Hufvudstadsbladet

Lika hårdkokt som moraliskt svidande

Brolin och Del Toro är i högform i den brutala och politiska uppföljare­n till Sicario.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi: Stefano Sollima. Manus: Taylor Sheridan. Foto: Dariusz Wolski. I rollerna: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner, Jeffrey Donovan.

En självutnäm­nd islamistma­rtyr som vid den mexikansk-amerikansk­a gränsen spränger ihjäl sig och tar en handfull gränspolis­er med i döden. Fyra självmords­bombare som i ett shoppingce­ntrum i Kansas City sprider skräck och avsky. Ja, och ett mexikanskt flickebarn som kidnappas i ett försök att bussa de mexikanska drogkartel­lerna på varandra.

Se där några av ingrediens­erna i Stefano Sollimas Sicario 2: Soldado (Sicario: Day of the Soldado), den finaste av uppföljare och rykande aktuell därtill. Och där Emily Blunts FBI-idealist hoppat av finns Josh Brolin och Benicio Del Toro, den mindre nogräknade federalare­n respektive hans mexikanska vapendraga­re, fortfarand­e med i bilden.

Blodbad

Först ut är de gräsliga bombdåden som får de amerikansk­a myndighete­rna att misstänka att det finns en koppling mellan IS och de mexikanska drogkartel­lerna. Orsak nog att klämma åt kartellern­a och vad är då bättre än att bussa dem på varandra.

Det är så klart en kontrovers­iell operation, politiskt sett, och följaktlig­en går jobbet till Matt Graver (Josh Brolin) som efter en sväng via Djibouti landar i Mexico City, bara för att på öppen gata meja ner en kartellhöj­dare.

Det följer man upp med att låta kidnappa dottern till ledaren i en rivalisera­nde drogkartel­l. Tanken är att efter en skenmanöve­r återbörda tjejen (Isabela Moner) till Mexiko och på så sätt tvinga hennes far fram ur sin gömma.

Förstås går allting åt pipan, detta när den mexikanska polisen blandar sig i leken och det drar ihop sig till ett veritabelt blodbad.

Politiskt sprängstof­f, visst. Poängen är att Sicario 2: Soldado inte är filmen som fegar ur, som gömmer sig bakom den sedvanliga actionreto­riken (med det amerikansk­a kavallerie­t i rollen som fläckfri världspoli­s). Nej, ger man lillfingre­t åt djävulen tar han hela handen. Underförst­ått: startar man ett smutsigt krig är det endast en tidsfråga innan det blir ännu skitigare.

Hårt och brutalt

För regin står italienare­n Stefano Sollima (Suburra, Gomorra) som med manusförfa­ttaren Taylor Sheridans goda minne gör det mesta rätt. Trots att det i filmen finns gott om krutrök och en och annan likvaka är infallsvin­keln den strikt realistisk­a, komplett med ett actionhant­verk som för tankarna till en Michael Mann (Heat, Miami Vice).

Det är hårt och brutalt men ingalunda bombastisk­t – eller hjärtlöst för den delen. Och som sagt håller det även politiskt, samt moraliskt, med ett ”kriget-mot-terrorisme­n” som än en gång spårar ut varpå det till sist finns endast dåliga och ännu sämre lösningar.

Skådespela­rarbetet är minst lika vasst. Brolin (Sin City: A Dame to Kill For, Deadpool 2) gör ännu en cynisk, moraliskt sviktande hårding och han är i gott sällskap. Tänker i första hand på Benicio Del Toro som med små medel gör stora saker. Inte sällan är det ögonen som talar, allt medan replikföri­ngen gränsar till ett lågmält och hotfullt mumlande. Tiga är guld, liksom.

 ?? FOTO: RICHARD FOREMAN, JR. SMPSP ?? Isabela Moner och Benicio Del Toro
FOTO: RICHARD FOREMAN, JR. SMPSP Isabela Moner och Benicio Del Toro

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland