Hufvudstadsbladet

Utsatta för samma gift som ex-spion

Brittiska myndighete­r bekräftar nu att det nervgift som skadat en man och en kvinna i byn Amesbury är samma som det som användes vid mordförsök­et mot en rysk exspion och hans dotter tidigare i år. Men det är fortfarand­e oklart hur paret kom i kontakt med

- TT-AFP-REUTERS

Brittiska myndighete­r bekräftar nu att nervgiftet som skadat en man och en kvinna i byn Amesbury är detsamma som användes vid mordförsök­et mot en rysk ex-spion och hans dotter tidigare i år. Men det är fortfarand­e oklart hur paret kom i kontakt med giftet.

Paret, en 45-årig man och en 44-årig kvinna, vårdas fortfarand­e för livshotand­e skador på ett sjukhus i Salisbury efter att ha kommit kontakt med nervgiftet Novitjok.

Över hundra personer arbetar nu med att hitta spår efter giftet för att ta reda på hur paret exponerade­s.

– Att se ytterligar­e två personer exponeras för Novitjok är djupt oroande och jag vet att polisen kommer vända på varje sten under sin utredning, säger premiärmin­ister Theresa May, som är på besök i Berlin för att träffa förbundska­nsler Angela Merkel.

Inrikesmin­ister Sajid Javid bekräftade i går att det handlar om samma gift som hittades i samband med attacken mot Sergej och Julia Skripal i mars. Men samtidigt säger Javid att de områden i centrala Salisbury som sanerades efter den attacken är säkra.

Det troliga är att paret från Amesbury kom i kontakt med ämnet någon annanstans.

Inga måltavlor

Paret insjuknade i lördags i en bostad i byn Amesbury, cirka en mil från Salisbury. Polisen har tidigare sagt att det troligen inte rör sig om ett riktat attentat.

– Jag har inga bevis för att de är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det, sa Neil Basu, chef för antiterror­polisen, till reportrar på onsdagskvä­llen.

Brittiska myndighete­r har anklagat Ryssland för att ligga bakom nervgiftsa­ttacken mot Sergej och Julia Skripal i mars, men den utredninge­n pågår fortfarand­e och man har aldrig lyckats ta reda på hur giftet hamnade i Skripals hem.

Enligt källor till tidningen The Guardian jobbar polisen bland an- nat med teorin att paret i Amesbury kan ha kommit i kontakt med rester av giftet som kan ha legat kvar någonstans i centrala Salisbury, utanför de områden som polisen redan undersökt.

Avspärrnin­gar har satts upp på flera platser runt om i Salisbury och Amesbury, bland annat en park, ett apotek och en kyrka.

Uppmanar till lugn

Många invånare i området är chockade och rädda, men enligt polisen är risken för allmänhete­n fortsatt låg.

– Det är så underligt, det här är en så lugn plats, säger den 27-åriga ortsbon Natalie Smyth, syftande på räddningsp­ersonalen som går omkring i vita skyddsdräk­ter.

Polisen uppmanar till lugn men säger också att alla som har besökt någon av de fem platser som mannen och kvinnan befunnit sig på under fredagen och lördagen bör tvätta såväl kläder som personliga ägodelar.

För att lugna allmänhete­n har hjälplinje­r upprättats dit oroliga kan ringa för att få stöd och råd.

Halluciner­ade

En 29-årig vän till paret berättar hur de båda plötsligt blev väldigt sjuka. Kvinnan hade klagat på huvudvärk

Säkerhetsm­inister

under morgonen och kollapsade senare i duschen.

– Han (den 45-årige mannen) hörde en duns. Hon hade fått ett krampanfal­l, vitt skum kom från munnen, säger Sam Hobson.

På eftermidda­gen började även mannan klaga över att han mådde dåligt.

– Han svettades, dreglade och man kunde inte prata med honom. Han gjorde underliga ljud och började vagga fram och tillbaka och man fick inget svar från honom, det var som att han var i en annan värld.

Krismöte

En talesperso­n för premiärmin­ister Theresa May säger att regeringen får regelbundn­a uppdaterin­gar om hur det går i utredninge­n.

Samtidigt uppmanar landets säkerhetsm­inister Ben Wallace Ryssland att hjälpa till med mer informatio­n.

– Den ryska staten kan göra rätt. De kan berätta för oss vad som hände och fylla i den viktiga informatio­n som fortfarand­e saknas, säger han.

Ryssland har i sin tur förnekat all inblandnin­g i förgiftnin­gen av Sergej och Julia Skripal, och hävdar att det är Storbritan­nien som vägrar ta emot hjälp från ryskt håll.

– Från dag ett har Ryssland föreslagit en gemensam utredning med britterna. Den inbjudan har dock inte fått något svar, säger Kremltales­personen Dmitrij Peskov.

Ben Wallace Den ryska staten kan göra rätt. De kan berätta för oss vad som hände och fylla i den viktiga informatio­n som fortfarand­e saknas.

 ?? Foto: tt-AP/MAtt DUnhAM AP/tt ?? ■Polis utanför ett apotek i Salisbury som nu undersöks för spår av det dödliga nervgiftet Novitjok.
Foto: tt-AP/MAtt DUnhAM AP/tt ■Polis utanför ett apotek i Salisbury som nu undersöks för spår av det dödliga nervgiftet Novitjok.
 ?? Foto: tt-AP/MAtt DUnhAM ?? Två britter, en man och en kvinna, hittades i lördags medvetslös­a i en bostad i Amesbury i Storbritan­nien. De har utsatts för samma nervgift – Novitjok – som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftade­s med tidigare i år.
Foto: tt-AP/MAtt DUnhAM Två britter, en man och en kvinna, hittades i lördags medvetslös­a i en bostad i Amesbury i Storbritan­nien. De har utsatts för samma nervgift – Novitjok – som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftade­s med tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland