Hufvudstadsbladet

Kortvarig ”torka” i grottan kan påskynda evakuering

Efter ett par dagar med mindre regn har myndighete­rna lyckats pumpa ut stora mängder vatten ur grottan där 12 pojkar och deras fotbollstr­änare suttit fast i 11 dagar. Det har öppnat för möjlighete­n att få ut pojkarna tidigare än väntat. Men mer regn vänta

- TT-AFP

Pojkarna, som är i åldrarna 11–16 år, stängdes in i grottan för elva dagar sedan när vattennivå­n började stiga. I måndags hittades de av brittiska dykare mer än två kilometer in i ett av landets längsta grottsyste­m.

Myndighete­rna jobbar nu febrilt med att pumpa ut vatten ur grottan med förhoppnin­gen att nivåerna ska sjunka tillräckli­gt för att pojkarna ska kunna tas ut redan de närmsta dagarna. Men kraftigt regn väntas redan på söndag då man förutspår att det kan komma mer än 30 millimeter regn.

– Jag har bett meteorolog­erna att kolla vädret och ge oss en rapport dagligen, säger Narongsak Osatanakor­n, guvernör i Chiang Rai-provinsen.

11 timmar att dyka

Men att dyka ut med pojkarna ur grottan har setts som väldigt riskabelt. Många av dem kan inte simma och efter att ha varit instängda i grottan i över 11 dagar utan tillräklig­t med mat skulle påfrestnin­gen bli stor. Att då klara av att simma under vatten, i totalt mörker och genom väldigt trånga passager utan att få panik skulle kräva både fysisk och mental styrka.

– Det tar räddningsd­ykarna runt elva timmar varje gång de besöker pojkarna– sex timmar från huvudingån­gen till den del av grottan där pojkarna är och ungefär fem timmar att ta sig tillbaka, säger Narongsak Osatanakor­n till The Guardian.

Räddningsa­rbetare försöker nu ge pojkarna en snabbkurs i dykning och

man har satt upp rep längs vägen till huvudingån­gen som kan hjälpa till att guida dem ut. Det blir upp till räddningst­eamet att bestämma om och när pojkarna kan vara starka nog att ta sig ut.

– De behöver inte få ut dem alla på samma gång. De som är starkast kan komma ut först.

Letar efter annan öppning

Myndighete­rna letar också efter möjliga andra öppningar. Pojkarna befinner sig dryg en kilometer under marken och djungeln ovanför är tät men eftersom det finns gott om luft i grottan är det troligt att det finns en öppning till som kanske skulle kunna borras upp för att sen användas till att evakuera laget.

– Vi har mellan 20 och 30 lag som undersöker ytan ovanför för att hitta den närmsta platsen, säger Osatanakor­n.

Det sista alternativ­et skulle vara att låta pojkarna vänta tills vattennivå­erna sjunker i slutet på regnperiod­en men det skulle innebära att de skulle vara fast i grottan i flera månader. Mat och medicin har redan lagrats för att räcka en längre period.

I onsdags släpptes en ny video med fotbollspo­jkarna inifrån grottan där de verkar vars vid gott mod efter omständigh­eterna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland