Hufvudstadsbladet

Regeringsk­ris hotar Merkel

Bayerska CSU avgör Angela Merkels öde. Partiet ska besluta om det ska godkänna den uppgörelse om invandring som den tyska förbundska­nslern kom hem med från veckans EU-toppmöte.

- TT-AFP-REUTER

CSU-ledaren och inrikesmin­istern Horst Seehofer har hotat med att stänga delstaten Bayerns gränser för utomeurope­iska migranter, något som skulle kunna leda till att regeringsk­oalitionen spricker.

Kärnfrågan har nu blivit om EUuppgörel­sen är tillräckli­g som säger att enskilda länder får hindra asylsökand­e från att resa vidare till ett annat EU-land för att själva välja var de vill söka asyl. Diskussion­en försvåras av att Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán förnekar att man har ingått något avtal.

I går sträckte Merkel ut handen till CSU och uttryckte en förhoppnin­g om att samarbetet ska fortsätta.

– Jag delar CSU:s avsikt att minska antalet migranter som förs till Europa av smugglare, jag delar också åsikten att asylsökand­e inte bara ska kunna välja vilket land de vill åka till, sade hon i en intervju i tv-kanalen ZDF.

Enligt obekräftad­e partikällo­r är dock Horst Seehofer inte nöjd med EU-uppgörelse­n. Om detta skulle stämma fördjupas krisen i alliansen mellan CDU och dess systerpart­i CSU.

Enligt källorna är Seehofer också beredd att stänga Bayerns gränser. Ett sådant drag skulle kunna tvinga Merkel att sparka honom, vilket kan leda till att CSU lämnar samarbetet och CDU hamnar i minoritets­ställning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland