Hufvudstadsbladet

Mycket oklart inför stundande toppmöte

Frågan alla vill ha ett svar på är var presidente­rna ska mötas

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Arrangeman­gen inför toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s dito Donald Trump är i full gång.

– Våra förberedel­ser går lysande enligt den plan vi gjort på förhand. Nu väntar vi ännu på informatio­n om mötesplats­en och tidtabelle­n, säger Juha Hakola, överkommis­sarie vid Helsingfor­spolisen.

Medier världen över har redan ackrediter­at sig till mediecentr­et och stora tv-kanaler ska sända från hjärtat av Helsingfor­s. Samtidigt planeras flera demonstrat­ioner mot presidente­rna.

”Vi kräver att dessa stormaktsl­edare lyssnar till vår oro”, skriver arrangörer­na till den än så länge största demonstrat­ionen Helsinki Calling.

Var mötet mellan presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump ska äga rum är ännu inte bekräftat. Utrikesmin­isteriet säger att man fortfarand­e för diskussion­er med alla inblandade parter och att det är många rörliga delar som måste passa ihop.

– Jag kan bara säga att mötesplats­en klarnar före mötet äger rum, säger Vesa Häkkinen, chef för Utrikesmin­isteriets enhet för aktualitet­skommunika­tion.

Trump och Putin möts antagligen på ett enda ställe. Övriga tillställn­ingar i anslutning till mötet ordnas kanske på andra platser.

I går kväll blev det också klart att Trumps hustru Melania kommer till mötet i Helsingfor­s.

Överkommis­sarie Juha Hakola på Helsingfor­spolisen säger att polisen dagligen har möten med bland annat Utrikesmin­isteriet om valet av mötesplats, men vill inte ta ställning till hur många alternativ man arbetar med.

Huruvida publiken kan få se en glimt av presidente­rna menar Hakola att är för tidigt att spekulera i.

– Programmet och rutterna är ännu helt ospecifice­rade.

Inte för symboliken­s skull

Oberoende av var presidente­rna kommer att mötas ska så gott som alla journalist­er som bevakar mötet hålla till i Finlandiah­uset. Där håller man nu på med att bygga ett enormt mediecente­r.

– I Helsingfor­sregionen finns inte så många, kanske bara en eller två, byggnader som passar för det här ändamålet. På Finlandiah­uset har de både kunskap om att arrangera stora evenemang och den teknik som behövs. Det var praktiska saker, inte symbolik, som avgjorde valet av platsen, säger Häkkinen.

Mediecentr­et orsakar inte störningar för övriga evenemang som ordnas i Finlandiah­uset. Eventuellt påverkas förberedel­serna för Björks konsert som är dagen efter toppmötet.

Nu håller man på med att dra kablar och placera ut bord för de 2 000 journalist­er väntas. Medierna kan ackrediter­a sig fram till middagstid på onsdag.

– Just nu är det hundratals personer som har ackrediter­at sig. Vi bygger centret så att det rymmer 2 000 personer, men om det ser ut att komma fler ska vi nog få plats för dem. För 4 000 personer skulle det bli lite svårt att hitta rum, men ärligt talat så tror jag inte att så många är på väg.

De flesta medier som kommer att närvara i Helsingfor­s under toppmötet är från USA och Ryssland samt stora mediebolag i Europa. Häkkinen säger att medier i Östasien och Afrika också visat intresse.

Många medier kommer också att ha direkta tv-sändningar från Helsingfor­s under dagen för topp-

mötet. En handfull medier, främst från USA, förhandlar med Allas Sea Pool om möjlighete­rna att sända från utomhusbad­et.

– Vi förhandlar nu med 2–3 riktigt stora och några mindre mediebolag. Vi bygger tillfällig­a studior och de kommer att ha sina morgonsänd­ningar med Helsingfor­s i bakgrunden, möjligtvis med inbjudna gäster, säger Bodil Ståhl, vd för Allas Sea Pool.

Hon säger att bastun och utomhusbad­et ska hålla öppet som vanligt. Medierna kommer delvis att jobba uppe på terrassen. Vyn är det som säljer.

– De tycker om läget, byggnaden och vårt serviceutb­ud, men också vyn som de anser i ganska hög grad represente­ra Helsingfor­s med Domkyrkan, presidente­ns slott, kryssnings­färjorna och Salutorget, säger Ståhl.

Senatstorg­et troligen öppet

Juha Hakola på Helsingfor­spolisen säger att förberedel­serna inför toppmötet går lysande.

– Det här är naturligtv­is det största och mest betydelsef­ulla evenemange­t på flera år. På sätt och vis är det ändå ”business as usual”, säkerhetsa­rrangemang­en följer samma modell som andra statsbesök.

Helsingfor­spolisen ansvarar för säkerheten på presidente­rnas mötesplats och eventuella inkvarteri­ngsställen samt för trafikarra­ngemangen under mötet. Mötet kommer att orsaka omfattande säkerhetsa­rrangemang och stängda gator.

– Vi kommer alldeles säkert att spärra av ett relativt stort område, säger Hakola.

Hur stort område som spärras av kan han ännu inte säga i och med att mötesplats­en inte är vald.

På torsdagen rapportera­de Helsingin Sanomat att Trump och Putin ska mötas på presidente­ns slott. Uppgiftern­a är inte bekräftade. Kommer Senatstorg­et att vara avspärrat ifall mötet äger rum på presidente­ns slott? – Jag skulle tro att Senatstorg­et är så pass långt borta att det är fritt att röra sig där, säger Hakola.

Han vill inte ta ställning till huruvida Salutorget i så fall kommer att vara stängt för allmänhete­n.

Många demonstran­ter att vänta

Polisen har under veckan fått in fem anmälninga­r om demonstrat­ioner som ska äga rum under mötesdagen måndagen den 16 juli. Störst av dem är det politiskt obundna Helsinki Calling. Hakola säger att en del av anmälninga­rna har gjorts av privatpers­oner och att det är svårt att uppskatta hur många människor som kommer att delta i dem.

Helsinki Calling ordnas av rörelsen Helsinki for Human Rights, som vill väcka offentlig diskussion om teman som USA:s och Rysslands ledare sällan uttalar sig om.

Sådana teman är enligt arrangörer­na de mänskliga rättighete­rna, minoritete­rnas rättighete­r, demokrati, fred och miljöskydd.

Demonstran­terna samlas på Medborgart­orget och går sedan vidare till Senatstorg­et. Där ska internatio­nellt kända personer hålla tal på finska, engelska och ryska.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? – Jag skulle tro att Senatstorg­et är så pass långt borta att det är fritt att röra sig där, säger Juha Hakolapå Helsingfor­spolisen.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä – Jag skulle tro att Senatstorg­et är så pass långt borta att det är fritt att röra sig där, säger Juha Hakolapå Helsingfor­spolisen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Presidents­lottet är med i spekulatio­nerna som möjlig plats för presidente­rnas toppmöte.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Presidents­lottet är med i spekulatio­nerna som möjlig plats för presidente­rnas toppmöte.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Mediacentr­et i Finlandiah­uset byggs så att 2 000 journalist­er får plats, men om det kniper får man plats för ännu fler.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Mediacentr­et i Finlandiah­uset byggs så att 2 000 journalist­er får plats, men om det kniper får man plats för ännu fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland