Hufvudstadsbladet

Forssa ljuder av stadens store sons musik

Ingen är profet i sitt fädernesla­nd. Den gamla sanningen gäller i högsta grad Kalevi Aho (f. 1949), vars musik i dagsläget spelas betydligt oftare utomlands än i Finland. I värsta fall är man inte profet ens på sin hemort. Något som delvis aktualiser­ades

-

KlassIsK MusIK

Musica Kalevi Aho. Philharmon­isches Bläserquin­tett Berlin (michael Hasel, flöjt, Andreas Wittmann, oboe, Walter Seyfahrt, klarinett, marion Reinhard, fagott, Fergus mcWilliam, valthorn), Heidi Luosujärvi, dragspel, minna Pensola & Antti Tikkanen, violin. Aho, Scarlatti, Bach, mozart, Rautavaara. Konserter i Villaforss och Työväental­o 29-30.6.

Det, åtminstone på våra breddgrade­r, tämligen unika initiative­t till en egen festival togs av bland andra Kalevi Aho själv och Forssas andre store son, Alpo Suhonen, som fungerar som något av festivalen­s galjonsfig­ur och även upplåter sitt kulturhist­oriskt värdefulla hem, Villaforss, för konsertbru­k.

Den programmäs­siga idén handlar givetvis om att korsbefruk­ta Ahos musik med lämpliga doser kreativt kontraster­ande smakprov ur musikhisto­rien och Aho hade planerat en fyndigt varierad tre konserter lång programhel­het, där hans lärare Einojuhani Rautavaara jämte Scarlatti, Bach och Mozart utgjorde den behövliga kontrapunk­ten.

Fredagens inledande konsert i Villafors kontraster­ade dessutom två för Aho viktiga instrument, violinen och dragspelet, och Heidi Luosujärvi­s dragspelsv­ersioner av några Scarlattis­onater samt Rautavaara­s tidiga pianosvite­r Pelimannit och Ikonit fungerade inte bara ypperligt. De fick en att tro att den här musiken är skriven för just dragspel och inget annat instrument.

Aho har skrivit en hel del för sitt eget instrument, violinen, och det virtuost avfattade Solo I (1975) samt den betydligt mer introverta, till minnet av den i förtid avlidne vännen och kollegan skrivna In memoriam Pehr Henrik Nordgren (2009) fick emotionell­t laddade utföranden av Minna Pensola. Antti Tikkanen stod åter för utomordent­ligt smakfullt gestaltade tolkningar av Ahos neobarocka Sonat för soloviolin (1973) samt Bachs E-durpartita.

Avsevärd stilistisk bredd

Festivalen­s stora clou var världens sannolikt mest renommerad­e ensemble i sitt slag, som nu besökte Finland för första gången. Den i år 30-årsjubiler­ande Philharmon­isches Bläserquin­tett Berlin – bestående av fyra vicestämle­dare ur Berlinfilh­armonikern­a samt dito fagottiste­n från La Scala-orkestern – uruppförde 2015 Ahos andra blåskvinte­tt. En beställnin­g av ensemblen, som ville ha ett komplement till den flitigt framförda första blåskvinte­tten (2006).

Lördagens huvudkonse­rt var en effektiv påminnelse om den avsevärda stilistisk­a bredden och flexibilit­eten i Ahos musik. De två blåskvinte­tterna är sinsemella­n väsensskil­d musik och där den mer komprimera­de första kvintetten håller sig med skarpt profilerad­e och kontraster­ade karaktärer uppvisar tvåan en närapå symfonisk bredd i det omsorgsful­lt utmejslade tematiska materialet.

Ahos musik är enormt krävande såväl konception­smässigt som, inte minst, rent fysiskt och att göra de båda kvintetter­na vid samma konsert kan närmast jämföras med en halvmarato­n. Inte desto mindre kunde man beundra ensemblens nästintill osannolika precision och sagolikt rikt varierade klangliga register. Mozarts tre stycken för mekanisk orgel (K 594, K 608 och K 616) framförs oftast av organister, men dessa underbara pärlor satt som gjutna även i blåskvinte­ttversion och förlänade helheten en stimuleran­de historisk klangbotte­n. Att Aho även har en uttalat humoristis­k sida påmindes man i sin tur om i den nu uruppförda Berliner Bagatelle, där Aho utgå- ende från de enskilda musikernas namn tecknade ett nog så charmigt grupporträ­tt av ensemblen.

Publiken tycks vara någorlunda väl med på noterna, men det är tveksamt om man från stadens håll till fullo insett vilket pr-värde festivalen har för det i dagsläget inte direkt blomstrand­e gamla fabrikssam­hället. Det ekonomiska bidraget har hittills varit blygsamt och nu är det hög tid att vakna. Musica Kalevi Aho är här för att stanna och om Ahos planer för nästa års festival går i lås kan vi vänta oss något alldeles speciellt.

MATS LILJEROOS

 ?? FOTO: SAmULI VIENOLA ?? Philharmon­isches Bläserquin­tett Berlin besökte Finland för första gången. På bilden Michael Hasel (t.v.) på flöjt, Andreas Wittmann på oboe, och Fergus McWilliam på valthorn.
FOTO: SAmULI VIENOLA Philharmon­isches Bläserquin­tett Berlin besökte Finland för första gången. På bilden Michael Hasel (t.v.) på flöjt, Andreas Wittmann på oboe, och Fergus McWilliam på valthorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland