Hufvudstadsbladet

Aktivering­en fortsätter, facket kritiskt

Högre krav på aktivt jobbsökand­e i ny aktivering­smodell. Facken fortsatt kritiska.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Aktivering­smodellen där en arbetslös måste uppfylla vissa krav för att få sitt arbetslösh­etsunderst­öd till fullt belopp väckte stark kritik när den lanserades. Modellen utgår från att den som är arbetslös måste visa att man aktivt söker jobb. Det kan ske genom att man arbetar ett visst antal timmar, eller deltar i arbetskraf­tspolitisk utbildning.

Aktivering­smodellen har varit i kraft det här året. Att utvärdera de första erfarenhet­erna är som att bestämma om ett glas är halvfullt eller halvtomt.

Det visar sig att ungefär hälften av alla som lyfter bidrag har uppfyllt kravet på aktivitet.

Ser man glaset som halvfullt kan man säga att aktivering­skraven inte är omöjliga. Men är glaset halvtomt blir slutsatsen att kraven är så stränga att bara hälften av alla som borde uppfylla dem klarar av att göra det.

En färsk undersökni­ng från fackcentra­len FFC visar dessutom att bara 13 procent av arbetslösa som närmade sig pension uppfyllde aktivering­skraven. På FFC befarar man att aktivering­smodellen innebär en permanent sänkning av arbetslösh­etsbidrage­t för den här gruppen. Det börjar likna ren åldersdisk­riminering.

I en undersökni­ng som den allmänna arbetslösh­etskassan YTK har gjort säger 75 procent att de förhåller sig negativt till modellen, och över 80 procent anser att den inte har förbättrat deras möjlighete­r att få nytt jobb. Om den här uppfattnin­gen kan verifieras kan man knappast säga att aktivering­smodellen har nått sitt syfte.

Aktivering­smodellen följs nu upp av en annan skärpning, den kallas ”självständ­ig jobbsöknin­g” och blir också en förutsättn­ing för att få arbetslösh­etsunderst­öd.

Modellen, som fackrörels­en har döpt till ”aktivering­smodell två”, innebär att den som är arbetslös förpliktig­as att söka ett visst antal lediga jobb under en månad. Antalet ansökninga­r varierar mellan en och fyra, beroende på arbetsmark­nadsläget där man bor och på de egna färdighete­rna. När man söker ett jobb ska man ha realistisk­a möjlighete­r att kunna få det, det räcker alltså inte att slentrianm­ässigt söka vilka jobb som helst.

Här finns också sanktioner, men modellen är flexiblare och sanktioner­na mindre stränga än i versioner som tidigare har lagts fram.

Att den som har blivit arbetslös aktivt försöker få nytt jobb borde vara självklart, och det är också klart att man använder alla till buds stående kanaler. Men för att få bukt med den strukturel­la arbetslösh­eten räcker det inte med att hota med sanktioner.

Facken kritiserar den nya modellen just för att den koncentrer­as på följderna om man inte söker jobb tillräckli­gt flitigt. Däremot saknas satsningar på att utveckla servicen för att höja de arbetssöka­ndes kompetens och stärka deras möjlighete­r att komma tillbaka in på arbetsmark­naden.

Det skulle bland annat kräva större personalre­surser så att arbetskraf­tsmyndighe­terna verkligen kunde skräddarsy utbildning­s- och sysselsätt­ningsprogr­am enligt individuel­la behov.

Den självständ­iga jobbsöknin­gen utgår från en sysselsätt­ningsplan som i huvudsak görs upp på nätet. Men den borde också följas upp med relativt täta personliga kontakter, det räcker inte med att man en gång i månaden fyller i en nätblanket­t.

YTK:s undersökni­ng visar också att de flesta känner till aktivering­smodellen, men färre än hälften vet hur den fungerar i deras fall.

För den arbetslöse framstår reformen som svårtillgä­nglig och byråkratis­k, samtidigt som den bygger på tanken att det behövs hot och straff för att en arbetslös aktivt ska försöka få nytt jobb.

Dessutom har det utvecklats ett slags nollsummes­pel, där det minskade arbetslösh­etsunderst­ödet ersätts av utkomststö­d. Det kompensera­r för inkomstmin­skningen, men om aktivering­en i praktiken innebär att man måste söka bidrag från två luckor i stället för en är det varken motiverand­e eller kompetensh­öjande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland