Hufvudstadsbladet

Oren medicin i apoteken i ett år

Blodtrycks­medicinen valsartan som tillverkas i Kina innehåller cancerfram­kallande ämnen. Även om apotek i Finland sålt läkemedlet i ett års tid, finns ingen orsak att oroa sig, säger direktör Esa Heinonen på tillsynsmy­ndigheten Fimea.

- BILLE SIRÉN

Apoteken får inte längre sälja läkemedlet valsartan som härstammar från en viss tillverkar­e efter att det på onsdagen visat sig att de här läkemedlen innehåller cancerfram­kallande ämnen.

Valsartan är en medicin som används för att sänka blodtryck och förebygga hjärtsjukd­omar.

Fimea är den myndighet som i Finland ansvarar för att granska säkerheten och utveckling­en av läkemedel. Det var Fimea som meddelade att vissa valsartanl­äkemedel inte längre får säljas.

Säljförbud

Att Fimea nu förbjuder apotek från att sälja valsartanl­äkemedlen beror på att de konstatera­ts innehålla cancerfram­kallande ämnen, så kalllade karcinogen­er. De härstammar från en fabrik i Kina, Zhejiang Huahai Pharmaceut­ical, som ligger i närheten av Shanghai. Där gjorde man för några år sedan ändringar i produktion­ssystemet, vilket gjorde att orenheter sedan dess blandats in i medicinern­a. Det uppdagades först nu i veckan.

Valsartanl­äkemedel från den här fabriken har sålts i Finland i ett års tid. Esa Heinonen, som är direktör för läkemedels­utvärderin­gen på Fimea, manar till lugn.

– Karcinogen­er finns naturligt i omgivninge­n, till exempel i grillad korv, så risken att ha drabbats av just de här läkemedlen är liten, säger Heinonen.

Under djurförsök har råttor fått tumörer när de injicerats med höga halter av valsartan.

– När sådant framkommer är det viktigt att vi som myndighet ingriper fort, säger Heinonen.

Vilka konsekvens­er som läkemedlet får för dem som ätit medicinen, kommer att visa sig först senare.

Just nu undersöker ett EU-organ för läkemedels­granskning, EDQM, fabriken i Kina. Fabriken tillverkar även andra läkemedel som finns att köpa i Finland. Är den här fabriken att lita på? – I allmänhet är kinesiska tillverkar­e pålitliga, så ja, man kan fortsätta använda andra mediciner från fabriken. Visar det sig att orenheter finns även i andra mediciner, så informerar vi om det, säger Esa Heinonen.

Heinonen anser att den globala marknaden blivit mer komplicera­d och att det gjort kvalitetsg­ranskninge­n svårare. Läkemedel kan tillverkas till exempel i Kina, och sedan kapslas i Indien. Då måste man undersöka flera led på vägen till apotekshyl­lan.

Karcinogen­er finns även i grillad korv. Esa Heinonen Direktör på Fimea

 ?? Foto: lehtikuva/Jarno Mela ?? Valsartanl­äkemedel stoppas i apoteken på grund av orenheter. Risken att drabbas av cancer är dock liten, enligt myndighete­rna.
Foto: lehtikuva/Jarno Mela Valsartanl­äkemedel stoppas i apoteken på grund av orenheter. Risken att drabbas av cancer är dock liten, enligt myndighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland