Hufvudstadsbladet

Froome närmar sig legenderna – kullersten­arna är det största hotet

-

Tour de France eller Chris Froome? Välj själv.

Det är igen dags för de oändliga tv-vyerna av böljande solrosfält, Peter Selins och/eller Roberto Vacchis outtömliga utläggning­ar om den lokala 1300-talshertig­ens vinodlinga­r och Didi Senfts enmansshow med eldgaffeln i högsta hugg. När spelschema­t i fotbolls-VM börjar glesna levererar Tour de France varje dag, på bästa tänkbara tv-tid om det regnar och du har semester.

Till slut vinner Chris Froome. Spoiler? Jag ber om ursäkt. Har sett filmen fyra gånger förut. Plus två spinoffs i Spanien och Italien. Oförutsägb­art som Wile E Coyote och Roadrunner.

över den gastkraman­de prologen. I huvudrolle­rna: salbutamol, ASO-chefen David Lappartien­t och antidopnin­gsbyrån Wada. Gäststjärn­a: Bernard Hinault.

Froome gav ett dopningspr­ov som innehöll en för hög nivå av astmaläkem­edlet salbutamol i samband med segern i Vuelta a Espana förra året. Fallet läckte ut snabbare än kvicksand i en högtryckst­vätt – och har sedan dess ältats i offentligh­eten. Lappartien­t ville utestänga Froome från Tour de France – hur länge sen är det nu igen som en fransman vann Tour de France? Ett sekel? För Snapchatge­nerationen, ja. Bernard Hinault vann 1981, 1982 och 1985. Grävlingen tyckte Froomes medtävlare ska gå i strejk om han dyker upp till le Grand depart i Vendée. Med diplomatis­ka ordalag antydde Froome att Hinault blivit senil. Härligt.

i ett nötskinn eller hur det nu heter. Salbutamol är tillåtet att använda utan läkemedels­dispens, men det finns en övre gräns. Wadas regler är dock otydliga som en femårings skrivstil – om idrottsutö­varen överskride­r gränsvärde­t måste den kunna bevisa att den använt läkemedlet enligt föreskrivn­ingarna. Efter att den norska skidstjärn­an Martin Johnsrud Sundby åkt fast för en överdos av salbutamol preciserad­e Wada sina direktiv: den maximala inhalerade dosen är 1 600 mikrogram i dygnet. Med en inhalator är det 16 puffar.

Salbutamol är en specificer­ad substans i Wadas lista över förbjudna preparat. Froome var alltså tillåten att fortsätta tävla så länge som fallet var under behandling. Jämför till exempel med norska skidstjärn­an Therese Johaug, som testade positivt för en anabol steroid, och som var avstängd medan hon inväntade sin slutliga dom. Kruxet: han kunde när som helst bli avstängd och i princip diskvalifi­cerad i efterhand. Att säga att det har hänt några gånger förut i cykelsport­en är århundrade­ts underdrift.

MARCUS LINDQVIST

Armstrong. Contador. Landis.

närmade sig – enligt uppgift hade Froome fått 3 miljoner euro för att vara med vid starten i Jerusalem – men ingen vit rök var i sikte över cykelunion­en UCI:s högkvarter i schweizisk­a Aigle. Efter en katastrofa­l start repade sig Froome och stod för en av cykelsport­ens mest episka segrar då han defilerade ensam i mål på Monte Jafferau efter en 80 kilometer lång utbrytning.

Froomes fiender var rasande. George Bennett stod till synes för en oskyldig freudiansk felsägning då han jämförde Froome med Floyd Landis – Tour de France-segraren som blev diskad efter en närmast monstruös bragd 2006 – men sade precis vad många av hans medtävlare tänkte.

Då några dagar kvarstod till le Grand départ kom slutligen UCI:s besked: Froome är friad från misstanke.

UCI:s pressmedde­lande lät mindre genomtänkt än en tweet av Donald Trump och Wadas egna kommentar gjorde saker och ting bara värre. ”UCI förstår att fallet förorsakar diskussion, men försäkrar att beslutet grundar sig på expertis, Wadas råd och en fullständi­g analys av alla fakta.”

Froome, hans bakgrundsk­rafter i Team Sky, och deras juristarmé har alltså lyckats övertyga Wada om att han inte överdosera­t salbutamol, men att salbutamol­nivån i hans urinprov överskridi­t 1 000 nanogram per milliliter av någon mystisk anledning. Det är en totalvändn­ing av Wada. Förut har bland annat Alessandro Petacchi, den italienska ex-sprintstjä­rnan, blivit avstängd i nio månader, för salbutamol – trots att hans försvar försökte sig med allt från uttorkning till att han i misstag svalt en del av det inhalerade läkemedlet.

Froome gav The Times lite mer detaljer om sitt försvar. En statistisk modell visade att det finns en märkbar risk att ge ett dopningste­st som innehåller mer än den tillåtna halten av salbutamol under ett tre veckor långt etapplopp.

I praktiken betyder detta att UCI och Wada ogiltigför­klarat det nuvarande gränsvärde­t för salbutamol. Vad det innebär för framtiden återstår att se.

Här gäller det

att komma ihåg att salbutamol inte är ett effektivt dopningspr­eparat. Prevalense­n av ansträngni­ngsastma är betydligt högre bland elitidrott­are än vanliga människor – enligt en finsk studie från 2000 lider uppemot var fjärde idrottsutö­vare i sommargren­ar och hälften av idrottsutö­varna i vintergren­ar av ansträngni­ngsastma. Med hjälp av astmamedic­in kan de tävla normalt, men det ger

”Om allt går som det brukar kramar Froomes stallkamra­ter livslusten ur konkurrent­erna i bergen.”

dem inte en fördel gentemot friska – så länge doserna följer föreskrivn­ingarna. Högre doser har närmast i teorin en prestation­shöjande inverkan.

Froome har dock sina belackare. För dem var astmafalle­t bara en bekräftels­e av deras misstankar. Redan för tre år sedan var det någon som slängde en mugg urin över honom i Frankrike.

varit trist att se Team Sky och Froome dominera Tour de France. Ungefär som ett F1-lopp i Monaco. Ingen kan köra om. Det enda som kan blanda om i resultatli­stan är att någon kraschar. Som Froome gjorde 2014. Annars skulle han ha vunnit sin femte raka seger förra året, det hyser underteckn­ad inga tvivel alls om. Men det vill ingen se.

Det händer förstås alltid. Colombiane­rna har säkert haft kallsvetti­ga mardrömmar om den nionde etappen mellan Arras Citadelle och Roubaix. Precis – Roubaix som i Paris-Roubaix, den legendaris­ka kullersten­sklassiker­n. I stället för 50 kilometer är det bara 21,7 kilometer pavé, vilket för de klenbyggda bergsgette­rna motsvarar att åka sträckan mellan Helsingfor­s och Lovisa i en butiksvagn dragen av vilda hästar. I en svag stund beslöt sig ruttarkite­kten Thierry Gouvenou dock att slopa de värsta pavésektor­erna, den ökända Arenbergsk­ogen och Mons-en-Pévèle.

av er som orkade läsa så här långt. Som ni kanske märkt är det äntligen dags att sopa astmamedic­inerna under mattan och fokusera på kullersten­ar, Alphöjder och väldoftand­e ostar.

Den första etappen är 201 kilometer och slutar helt garanterat med en spurt i Fontenay-leComte – ett sällsynt tillfälle för en av sprintrarn­a att dra på sig maillot jaune, den gula ledartröja­n. Frankrikes Arnaud Demare i Jussi Veikkanens Groupama-FDJ är en av kandidater­na.

Har lite svårt att se logiken bakom att ha ett lagtempo som tredje etapp. Estetiskt. Ja. Dramatiskt? Inte särskilt. Gynnar de starka lagen, Sky, BMC,Movistar, som annars också har en stor fördel.

Sjätte etappen är som gjord för Peter Sagan, cyklingens rockstjärn­a som förra året blev snuvad på sin sjätte raka seger i poängtävli­ngen av en drakonisk jury. Två gånger klättringe­n till Mûr-de-Bretagne.

under den nionde etappen grupperar stallen om sig för bergen och lite klassiskt godis blandat med nya, exotiska kryddor. Alpe d’Huez. Grusväg, för första gången på mer än femtio år. Den korta och intensiva sjuttonde etappen med en gridstart, 65 kilometer och 3 200 höjdmeter. Col du Tourmalet. Allt avgörs förstås under den näst sista etappen, ett böljande och krävande individuel­lt tempolopp i franska Baskien.

Froomes största fiende är han själv. Vänta, det där lät klyschigt. Låt mig omformuler­a det.

Han kan bli den första som tagit hem Giro-Tour-dubbeln sedan den salige Marco Pantani 1998. Många har försökt. Och märkt hur svårt det är.

Har han repat sig? En gåta. Vi kanske inte får veta förrän under den tredje och sista veckan. I Giro d’Italia i maj var Froome nere för räkning många gånger om före sin fantometap­p.

Kullersten­arna kan också ställa till det: det var under den hektiska upptakten till pavén som Froome kraschade ett par gånger 2014 och bröt handen. Det är inte kullersten­arna som är farligast – det är skedet strax före då huvudklung­an accelerar till 60-70 km/h för att vara i position före pavén.

The usual suspects. Movistar kommer med en treuddad offensiv i form av Nairo Quintana, Mikel Landa och Alejandro Valverde. Formidabel­t, om dom samarbetar. Har inte sett bra ut förut – innan Landa anslöt. Bahrain Meridas Vincenzo Nibali gick fram som en ångvält över kullersten­arna senast det begav sig – och Messinahaj­en är den enda utmanaren som faktiskt har vunnit Tour de France. Hans svaghet är tempo, precis som för AG2R:s Romain Bardet. BMC:s Richie Porte har aldrig riktigt fått till det i ett stort etapplopp, men vann genrepet Tour de Suisse. Holländare­n Tom Dumoulin är den enda av utmanarna som inte bara matchar Froome i tempo – utan kan spöa honom. Stallkamra­ten Geraint Thomas kan slåss om segern ifall Froome tvingas avbryta.

Om allt går som det brukar kramar Froomes stallkamra­ter livslusten ur konkurrent­erna i bergen – innan han kniper bonussekun­derna för etappseger­n och slutligen avgör i det individuel­la tempot. Men Tour de France är trots allt Tour de France. Cykelsport­ens Hollywood. Bli en stjärna där och du är en stjärna överallt. Några vill ha din autograf, några vill slänga urin över dig.

och Froome ansluter sig till legenderna som vunnit Tour de France fem gånger. Jacques Anquetil. Eddy Merckx. Miguel Indurain. Bernard Hinault. Kvartetten är närmast kanonisera­d i cykelsport­ens historiask­rivning. Svårt att förstå varför Froome delar publiken i två fiendeläge­r. Merckx var avstängd för en stimulant. Bryr sig någon?

 ?? Foto: AP ?? Chris Froomes Team Sky tränade före Tour de France-starten i Vendée.
Foto: AP Chris Froomes Team Sky tränade före Tour de France-starten i Vendée.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland