Hufvudstadsbladet

Mays utmaningar inför ödesmötet med regeringen

INBÖRDESKR­IG I REGERINGEN Den brittiska premiärmin­istern Theresa May har överlevt många kriser. Men kabinettet­s möte på fredagen kan bli hennes tuffaste utmaning hittills. Hon måste ena sina grälande ministrar, annars är både hennes karriär och ett brexit

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Atmosfären i Westminste­r beskrivs som apokalypti­sk. Politiska analytiker använder ord som kaos, anarki och inbördeskr­ig. ”Var finns alla vuxna” frågar en konservati­v parlamenta­riker på Twitter.

Mycket står på spel. I dag träffas kabinettet på premiärmin­isterns herrgård Chequers för att äntligen komma överens om hur Storbritan­niens förhålland­e till EU ska se ut efter brexit. Den stora frågan är tullunione­n. Alltså om landet ska ha ett nära förhålland­e till EU eller välja att sluta egna handelsavt­al, även om det kan innebära en hård gräns på Irland, efter utträdet.

Lyckas ministrarn­a enas publiceras ett vitpapper nästa torsdag. Regeringen­s kritiker anser att den här diskussion­en borde ha hållits innan Theresa May aktiverade artikel 50 och satte i gång utträdet. Inte då det är mindre än ett år kvar till brexit och det är oklart om Bryssel kommer att acceptera Storbritan­niens förslag.

SISTA CHANSEN FÖR BRITTERNA ATT BESTÄMMA SIG

Klockan tickar. Det är bara sex veckor av förhandlin­gar kvar före utträdet. Theresa May måste nu klargöra för både parlamente­t och för Bryssel hur Storbritan­nien vill att brexit ska se ut.

Om London och Bryssel inte lyckas komma överens lämnar Storbritan­nien EU utan ett avtal i mars nästa år.

Det skulle enligt de flesta experter innebära en enorm chock för den brittiska ekonomin. Enligt regeringen­s egna uträkninga­r skulle maten ta slut i Skottland inom ett par dagar och landets sjukhus få slut på medicin inom två veckor.

BREXITANHÄ­NGARE GÖR REVOLT

Det går rykten i de brittiska medierna om att Theresa May vill driva igenom ett brexit som påminner om Norges eller Schweiz förhålland­e till EU. Det har fått brexitanhä­ngarna att se rött.

Den inbitna euroskepti­kern Jacob Rees-Mogg leder en grupp konservati­va parlamenta­riker som länge hotat avsätta May. Ser brexit ut att bli mjukt efter fredagens möte kan gruppen dra i gång ett partiledar­val.

Brexitanhä­ngarna har länge haft ett stort inflytande inom det konservati­va partiet, men nu anklagar Rees-Moggs partikolle­gor honom för att försöka utpressa premiärmin­istern. ”Den ideologisk­a högern är en minoritet, trots att de för mycket oljud. Det är dags för dem att hålla tyst,” säger en minister till The Guardian.

SITTER KVAR FASTÄN HON VINNER MED ENDAST EN RÖST

Theresa May är seg och har överlevt kriser förut. Enligt The Times tänker hon sitta kvar även om hon vann en förtroende­omröstning med bara en röst.

Det innebär att 159 parlamenta­riker måste rösta mot premiärmin­istern för att hon ska tvingas avgå. Betydligt fler än de drygt 50 konservati­va brexitanhä­ngare som gett Theresa May hårdast kritik.

Ordförande­n för kommittén som bestämmer över konservati­va partiledar­val har uppmanat parlamenta­rikerna att stöda May. Om partiet inte enas bakom premiärmin­istern kommer Labourleda­ren Jeremy Corbyn att vinna en storseger i nästa parlaments­val, anser han.

TJUGO MÖJLIGA EFTERTRÄDA­RE

Ärkebrexit­anhängaren Jacob ReesMogg har redan anlitat en PR-byrå och samlat ihop 850 000 euro för sin kampanj, skriver The Times. Enligt uppgifter i brittiska medier förbereder sig 20 konservati­va parlamenta­riker på att efterträda Theresa May.

Utrikesmin­istern Boris Johnson, försvarsmi­nistern Gavin Williamson och miljöminis­tern Michael Gove har också försökt visa framfötter­na genom att kritisera premiärmin­istern.

Den nya inrikesmin­istern Sajid Javid är de konservati­va partimedle­mmarnas favorit. Men många konservati­va parlamenta­riker hoppas att May sitter kvar, åtminstone tills Storbritan­nien lämnat EU i mars nästa år.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / BEN StANSALL ?? Brexitavta­let med Bryssel – och Theresa Mays karriär – är i fara om premiärmin­istern inte lyckas ena sina grälande ministrar.
Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / BEN StANSALL Brexitavta­let med Bryssel – och Theresa Mays karriär – är i fara om premiärmin­istern inte lyckas ena sina grälande ministrar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland