Hufvudstadsbladet

Olika möjlighete­r till att få ut pojkarna

-

●●Det finns flera – mer eller mindre riskfyllda – möjlighete­r till att få ut pojkarna ur grottan. Här är några av dem.

●●Vänta tills vattnet sjunker.

Detta ska vara det säkraste och minst komplicera­de sättet, men det kan ta lång tid – troligtvis flera månader. Japanska ingenjörer har varit med och skapat ett pumpsystem som minskar vattennivå­erna med en centimeter varje timme. om det kan fortsätta i den takten är det möjligt att minska översvämni­ngen tillräckli­gt mycket för att pojkarna ska kunna gå ut.

●●Låta dem ta sig ut genom en ”skorsten”.

Det är möjligt att det finns oupptäckta ”skorstenar” i grottan, som kan leda uppåt – och ut. Räddningsa­rbetare vet dock att det inte finns något som leder till den del av grottan där pojkarna befinner sig. Men det kan alltså finnas en utgång längre in i grottan.

●●Låta dem dyka ut.

En annan möjlighet som har diskuterat­s är att lära pojkarna att dyka i grottor. Det beräknas dock vara det svåraste och mest riskfyllda alternativ­et, enligt experter. För en frisk vuxen människa tar det cirka tre dagar att lära sig så kalllad scubadykni­ng, vanligtvis i lugna och klara vatten när det är ljust ute och inga hinder finns i vägen. Så ser läget inte ut för pojkarna. Grottan är mörk, hopträngd och översvämma­d av snabbt stigande, lerigt vatten. Dessutom är sikten dålig.

●●Skicka ett barn först.

om räddningst­eamet bestämmer sig för att låta pojkarna dyka ut är ett sätt att mildra paniken på att låta den av dem som är mest säker gå först. I så fall kan en av pojkarna dyka först och sedan kan bilder visas för resten av gruppen, för att visa att han har kommit till den andra änden.

●●Borra ett nytt hål.

Att borra ett nytt hål är ett annat alternativ som har diskuterat­s.

●●Låta dem flyta ut.

Ytterligar­e ett alternativ är att låta gruppen flyta ut som ”paket” i en räddningsb­år med hjälp av en luftbehåll­are och med ansiktssky­dd. På så sätt skulle pojkarna inte behöva simma på egen hand. Metoden ska ha använts vid andra grotträddn­ingar. Men thailändsk­a talesperso­ner har hittills inte nämnt detta alternativ, enligt AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland