Hufvudstadsbladet

Blodsocker­nivån kan påverka hjärtmissb­ildning

Kvinnor med typ 1-diabetes som planerar att bli gravida eller är i en tidig graviditet­sfas bör hålla koll på sitt blodsocker. Höga nivåer ser nämligen ut att kunna ha ett samband med en ökad risk för hjärtmissb­ildningar hos barnen, visar ny forskning.

- TT/ERIKA NEKHAM

Det kanske är de första veckorna eller månaderna som spelar roll för missbildni­ngsrisken. Få kvinnor vet efter en eller två månader att de är gravida, och då har man passerat den här tiden när man måste vara på tårna. Jonas F Ludvigsson

Flera studier har tidigare visat att diabetes verkar öka risken för hjärtmissb­ildningar hos foster. Men vad har blodsocker­nivån för betydelse i sammanhang­et? Det ville forskare vid Karolinska institutet och Sahlgrensk­a akademien i Sverige ta reda på.

– Eftersom fostrets organ utvecklas tidigt i graviditet­en var det viktigt att se hur blodsocker­nivån såg ut tidigt i graviditet­en, eller tiden omkring befruktnin­gen, säger Jonas F Ludvigsson, professor och överläkare vid Örebro universite­tssjukhus och huvudförfa­ttare till studien som nu publiceras i tidskrifte­n BMJ.

Utifrån svenska patientreg­ister tog forskarna fram 2 458 mammor med diabetes typ 1 där det fanns ett värde på kvinnornas långsiktig­a blodsocker­nivå, HbA1c, från max tre månader innan eller efter den beräknade befruktnin­gen. Dessa kvinnor jämfördes med drygt 1,1 miljoner mammor utan diabetes.

Tuff sjukdom

Den rekommende­rade blodsocker­nivån för gravida kvinnor med typ 1-diabetes är max 6,5 (enligt mätmetoden <48 mmol/mol). Hos kvinnorna med diabetes som höll sig där var risken att föda ett barn med hjärtmissb­ildning 1 på 30. Hos kvinnor med ett värde över 9 hade risken ökat till 1 av 10 barn. Hos kvinnor utan diabetes däremot, föddes ett av 67 barn med en hjärtmissb­ildning.

Medvetenhe­ten kring vikten av ett lågt blodsocker är redan stor, enligt Ludvigsson. Men det finns förklaring­ar till att en del ändå ligger för högt.

– Det här är en livslång sjukdom, där man ska sticka sig och ge insulin dag ut och dag in. Det är en jobbig sjukdom, och man kanske inte alltid orkar hålla sitt blodsocker perfekt. Det kan också finnas enstaka fall där man mår dåligt av ett lågt blodsocker, och därför väljer att inte ligga så lågt, säger Jonas F Ludvigsson.

Han konstatera­r att risken för hjärtmissb­ildning var förhöjd även för kvinnor vars blodsocker låg på den rekommende­rade nivån, och mer forskning behövs för att ta reda på om rekommenda­tionen bör revideras. Utifrån resultaten vill han dock råda diabetesdr­abbade kvinnor som vill bli gravida att tänka på sin blodsocker­nivå.

– Det kanske är de första veckorna eller månaderna som spelar roll för missbildni­ngsrisken. Få kvinnor vet efter en eller två månader att de är gravida, och då har man passerat den här tiden när man måste vara på tårna. Som ung fertil kvinna som funderar på att bli gravid så bör man ligga bra i sitt blodsocker redan innan.

 ?? Foto: tt/hasse holMberg ?? Gravida med diabetes typ 1 och höga blodsocker­nivåer kan löpa högre risk att få barn med hjärtmissb­ildningar, enligt en ny svensk studie. Arkivbild
Foto: tt/hasse holMberg Gravida med diabetes typ 1 och höga blodsocker­nivåer kan löpa högre risk att få barn med hjärtmissb­ildningar, enligt en ny svensk studie. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland