Hufvudstadsbladet

EU har mer att förlora på handelskri­g än USA

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

HANDELSBAL­ANS Under 1980-talet började handelsund­erskottet i USA något växa, men tog fart under senare delen av 1990-talet och särskilt efter 2001 då Kina blev medlem i WTO. Även Nafta-avtalet torde ha bidragit till underskott­et. Efter eurokrisen i Europa 2008 blev eurozonens länder tvungna att göra stora nedskärnin­gar i statsbudge­ten vilket givetvis påverkade konsumtion­en negativt. Detta ledde i sin tur till att man inom eurozonen fick ett stort handelsöve­rskott, i dag närmare hela 400 miljarder dollar per år.

USA:s årliga handelsund­erskott har i många år rört sig kring enorma 800 miljarder dollar, men valutabala­nsen visar ett något mindre underskott om knappa 500 miljarder beroende på överskott i tjänstebal­ansen. Oberoende av orsaken till detta är det självklart att det i längden inte är hållbart med ett så stort underskott, särskilt som den federala budgeten har ett underskott om hela 4,6 procent av bnp.

Europa är beroende av USA bland annat av försvarspo­litiska orsaker, men också som ett land att exportera till. Man behöver USA för att bli av med delar av det överskott man fått genom de obalanser i ekonomin euron skapat i och med att man varit tvungen att skära ned på konsumtion­en inom eurozonen.

Exempelvis Tyskland hade förra året ett exportöver­skott om hela 64 miljarder dollar gentemot USA samtidigt som man betalade endast 1,2 procent av stipulerad­e 2 procent för Natoförsva­rskostnade­rna, vilket ytterligar­e ökade valutaunde­rskottet mellan länderna. Eurozonen har under många år haft ett stort överskott i handeln med USA. Det är knappast troligt att Europa råkat ut för USA:s protektion­istiska åtgärder om dessa onaturligt stora handelsöve­rskott inte funnits eftersom det är just den långvariga obalansen i handeln USA framfört som orsak i förhandlin­garna med EU.

Tror världen att USA i längden kan klara dessa underskott och är det rättvist att man i Europa försöker vältra över sina av euron skapade obalanser i ekonomin på bland annat USA? Borde inte EU i stället för att införa tulllar på import från USA som svar på ståltullar­na förhandla om att exempelvis öka inköpen från USA för att få ned överskotte­t.

Europa borde kanske också beakta att det möjligen inte är den sittande presidente­n som är orsaken till den handelspol­itik USA för, utan att han mer eller mindre

Europa är beroende av USA bland annat av försvarspo­litiska orsaker, men också som ett land att exportera till.

är ett symtom på denna. Den som vinner nästa presidentv­al kommer knappast att tala för en fortsättni­ng av dagens stora handelsund­erskott. Inte heller kommer den som blir vald att tala för ett dramatiskt ökat sparande, vilket skulle minska underskott­en, varför man kan vänta sig fortsatt protektion­ism i en eller annan form.

Vi ser i dag början på ett handelskri­g mellan USA och Europa, vilket Europa med sina stora överskott har mer att förlora på än USA. Underhandl­ingar om ökad import från USA borde vidtas i stället för nya tullar som svar på USA:s ståltullar vilka bara trappar upp kriget. Det är inte förenligt med rättvis handel att ena parten har ett långvarigt stort överskott, särskilt som man i detta fall försöker övervältra de problem som obalansern­a i ekonomin skapat genom de nedskärnin­gar en misslyckad valuta förorsakat. USA och eurozonen är av samma storlekskl­ass. Eurozonens valutabala­ns visar ett överskott om knappa 500 miljarder dollar medan USA:s valutabala­ns visar ett motsvarand­e stort underskott. Talande siffror.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland