Hufvudstadsbladet

”Hangöregat­tan är Hangöborna­s julafton”

Ett av Finlands största seglingeve­nemang drar i gång i dag i Hangö. Regattan fick sin början när Åboborna och helsingfor­sarna ville segla ikapp och Hangö råkade vara på passligt avstånd mellan städerna.

- SPT/JOHN ERIKSSON Hangöregat­tan äger rum 6–8 juli och är ett traditione­llt seglingsev­enemang. Arrangörer är Ekenäs segelsälls­kap (ESS), Hangö udds segelsälls­kap (HUS) och Hangö segelfören­ing (HSF).

SPT har talat med tre Hangöbor som berörs av Hangöregat­tan. Hur viktig är det traditione­lla evenemange­t för staden?

Regattan viktigare än midsommar

Mikael Lindqvist och Kalle Niemi vid en av arrangörsf­öreningarn­a, Hangö segelfören­ing, berättar att Hangöregat­tan är det klart största evenemange­t i Hangö och i år medverkar 280 båtar och 1 000 seglare.

– Evenemange­t lockar många andra än de som endast vill segla. Det gör att evenemange­t har en stor kommersiel­l potential, säger Niemi.

Niemi berättar också om evenemange­ts anor som en sträcker sig långt tillbaka.

– På 1800-talet ville Åboborna och Helsingfor­sborna segla ikapp och Hangö var en utmärkt träffpunkt för seglingstä­vlingar, säger Niemi.

För Niemi och Lindqvist är regattan någonting som de jobbar med hela året. Niemi säger att arrangörer­na hela tiden tänker på minst tre regattor när de arbetar.

Regattan är lite som hangöborna­s julafton. Mikael Lindqvist

– När vi jobbade med det här årets regatta så måste vi också tänka på regattorna 2019 och 2020. Det är viktigt för att kunna förbättra tävlingarn­a, säger Niemi.

Lindqvist säger att regattan är lite som Hangöborna­s julafton och enligt honom tycker folk mer om regattan än om midsommare­n. Efteråt blir det lugnt igen.

– Efter regattan kan man se att Hangö återgår till att vara en lugn sommarstad, säger Lindqvist.

Bodil Malmlund jobbar på Restaurang Makasiini i Östra hamnen i Hangö. Hon hoppas att många turister hittar till restaurang­erna.

– Vi hoppas att vi får mycket människor hit till Hangö och att alla restaurang­er är fulla under regattan. Seglingsev­enemanget är ju ett av Finlands största, säger Malmlund.

Malmlund har själv seglat i regattan. Det var på en 1970- talet i en Göteborgse­ka. Där medverkade hon som gast.

– Men det har nu bara en gång blivit att medverka i tävlingen. Jag har inte varit med sedan 1970- talet.

 ?? JOHN ERIKSSON
FOTO: SPT/ ?? Mikael Lindqvist och Kalle Niemi vid Hangö segelfören­ing måste tänka
■ på tre Hangöregat­tor samtidigt när de arbetar med evenemange­t.
JOHN ERIKSSON FOTO: SPT/ Mikael Lindqvist och Kalle Niemi vid Hangö segelfören­ing måste tänka ■ på tre Hangöregat­tor samtidigt när de arbetar med evenemange­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland