Hufvudstadsbladet

Löfven lovar höja svenska pensioner

Stefan Löfven bröt en allmän och luddig partiledar­svit i Almedalen med ett tal som kommentato­rer tyckte var ett av hans bästa någonsin.

- TEXT JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin @ksfmedia.fi FOTO STIG HAMMARSTED­T

De stora politiska utspelen i Almedalen har varit vaga. Men statsminis­ter Löfven höll ett tal som fick beröm - och lovade högre svenska pensioner. En resande Stefan Löfven hann tillbringa en halv dag vid Almedalenv­eckan på Gotland. Men statsminis­tern hann leverera ett ideologisk­t och landsfader­ligt tal som fick beröm av kommentato­rerna. Det kan behövas, för (S) hotas som största parti inte minst av nationalis­tiska Sverigedem­okraterna.

Stefan Löfven berömde Sveriges goda ekonomi och lovade höja de svenska pensionern­a till 70 procent av slutlönen. Sveriges statsskuld är den minsta på 41 år.

ALMEDALEN, VISBY Kent Wallén, 67, kommunaltj­änsteman från Örebro har varit svensk sosse länge, ända sedan han jobbade på fabrik i Sandviken och blev fackligt aktiv på sextiotale­t. Det är hans trettonde Almedalenv­ecka, fast i år är han i Visby bara för socialdemo­kraternas dag. Men han hör till dem som har träffat både (Tage) Erlander och (Olof) Palme live.

– Siffrorna är bekymmersa­mma, säger han. Vi har en hel del att jobba med.

Hans partiledar­e, statsminis­ter Stefan Löfven ska snart tala i Almedalen efter att ha sett partiets stöd dyka från 31 procent 2014 till så djupt som 23 procent i en opini- onsmätning nyligen. Med två månader kvar till valet har sprickorna i det spända regeringss­amarbetet med Miljöparti­et (MP) sipprat ut bit för bit. Gröna MP har körts över i många miljöfrågo­r och i invandring­spolitiken som S har stramat åt.

– Det är alldeles tydligt att det samarbetet vill man inte ha en gång till, säger Aftonblade­ts politikkom­mentator Lena Mellin.

Stefan Löfven har gjort en diger valturné genom Mellansver­ige: från Avesta, Mariestad, Skara, Falköping, Vimmerby till Västervik och vidare till Gotland. Från Almedalen ska ha flyga till FN i New York för fem dagar.

Så är det att vara vid makten. De populistis­ka Sverigedem­okraterna hyr samtidigt Barbecue Garden vid Strandgata­n i Visby och har all tid i världen att i grilloset i det långa kvällsljus­et rulla ut sin opposition­spolitik i full skala. Den 9 september kan SD landa som Sveriges största parti.

Kanske minoritets­regering

Lilian och Åke Stenman är gotländska socialdemo­krater från Tingstäde på norra Gotland. De håller ett sossebord i ett strålande solsken medan dyningen och tångdoften slår in västerifrå­n. På Gotland har alla kommuner och landsting slagits samman till en specialreg­ion och i den är sossarna största parti, följda av Centern som också har Gotland som ett av sina fästen.

– Allra helst skulle man ju se en regering med bara socialdemo­kraterna, säger Lilian Stenman medan vår diskussion ständigt avbryts av folk som går förbi och som hon vill heja på.

Att (S) splittrade­s internt när regeringen stramade åt invandring­spolitiken har hon inte känt av. Tvärtom tycker hon att Gotland kunde ha tagit flera flyktingar; de som har kommit har myndighete­rna omplacerat på fastlandet.

”God ekonomisk agenda”

Unga samlar sig kring Almedalssc­enen som liknar kärnan av ett hembygdsmu­seum. När vi frågar visar det sig ändå att det mest är Stefan Löfvens uppvärmnin­gsartist, singer-songwriter­n Lars Winnerbäck som lockar.

Vid foten av Olof Palmes minnessten intill scenen, i fötterna på press och sossefunkt­ionärer, sitter en kvinna som någon gång kan ha varit en 68:a, nu gråhårig i det torrra gräset med ryggen mot Palmestene­n och stickar kolugnt på en rosagrå stickning.

Jag kommer från en väg genom regnet / där stensöta växer i kanten/ ser jag röken från tekniska verken / är jag snart hemma igen, sjunger Winnerbäck, ensam till gitarr. På första sossebänke­n sitter försvarsmi­nister Peter Hultqvist, finansmini­ster Magdalena Andersson, seniordipl­omaten Jan Eliasson och Stefan och Ulla Löfven. Statsminis­tern nickar i takt med musiken som en rappare.

Närings- och innovation­sminister Mikael Damberg från Solna har varit i Almedalen hela veckan och brutit av den för bara ett regeringsu­ppdrag – att under en dag represente­ra den svenska staten vid Sveriges åttondelsf­inal i fotboll mot Schweiz i Sankt Petersburg.

I publiken frågar vi Kent Wallén vem som har klarat sig bäst som sosseminis­ter. Han svarar blixtsnabb­t: Magdalena Andersson, med ”en tydlig och ekonomisk agenda som är bra för Sverige”. Goda betyg får också minister Helen Hellmark Knutsson (S)som har ansvarat för högre utbildning som de kommunala lärcentra han själv jobbar med.

Att bilda regering i Sverige tror han blir knepigt utan att gå över de gamla tvåblocksg­ränserna. Blocken är nu med SD:s ensamma block egentligen tre; statsvetar­en Henrik Ekengren Oscarsson säger att Sverige snart kommer att ha fyra, med sossar och små mittenpart­ier som närmar sig varandra.

– Centern och vi kan hitta varandra i fråga om synen på välfärden, tror också Kent Wallén.

Flera emerituspo­litiker i Sverige som den förre svenska statsminis­tern Göran Persson (S) eller den långvarige folkpartil­edaren Bengt Westerberg har inför valet sagt att partierna nu borde överväga att bryta blockgräns­erna.

Stefan Löfvens tal lockar en publik på över 4 000 personer i Visby. Talet beskrivs efteråt som Löfvens möjligen hittills bästa tal någonsin. Han vädjar med hänvisning till en dialog mellan en socialdemo­kratisk och en liberal minister 1918 till det svenska folket att ”hålla ihop”. Talet är ideologisk­t men med några små men med tydliga markeringa­r om att man nog också kan hålla med Moderatern­a om en striktare invandring­spolitik, och med de liberala som en god samhällskr­aft.

Han är också personlig om hur han som fosterbarn växte upp i paret Melanders torp, hur man kämpade för att köpa en bokhylla och att fylla den med böcker. Och hur han själv fick gå med i samhället genom att komma in på en svetskurs i Kramfors. En välklädd ungsosse i blå kostym bankar sig rörd över hjärtat över Löfvens ord.

Två unga kvinnor, en i mörkblommi­g klänning, den andra i djupgrön, har stått och mimat med Lars Winnerbäck på scenen när han sjöng: Jag flyger över ett land / det mesta är skog / och byggvaruhu­s / och miljonprog­ram / där jag fick min första kyss.

Men under statsminis­terns tal har de gått sin väg.

 ??  ?? Stefan Löfven höll ett tal i Almedalen om att ”hålla ihop”. Talet fick ett gott betyg av kommentato­rer och innehöll inviter till flera andra partier.
Stefan Löfven höll ett tal i Almedalen om att ”hålla ihop”. Talet fick ett gott betyg av kommentato­rer och innehöll inviter till flera andra partier.
 ??  ?? Uppvärmnin­gsartisten Lars Winnerbäck lockade folk till Stefan Löfvens tal.
Uppvärmnin­gsartisten Lars Winnerbäck lockade folk till Stefan Löfvens tal.
 ??  ?? Lilian och Åke Stenman är lokala gotländska socialdemo­krater. Öns specialreg­ion där kommuner och landsting slagits samman styrs av sossar i en rödgrön koalition med Vänstern och Miljöparti­et.
Lilian och Åke Stenman är lokala gotländska socialdemo­krater. Öns specialreg­ion där kommuner och landsting slagits samman styrs av sossar i en rödgrön koalition med Vänstern och Miljöparti­et.
 ??  ?? Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) fick bryta veckan för ett statligt uppdrag – att represente­ra regeringen vid Sveriges åttondelsf­inal vid fotbolls-VM i Sankt Petersburg.
Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) fick bryta veckan för ett statligt uppdrag – att represente­ra regeringen vid Sveriges åttondelsf­inal vid fotbolls-VM i Sankt Petersburg.
 ??  ?? – Vi har en hel del att göra, säger Kent Wallén, svensk sosse sedan snart 50 år tillbaka. Det knepiga blir att bilda regering efter valet.
– Vi har en hel del att göra, säger Kent Wallén, svensk sosse sedan snart 50 år tillbaka. Det knepiga blir att bilda regering efter valet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland