Hufvudstadsbladet

Löjliga rykten om Räikkönen

Nu börjar alla ryktena om Kimi Räikkönens och hans framtid bli rent ut sagt löjliga. Silly season som allra värst.

- FREDRIK AF PETERSENS

Det senaste är att efter sommaruppe­hållet kommer Charles Leclerc att ta över Räikkönens bil hos Ferrari samtidigt som ”Iceman” flyttar till Sauber, som var hans första team i formel 1. Det vore en rejäl degraderin­g och frågan är väl om Räikkönen över huvud taget skulle gå på det. 2013 vägrade han ju köra säsongens två sista lopp för Lotus för att han inte fick betalt. Officiellt hette det att han opererat ryggen och behövde vila fyra veckor.

Varför skulle Ferrari byta ut en rutinerad förare mot en som inte ens tio kört formel 1-lopp. Ryktet om ett snabbt byte startade med att en webbsajt skrev att man hade fått en fingervisn­ing från Sauber att ett byte kanske kunde ske till Belgiens GP den 26 augusti. Förslaget skall ha kommit från högste Fiat-chefen, Sergio Marchionne.

Sajten skriver också att Räikkönen fortfarand­eär mycket populär hos Sauber, som han körde för 2001. Låter lite underligt för antagligen de enda som är kvar i stallet är Josef Leberer, som är stallets fystränare, och stallmanag­ern Beat Zehnder.

Vad säger Saubers teamchef Frederic Vasseur om ryktet?

– Mitt arbete som chef är att koncentrer­a mig på den aktuella situatione­n. Vill inte slösa bort tid med att tänka på framtiden.

Det är vad man kan kalla ett ointressan­t svar.

I Maranello finns det två grupper, som ibland har svårt att komma överens. Den ena vill ha stabilitet och vill ge Kimi ett nytt ettårskont­rakt med motivation­en ja till stabilitet och nej till risk. Den andra tycker tvärtom och vill ge den nya generation­en, Charles Leclerc och Antonio Giovinazzi, en chans. Hittills har den gruppen inte lyckats vinna den interna maktkampen. Den här gången har de stor chans att få genom sitt krav tack vare Leclercs framgångar.

Ett annat rykte om Kimi som inte försvunnit är att han kanske börjar köra rally igen med Toyota. Teamet sköts och organisera­ts från Finland och i ledningen sitter gamla vänner till Räikkönen. Stallchef är Tommi Mäkinen och Kai Lindström är manager. När Kimi körde rally 2010 och 2011 var Lindström kartläsare.

 ?? Foto: Lehtikuva/Gerard JuLien ??
Foto: Lehtikuva/Gerard JuLien
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland