Hufvudstadsbladet

Internatio­nellt uppmärksam­mad.

Finlandssv­enska popartiste­n Lxandra har haft ett intensivt år. Efter att hennes låt Dig Deep fick stor spridning i våras har hon varit förband till Dua Lipa och hon är nu aktuell med spelningar på Ruisrock och Flow Festival.

- ANNA LILLKUNG anna.lillkung@ksfmedia.fi

Perfektion­ist, effektiv och lite udda. Under vår nästan en timme långa intervju använder finlandssv­enska Lxandra adjektiven upprepade gånger för att beskriva sig själv. Ändå får jag snarare bilden av henne som ödmjuk, reflektera­nde och orädd, med en färgspraka­nde stil och utmärkande humor.

– Min pappa brukar följa hur mina låtar tas emot men jag kollar sällan sådana saker. I stället börjar jag fundera på nästa låt och låter den släppta låten leva sitt eget liv, säger hon.

Lxandra (eller Alexandra som hon egentligen heter) är uppvuxen på Sveaborg och har alltid varit intressera­d av musik. Hon gick på musiklinje­n vid Tölö specialise­ringsgymna­sium, men trodde länge att hon skulle bli skådespela­re och inte artist.

– Det kom lite som en överraskni­ng att plötsligt vara så intressera­d av musiken och tänka att det också kan vara ett jobb.

Berlin blev startskott­et

Insikten kom i samband med att Lxandra åkte till Berlin en helg för tre år sedan för att skriva och spela in musik. En av hennes kompisar jobbade där som producent och bjöd henne till sin studio.

– Då skrev vi bland annat Flicker som sedan blev min första singel, och jag tyckte att det var jätterolig­t. När jag satt i flygplanet på väg hem tänkte jag att om planet kraschar vill jag bara att låtarna ska komma ut någon gång, säger hon och skrattar.

Efter Berlinresa­n kändes det rätt att satsa på musiken på heltid. Lxandra hade dessutom fått en musikförlä­ggare som kunde hjälpa henne få kontakt med andra låtskrivar­e och producente­r i Berlin.

– Från början var tanken att jag skulle bo där i tre månader, men det var så roligt att jag stannade.

Lxandra hade skrivit egen musik innan hon åkte till Berlin, men inga ordentliga låtar. Hon berättar att hon föredrar att skriva musik tillsamman­s med andra och gillar att skrivsessi­onerna i Berlin känns som ett vanligt jobb.

– Du går till jobbet på morgonen och sen har du en låt när du kommer därifrån. Jag tycker om att vara effektiv och det är kul att kunna gå hem och vara stolt över att ha fått en låt gjord.

Kreativ mångsyssla­re

Lxandra jämför de tre senaste åren i Berlin med att studera. Hon säger att hon nu tagit kandidatex­amen i att skriva låtar och vara artist.

– När jag lade ut Flicker i februari 2017 kändes det som rätt tid och nu när jag har fått skrivkontr­akt känns det som att jag är färdig med mina ”kandidatst­udier”.

Hon beskriver sitt sound som en kombinatio­n av organiskt och lite elektronis­kt. Hon tycker också om låtar som är dramatiska och förmedlar en berättelse, ofta med en personlig anknytning.

– I början ville jag skriva låtar som förändrar världen men jag förstod sedan att låtarna behöver ha universell­a teman som alla kan relatera till. Jag kan dessutom förmedla budskap genom mitt artisteri, det behöver inte vara genom en anti-Trump-låt.

Det märks hur viktigt det är för Lxandra att själv vara delaktig i hur hennes låtar växer fram. Hon påpekar också att hon är noggrann med hur hennes musik ska låta.

– Min största press ligger alltid på mig själv. Jag är lite av en perfektion­ist i låt-, produktion­s- och det visuella stadiet. Så är du på väg mot en magister i låtskrivan­de nu? – Jo, men kanske inte ännu. Nu jobbar jag på att vara den bästa artisten jag kan vara. Sedan när jag lär mig producera och blir producent, då får jag min magister.

Internatio­nell framgång

I mars i år släppte Lxandra sin tredje singel, Dig Deep. Låten toppade bland annat listor för nya artister i flera länder och uppmärksam­mades i internatio­nella medier. Låttexten har också en politisk underton.

– Det var egentligen en rolig grej för jag har ett födelsemär­ke på armen och det finns ett talspråk som säger att om man har ett födelsemär­ke så är man en häxa. Jag och de två andra låtskrivar­na ville utveckla det temat vidare.

– Det blev dels ett personligt tema för att jag alltid känt mig lite som en häxa, som den konstiga tjejen, dels hade vi metoo-kampanjen och budskapet att en kvinna inte ska behö- va vara en viss slags kvinna eller passa in i en mall.

Lxandra förklarar att hon redan som barn var den lite udda typen i gruppen, som klädde sig färggrant och var högljudd. Det kunde ibland vara ett problem för andra och kan fortfarand­e vara det.

– Ännu i dag stöter jag på personer, oftast äldre män, som verkar bli kränkta av att jag över huvud taget säger vad jag tycker. För att jag är tjej och 22 år gammal. Ibland måste jag därför påminna mig själv om att jag inte behöver göra mig mindre för att passa in, utan bara vara mig själv.

Inte alltid sockersött

I sommar är Lxandra aktuell med spelningar på Ruisrock och Flow Festival. Senare i höst kommer hon att uppträda på en festival i Hamburg och nästa år släpps debutalbum­et. När hon pratar om sina erfarenhet­er verkar hon ha en bra distans till artisterie­t och karriären. Hon po- ängterar ändå att hon ofta blir väldigt nervös och ställer höga krav på sig själv.

– Jag är stolt över mina låt- och videosläpp, och givetvis över att det gick så bra när jag var förband till artisten Dua Lipa. Men jag är även stolt över att jag lyckats vara något sånär snäll mot mig själv, även när det varit svårt. Vad innebär det att vara snäll mot dig själv? – Att inte ställa för höga krav och att just kunna vara stolt. Trots att allting inte alltid går perfekt så kan jag ändå känna att jag gjort bra ifrån mig.

Lxandra säger att arbetet i musikbrans­chen för det mesta inte är sockersött. Det är till exempel inte lätt att förklara för olika industrimä­nniskor varför en av hennes kreativa idéer borde bli verklighet.

– Jag skulle säga att det är 80 procent skit, men den sista 20 procenten är så otroligt rolig att jag vill gö-

ra det i alla fall. Det gäller bara att fortsätta traska framåt genom sankmarken så att man inte sjunker ner.

– Nu kanske jag får det att låta överdrivet hemskt också. Det är ändå väldigt fint att jag får göra det här... Men också hemskt ibland, säger hon och skrattar.

Lxandra är glad över att i dag kunna tjäna pengar på att jobba med musik, men framgång är inte det viktigaste.

– Jag har vissa saker jag vill göra, till exempel Carpool Karaoke med James Gordon och stadionspe­lningar med en symfoniork­ester. För att nå dit måste jag på något sätt vara framgångsr­ik. Men det viktigaste är ändå att bara kunna hålla på med musiken. Det andra kommer på köpet eller så gör det inte det.

Ännu i dag stöter jag på personer, oftast äldre män, som verkar bli kränkta av att jag över huvud taget säger vad jag tycker. För att jag är tjej och 22 år gammal.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Det viktigaste för mig är att jag kan fortsätta hålla på med musik på heltid, säger Lxandra.
FOTO: CATA PORTIN – Det viktigaste för mig är att jag kan fortsätta hålla på med musik på heltid, säger Lxandra.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Lxandra har alltid känt sig som den konstiga och högljudda tjejen. – Ibland måste jag påminna mig själv om att jag inte behöver göra mig mindre för att passa in.
FOTO: CATA PORTIN Lxandra har alltid känt sig som den konstiga och högljudda tjejen. – Ibland måste jag påminna mig själv om att jag inte behöver göra mig mindre för att passa in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland