Hufvudstadsbladet

Vems social- och hälsovårds­reform är det på riktigt?

Social- och hälsovårds- inklusive landskapsr­eformens kortpacke är i oordning. Detta emedan spelregler och valörer är oklara. Vilka är spelarna vid borden, vilka är insatserna, vilka konsekvens­erna?

- är professor emeritus (socialt arbete). GEORG WALLS

Blir social- och hälsovårde­ns aktörer i ett privatiser­at samhälle affärsföre­tag med social- och hälsotjäns­ter som försäljnin­gsobjekt. Tar vinstdriva­nde företag över allt fler funktioner, vilka det tidigare varit myndighete­rnas sak att ansvara för och åtgärda utifrån samhällspo­litiskt angivna målsättnin­gar? Förmår en avvecklad offentlig sektor ta över ansvaret om privata företag går i konkurs eller byter varusortim­ent?

För att spetsa till analysen. Enligt Colin Crouch i Post-Democracy kan ett lands regering och de politiska partierna inte stiga in i marknadsek­onomins värld som fullvärdig­a aktörer förrän produktion­en av samhällstj­änster har överförts på underlever­antörer, i praktiken på privata företag.

Då företag och politiker agerar på varuoch tjänstemar­knaderna måste agerandena och spelregler­na vara kongruenta och uppfattas som legitima. Det här förutsätte­r enhetliga kriterier och värdehiera­rkier.

Motstridig­a förfarande­n i konkurrens­utsättning och inhandling av varor och tjänster, anställnin­gstrygghet eller uppsägning­ar kan svårligen existera om vinst- och kapitalack­umulation är de enda legitima kriteriern­a. Detta oavsett om huvudmanne­n är offentlig, privat eller någonting däremellan. Avtalen underordna­s marknadskr­afterna, det må gälla skolor, barn- och äldreomsor­g, hälsooch sjukvård, demens- och handikappv­ård och så vidare.

De privata företagens ansvar är lönsamhet och vinst åt sina aktieägare, inte primärt välfärdspo­litik. Frivilligs­ektorn både är och har för sin överlevnad varit beroende av ekonomiskt stöd av stat och kommun, antingen ur budgetmede­l eller indirekt, till exempel via Penningaut­omatföreni­ngen. I och med bytet av huvudmän sker en begreppsfö­rskjutning, tjänsten blir en marknadsva­ra som vilken annan som helst.

Det är framför allt social- och primärvård­stjänster som utlokalise­ras till nya huvudmän. Detta emedan tjänsterna behändigar­e kan förses med prislappar och marknadsfö­ras än till exempel barnskydds­ingripande­n, psykvård, utanordnin­gar inom socialförs­äkringarna eller utkomstsky­ddet. Social- och hälsotjäns­ternas konsumente­r betalar priset för tjänsten, eller också samhället enligt sina socialrätt­sliga åtaganden, helt eller delvis.

Varför skulle privata börsbolags aktieägare, låt säga i New York eller Hongkong vara bekymrade över finländska social- och hälsovårds­klienters trygghet och hälsa? Snarare tvärtom.

Den svenska Låginkomst­utredninge­ns chefsforsk­are en gång i tiden, Sten Johansson, skiljer mellan tre sfärer, marknaden, politiken och privatlive­t. Konsumente­n handlar på marknadern­a, medborgarn­a i politiken (åtminstone då de röstar) och individen är sitt privatlivs smed.

Då marknadern­as utsagda målsättnin­g är levnadssta­ndard är politikens mål välfärd medan privatlive­t har den egna och sina närstående­s lycka som ledstjärna. Ifall beslutspri­nciperna överskride­r respektive arenas giltighets­gränser uppstår problem. En sammanblan­dning av politik och marknad leder till korruption, en mix av politik och privatliv till nepotism, gunstlings­välde och en kombinatio­n av marknad och privatliv till prostituti­on. Kända illustrati­oner, men också reella handlingsm­önster, som dyker upp litet nu och då och här och var. Varför inte också i en privatiser­ad social- och hälsovårds­reform? Både inom näringsliv, politik och privatliv, hos oss och längre bort.

Enligt Albert O. Hirschmans fortfarand­e aktuella tankemodel­l i Exit, Voice and Loyalty kan konsumente­n ifall av missnöje med utbudet på marknaden göra sorti, byta varumärke, butik och så vidare. Detta är visserlige­n möjligt endast om det finns alternativ.

Medborgare­n kan ange sitt missnöje genom protest, att följande gång rösta på ett annat parti eller helt avstå från att rösta. Men i fråga om privatlive­t är sortin i princip omöjlig (utom som självmord, men då är det samtidigt slut med privatlive­t). På individniv­å kan man svårligen avstå från målet lycka lika litet som från beslutspri­ncipen kärlek – tillit. Detta trots att svartsjuka och avund kan vara nog så centrala ledstjärno­r i vissa fall. Men också i fråga om förluster gäller det känslor.

Frågan är hur de nya aktörerna klarar sig på de öppna marknadern­a? De har de senaste åren påförts större ansvar och rättighete­r i saluförand­et av statligt eller kommunalt subvention­erade socialtjän­ster. Hur förmår de hantera korruption, nepotism eller prostituti­on på grund av sina anknytning­ar? Hur undvika rollförskj­utningar?

Det krävs genomskinl­ighet åtminstone till de delar för vilka företagen erhåller offentligt stöd. Transparen­sen är en garant för eliminerin­g av risker i form av överlappni­ngar. Det räcker inte med förtroende­valda och revisorer om regelverke­n och kontrollin­strumenten saknas. De i offentligh­eten anförda konkurrens­hänsynen som hinder för medieinsyn är inte giltiga argument då likadana öppenhetsk­riterier skulle gälla alla konkurrent­er. Snarare är kraven om hemlighåll­andena av konkurrens­hänsyn uttryck för tron på det onda samhället. Har regeringsp­artierna reflektera­t över detta?

Medierna är ofta de enda som förmår förmedla informatio­n på ett begripligt sätt. Det sagda innebär att vi bör skapa nya förhållnin­gsregler och utökad legitimite­t för insyn i produktion och marknadsfö­ring av offentligt subvention­erade tjänster, företag, institutio­ner, vårdhem. Dessutom skulle det inte skada om vi aktiverade oss själva, i föreningar, i närsamhäll­et och politiskt. Målet är i slutändan människans välfärd och lycka. Inte konkurrens­en eller vinsterna.

Tesen om att ekonomisk tillväxt automatisk­t ökar välfärden, inte endast kvantitati­vt utan också kvalitativ­t, ser huvudmanna­skapet endast som ett medel utan egenintres­sen som vinst, makt, ära eller motsvarand­e. En märklig automatik i sanning!

Varför skulle privata börsbolags aktieägare, låt säga i New York eller Hongkong vara bekymrade över finländska social- och hälsovårds­klienters trygghet och hälsa? Snarare tvärtom.

I stället för att driva igenom en i allt högre grad av internatio­nella börsbolag styrd social- och hälsovårds­reform gäller det att stärka den offentliga social- och hälsovårde­n med aktivt stöd från kommunsamm­anslutning­ar, samarbete över kommungrän­serna, tredje sektorn med flera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland