­nien efter att den brittiska regeringen hade pekat ut Ryssland som ansvarigt för mordförsök­et på brittisk mark på en avhoppad dubbelagen­t och hans dotter.

– Nu är vi i ett annorlunda läge, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

– Vi kommer att vara där och heja på vårt lag i näste skede.

”En viktig markering”

Statsminis­ter Stefan Löfven betonar dock att Sverige inte har ändrat sin politiska ståndpunkt kring Ryssland.

– Vi har tidigare sagt att vi inte åker till invigninge­n och inte till gruppspele­t, det var precis det som vi sade. Nu har vi läget i fotbollen en annan situation och då kan vi ta ett annat beslut och det kommer också andra länder att göra, säger Stefan Löfven på väg in till torsdagens toppmöte i Bryssel.

Vilka ministrar som Sverige skickar är inte bestämt. Löfven kommer dock inte att resa till VM.

– Nej. Regeringen kommer att represente­ras, men inte jag.

Ingen dubbelmora­l

Men om ni åker, kommer ni inte då – Vi har gjort vår markering. Var vi står politiskt, det vet alla. Det var en viktig markering, men fotbollsmä­ssigt är det ett annat läge. Man kan uppfatta det som dubbelmora­l? – Nej, det är inte alls någon dubbelmora­l. Vi står kvar vid våra politiska värderinga­r. Det har vi inte ändrat alls, säger Stefan Löfven.

Wallström säger att regeringen har pratat med Danmark och Storbritan­nien. Enligt henne kommer danska ministrar att se Danmarks nästa match på plats och hon uppger också att den brittiska regeringen inte har något emot att Sverige skickar ministrar.

– Nu kan vi nästa gång vara där på plats. Fotbollen ska också vara någonting som förenar, och inte bara skiljer åt, säger Margot Wallström.

– Storbritan­nien kommer inte att klaga på att vi åker dit. Vad de exakt gör beror också förstås på vad som händer i fotbollen.

HBL-SPT-TT / PETER WALLBERG, WIKTOR NUMMELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland