Hufvudstadsbladet

Politikens svåra – tyska – konst

-

Europa har med spänning – och lite vanmakt – under de senaste veckorna följt med ett tyskt regeringsd­rama. Dramat följde alldeles klassiskt kurvan från Aristotele­s bok Om diktkonste­n och hotade redan grundvalar­na i hela det europeiska bygget. Vad skulle slutresult­atet innebära om den sista stabiliser­ande axeln för Europeiska unionen skulle brytas av en ny och lite annorlunda tysk regeringsk­ris. Alla förhoppnin­gar om att axeln Merkel-Macron på något sätt kunde klara av de mest omedelbara utmaningar­na skulle grusas med oanade följdverkn­ingar i släptåg.

Men vad är det vi borde lära oss av dramat?

Den första lärdomen är egentligen ganska trivial och vi känner igen den från barn- och ungdomstid­ens tuppfäktni­ngar: två personer hamnar i en konfliktpo­sition och höjer insatserna inför varje omgång. Till slut har man lagt ner så mycket prestige att man inte längre klarar av att stiga ner. Slutresult­atet blir nävarnas kamp och – i bästa fall – bara näsblod.

När två garvade tyska politiker höjer insatserna håller ett ganska bräckligt EU andan och funderar på följderna. Och i centrum står flyktingar­na och invandrarn­a och det är inget litet problem. Under de häftigaste krisåren 2015–2016 kom 2,3 miljoner flyktingar på illegala vägar till Europa. År 2017 bokfördes över 700 000 asylansökn­ingar. Det finns alltså en jättelik utmaning som måste åtgärdas och det så snabbt som möjligt.

Inför den här sortens utmaningar börjar demokratis­ka politiska system vackla och det beror på ett antal orsaker. I politik ser vi ganska ofta att det är parollerna och inte lösningarn­a som lockar. I Bajern – men också i andra tyska delstater – blev flyktingst­römmen ett slagträ i valkampanj­en. Det påverkade resultatet i förbundsda­gsvalet och Horst Seehofer var efter valet mycket tydlig: det skulle inte få finnas utrymme för något parti till höger om den kristligt-sociala unionen CSU. Det var det gamla arvet efter Franz-Josef Strauss, som en gång i tiden försökte använda alla tänkbara medel för att förhindra att Helmut Kohl skulle bli det tyska unionspart­iet CDU:s ledare. Det pekar i sin tur på en annan utslagsgiv­ande faktor: kampen mellan starka politiska personligh­eter. I Kohls femte regering, som utsågs 1994, satt 45-åriga Horst Seehofer som hälsovårds­minister och 40-åriga Angela Merkel som miljöminis­ter. Redan då fanns konkurrens­en, som under den senaste krisen fick Seehofer att utbrista i ett ”jag finner mig inte i att bli avsatt av någon som jag lyft i sadeln.”

Den repliken pekar i sin tur på ytterligar­e en faktor: Seehofer är en emotionell politiker, som i krisens stund låter känslorna styra. Det skapar emotionell­a band till medborgare, som känner sig lika osäkra. Angela Merkel är förnuftsmä­nniskan, som inte låter tankebanor­na rubbas av känslostor­mar. Det kan skapa en känsla av avstånd till oroliga medborgare.

Små personligh­etstuvor kan alltså stjälpa stora europeiska lass.

 ??  ?? är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).
är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland