Hufvudstadsbladet

Konflikten i Sydsudan

-

●●under stort folkjubel blir Sydsudan den 9 juli 2011 ett självständ­igt land efter ett inbördeskr­ig – Afrikas längsta – som pågick mellan 1983 och 2005.

●●I december 2013 utbryter inbördeskr­ig i den utfattiga nationen.

●●Presidente­n och statschefe­n Salva Kiir ser sig alltmer hotad av sin vicepresid­ent Riek Machar och sparkar hela sin regering. Som bakgrund till kriget fanns en lång maktkamp mellan politiker som varit rivaler i decennier.

●●Konflikten eldas också på av gamla etniska spänningar. Kiir tillhör folkgruppe­n dinka medan Machar tillhör nuerna.

●●efter det att regeringen i februari 2015 ställt in utlovade allmänna val pressar omvärlden och Fn regeringen och rebellerna att skriva under ett fredsavtal som bland annat skulle innebära maktdelnin­g. Det unga landet var vid det laget i stort sett ödelagt, utan fungerande service och med mängder på flykt.

●●Fredsavtal­et bröt sakta ihop. Machar återinsatt­es visserlige­n som vicepresid­ent 2016, och Kiir presentera­de en övergångsr­egering. Men striderna fortsatte på flera håll i landet och flera rebellgrup­peringar förkastade överenskom­melsen.

●●I augusti 2016 sparkar Kiir vicepresid­enten Machar, som flyr landet då han säger sig frukta för sitt liv.

●●I juni 2018 påbörjas samtal mellan Kiir och Machar, först i etiopien och senare i Sudan. Samtalen leder till ett nytt fredsavtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland