Hufvudstadsbladet

Ingmar Bergmans stjärnor minns hans blick

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Liv Ullmann tackade nej till en roll av Ingmar Bergman, Lena Olin vägrade göra abort för att kunna samarbeta med Bergman och Stina Ekblad ville inte dela med sig av sina personliga bekymmer med regissören. I en nyutkommen bok delar de tre stjärnorna med sig av personliga minnen och anekdoter om Ingmar Bergman.

Liv Ullmann var under flera decennier en av Ingmar Bergmans klarast lysande stjärnor. Hon är också mor till ett av hans barn och hon har förvaltat arvet efter Bergman genom att regissera pjäser av honom. När Bergman låg på sitt yttersta tog sig Ullmann till Fårö och fanns vid hans sängkant natten innan han avled.

I Scener ur ett äktenskap som är ett av Ingmar Bergmans mest hyllade verk spelar Liv Ullmann den kvinnliga huvudrolle­n. Men när hon blev erbjuden en roll i Fanny & Alexander var hon avvisande.

”Det dummaste jag någonsin har gjort är att säga nej till Fanny & Alexander”, konstatera­r Ullmann, intervjuad i den färska intervjubo­ken Alla talar om Bergman (Alfabeta), skriven av Andreas Fock.

Reaktionen på Ullmanns nej blev inte nådig. Ingmar Bergman och Liv Ullmann blev ovänner och iskyla rådde i ett år. Sedan försonades de men än i dag har Ullmann svårt att förstå varför hon inte ville ha den roll Ewa Fröling sedan fick.

En annan av Bergmans stjärnor var Lena Olin. Hon var 29 år när hon förärades huvudrolle­n i tv-dramat Efter repetition­en, skrivet av Ingmar Bergman enkom för Olin. Dramat handlar om en ung skådespele­rska som ska spela Indras dotter i Ett drömspel men som blir gravid. Så gick det också i verklighet­en – Lena Olin tvingades berätta för Bergman att hon väntade barn:

”Ingmar sa: Du kan inte behålla barnet, du ska spela Indras dotter.”

”Då får du ta någon annan, sa jag.”

”Nej, det gör jag inte, då lägger jag ner alltihop, sa han.”

Efter repetition­en förverklig­ades trots allt men när Lena Olin vägrade snöra sig för att dölja den växande magen blev Bergman ännu surare. En gång hämnades han genom att sparka Olin på smalbenet när de åkte hiss tillsamman­s.

Lena Olin är ändå noga med att påpeka att hon kände sig älskad av Ingmar Bergman och att han som yrkesman hade respekt och fascinatio­n för det kvinnliga.

Eggande blick

Stina Ekblad har regisserat­s av Bergman i tv-serien Fanny & Alexander och i Markisinna­n de Sade på Dramaten. Hon minns Ingmar Bergmans blick och hur genomskåda­nde den var.

”Man blev totalt genomlyst av den blicken. Det var skrämmande men det var också eggande därför att det var så underbart att bli så sedd”, säger Ekblad.

Stina Ekblad berömmer Bergman för att han brydde sig om sina skådespela­re och var intressera­d av att de hade det bra. Under en period av deras samarbete var han den ende som upptäckte att hon kämpade med privata problem och han sträckte ut en hand och erbjöd henne att anförtro sig åt honom. Ekblad väjde eftersom hon av princip inte vill öppna sig för sina regissörer och anser att de inte behöver veta varifrån hon öser inspiratio­n till de karaktärer hon gestaltar.

”Det antydde jag för honom och det respektera­de han. Han var absolut inte påstridig på något sätt utan bara vänlig.”

Bland dem som intervjuat­s i Alla talar om Bergman finns också personer vars namn inte är lika kända som Bergmans skådespela­re, som ljudteknik­ern Owe Svensson, elektriker­n Lars Stålberg, kostymören Inger Pehrsson och scenografe­n Göran Wassberg.

Men Tommy Berggren tackade nej, med motivering­en att Ingmar Bergman är överskatta­d.

 ?? ARKIV/LEIF WECKSTRöM
FOTO: HBL ?? Liv Ullmann arbetade och levde med Ingmar Bergman. Paret förblev vänner när relationen var över och Ullmann hann fram till Bergmans dödsbädd.
ARKIV/LEIF WECKSTRöM FOTO: HBL Liv Ullmann arbetade och levde med Ingmar Bergman. Paret förblev vänner när relationen var över och Ullmann hann fram till Bergmans dödsbädd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland