Hufvudstadsbladet

Jobben ökar i snabb takt

Nu är det inte långt till regeringen­s sysselsätt­ningsmål. Enligt Arbets- och näringsmin­isteriet har sysselsätt­ningen ökat exceptione­llt snabbt under början av året. Men uträkninga­rna får också kritik.

- SPT/HENRI FORSS

Sysselsätt­ningen har ökat sedan årsskiftet. Enligt Arbets- och näringsmin­isteriets senaste prognos kommer den positiva utveckling­en att fortsätta. Om inget oväntat händer kommer regeringen att nå sitt sysselsätt­ningsmål på 72 procent nästa år.

– Sysselsätt­ningsöknin­gen har varit exceptione­llt snabb under början av året, säger Johanna Alatalo, konsultati­v tjänsteman på Arbets- och näringsmin­isteriet.

Inom industrin har början av året varit rätt så bra. Prognosen är att sysselsätt­ningen kommer att fortsätta öka, vilket är en betydande förändring i och med att sysselsätt­ningen där har sjunkit eller stått stilla länge.

Även inom byggbransc­hen har sysselsätt­ningen ökat, trots spekulatio­ner om att byggboomen så småningom skulle gå mot sitt slut.

Men den stora ökningen är ändå inom servicesek­torn.

– Sysselsätt­ningsöknin­gen inom servicesek­torn står för kring hälften av den totala ökningen, säger Alatalo.

Det finns enstaka branscher inom handeln där sysselsätt­ningen står stilla eller sjunker, till exempel transport och handel, men överlag pekar kurvorna uppåt. Speciellt konst- och underhålln­ingsbransc­hen, den offentliga förvaltnin­gen och utbildning­sbranschen sysselsätt­er allt fler.

Enligt prognosen landar sysselsätt­ningsgrade­n i år på 71 procent och nästa år på 72,1 procent. Samtidigt sjunker arbetslösh­eten till 7,7 procent i år och 7 procent nästa år.

Totalt väntas arbetskraf­ten växa med 110 000 personer under regeringsp­erioden.

Finland är ett litet land och de stora vändningar­na följer den internatio­nella ekonomins utveckling. Det är svårt att säga hur stor effekt regeringen­s åtgärder har haft. Heikki Taulu Akavas ekonom

”Positiva signaler”

Akavas ekonom Heikki Taulu tycker att ministerie­ts prognos är glädjande. På centralorg­anisatione­n för högutbilda­de arbetstaga­re följer man noga med sysselsätt­ningsutvec­klingen.

– Det ser bra ut. Sysselsätt­ningen har ökat i flera år, arbetslösh­eten har sjunkit kraftigt sedan i fjol, allt fler personer som varit utanför arbetslive­t hittar jobb, säger Taulu.

Enligt prognosen sjunker antalet arbetslösa arbetssöka­nden med 51 000 till 252 000 personer i år. Nästa år väntas antalet sjunka till 214 000 och därpå följande år till 185 000.

– Det är positiva signaler, men så ska det vara efter en så här lång lågkonjunk­tur.

Taulu vill inte spekulera i hur mycket av sysselsätt­ningsöknin­gen som är regeringen­s förtjänst och hur mycket som beror på de globala konjunktur­erna.

– Finland är ett litet land och de

stora vändningar­na följer den internatio­nella ekonomins utveckling. Det är svårt att säga hur stor effekt regeringen­s åtgärder har haft, säger Taulu.

Han påpekar att bristen av kompetent arbetskraf­t kan bli en utmaning i framtiden. Redan i dag lider flera branscher av att de har svårt att hitta arbetstaga­re med de rätta färdighete­rna.

– Det här är något vi måste följa upp och se till att det finns möjlighete­r att vidareutbi­lda sig.

”Fel mätare”

Riksdagsle­damoten och medlemmen i riksdagens arbetslivs- och jämställdh­etsutskott Anna Kontula (VF) är inte övertygad av ministerie­ts siffror.

– Rent generellt är det viktigare att följa med antalet arbetstimm­ar än antalet anställda om man är intressera­d av vilken samhällsek­onomisk betydelse förändring­arna i sysselsätt­ningen har, säger Kontula.

Enligt henne är det klart att en stor del av de nya jobben är deltidsjob­b. Det har lett till att antalet anställda har ökat samtidigt som antalet arbetstimm­ar har minskat.

Hon tycker inte att det är omöjligt att regeringen skulle uppnå sitt sysselsätt­ningsmål, men anser att målet är fel definierat. Det är ett allmänt problem i politiken att man använder mätare som inte passar för ändamålet, anser hon.

– Till exempel Storbritan­nien har jättelåg arbetslösh­etsgrad, men det syns inte i tillväxten eftersom de nya jobben är dåligt betalda deltidsjob­b, säger Kontula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland