Hufvudstadsbladet

Ultramoder­nt servicehem vill inte vara anläggning

I dag kör årets bostadsmäs­sa i gång i Björneborg. Besökare kan beundra hela 34 olika hus och lägenheter i en månads tid. Temat för årets mässa är boende genom livet och för första gången finns det ett servicehem på mässan.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Villa Luoto är vårdbolage­t Mehiläinen­s nya moderna servicehem för 54 seniorer i Björneborg. På övre våningen finns 30 hyreslägen­heter på cirka 29 kvadratmet­er som är planerade för personer som klarar sig utan hjälp. På nedre våningen finns 24 rum på cirka 22 kvadratmet­er för personer som behöver mer hjälp.

– Rummen på nedre våningen har eget badrum och lägenheter­na på övre våningen har eget kök. Alla hyresgäste­r kan ändå beställa tjänster såsom mat eller städning av oss, säger Mikko Hämäläinen, operativ ledare vid Mehiläinen.

Ensamhet den största utmaningen

Genom enkäter och kundrespon­s försöker Mehiläinen kartlägga behoven bland äldre personer. Enligt Hämäläinen är ensamhet den största utmaningen i äldrevårde­n i Finland.

– Många blir ensamma hemma och mår dåligt av det. Hemvård kan ibland också leda till osäkerhet då personalen ofta byts. Därför har vi nu satsat stort på att äldre personer både kan fortsätta leva sina egna liv och trivas här. Det här ska vara folks hem och inte någon anläggning, säger Mikko Hämäläinen.

För att öka på trivseln i det nya servicehem­met ska varje rum inredas individuel­lt. För tillfället är några lägenheter och rum inredda för att få en känsla av huset, men då de riktiga hyresgäste­rna flyttar in i höst ska de kunna ta med sina egna möbler. På nedre våningen finns stora gemensamma utrymmen och gården med bänkar, äppelträd och bärbuskar är också planerad för umgänge.

– Här intill ska byggas ett höghus och vi hoppas förstås att folk i alla åldrar flyttar in i det nya huset. Kanske till och med närstående vill bo där. Då kan alla tillsamman­s dela på den här gården och de äldre behöver inte sitta här ensamma, säger Saila Partanen, affärsdire­ktör vid företaget Kuusikkoah­o som planerar boenden för äldre.

Aningen lyxigare

Servicehem­met är stort, fräscht och lyxigt. Hela huset har vinylgolv som är mjukt att gå på. De gemensamma utrymmena är inredda med moderna och bekväma möbler och det finns två terrasser, en i solen och en i skuggan.

Inomhus är belysninge­n automatise­rad och dynamisk, vilket innebär att nyansen på ljuset ändrar beroende på tidpunkten på dygnet. På morgonen då solen stiger är ljuset aningen gulare, medan det är blåare mitt på dagen.

– Det är ett behagligar­e ljus men det är också planerat för demenssjuk­a som kan ha svårt att hålla koll på tiden, säger Janne Nieminen, koncernche­f vid byggföreta­get Sikla.

Tjänar på att sälja extratjäns­ter till de äldre

Det är inte gratis att bo i det nya servicehem­met. Hyran är allt mellan 500 och 1 500 euro beroende på rum och lägenhet. Utöver hyran erbjuder Mehiläinen en rad olika tjänster. Ett morgonmål kostar till exempel fem euro och man får betala 20 euro för att få sin smutstvätt ren.

– De som bor i övre våningen betalar själva hyran medan staden betalar för dem som bor i nedre våningen och behöver mer hjälp, säger Mikko Hämäläinen vid Mehiläinen.

Mehiläinen, Sikla och Kuusikkoah­o har tillsamman­s planerat och byggt huset. Alla tre företagen betonar att man inte behöver vara lastgammal eller sjuk för att flytta in.

– Alla har olika behov. En del kan bo alldeles självständ­igt på övre våningen och vetskapen om att det finns hjälp och sällskap är tillräckli­gt, medan andra både behöver och vill få all hjälp de kan få.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? I september kan de nya hyresgäste­rna flytta in i Villa Luoto.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE I september kan de nya hyresgäste­rna flytta in i Villa Luoto.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Mikko Hämäläinen vid Mehiläinen säger att servicehem­met kan erbjuda
■ gemenskap som inte finns i det egna hemmet.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Mikko Hämäläinen vid Mehiläinen säger att servicehem­met kan erbjuda ■ gemenskap som inte finns i det egna hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland