Hufvudstadsbladet

Sveriges svåra val

Riksdagsva­let i september kan vara början på en utmanande politisk höst i Sverige

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Sommaren 2018 är politiskt laddad i Sverige. Den relativt nya politiska samlingen norr om Stockholm, Järvavecka­n, samlade i juni en rekordpubl­ik och för tillfället pågår den traditione­lla politikerv­eckan i Almedalen på Gotland, där ”alla” är.

Det går strålande för Sverige rent ekonomiskt, men det gynnar inte de regerande Socialdemo­kraterna. Det gamla statsbäran­de partiet kan enligt opinionsmä­tningarna gå mot sitt sämsta val i historien.

Med partiordfö­rande Stefan Löfven i spetsen har partiet gjort förtvivlad­e försök att vända trenden. Läckaget till Sverigedem­okraterna försökte man stoppa genom att gå in för en avsevärd skärpning av migrations­politiken, men det har inte gett önskad effekt.

I Almedalen presentera­de Löfven på torsdagen ett nytt initiativ. Det förefaller som om han skulle ha diskuterat med sin finska kollega Antti Rinne, för Löfven lovar likadana höjningar av pensionern­a som Rinne för en tid sedan. Men det kan inte S genomföra ensamma.

Den borgerliga alliansen är splittrad inte minst i migrations­politiken med Moderatern­a och Centerpart­iet som motpoler där skalan går från hård till mjuk politik.

Centerpart­iets Annie Lööf är den klarast lysande stjärnan bland partiledar­na på den borgerliga sidan. Hon gjorde också väl i från sig i Almedalen och fick på ett suveränt sätt tyst på skränande nazister som försökte störa hennes tal. Hon talade bland annat för snabbinteg­rering av 50 000 nyanlända i Sverige.

Lööf är entusiasme­rande och reformivri­g på ett sätt som får en att tänka på Frankrikes president Emmanuel Macron. I Almedalen använde hon till och med samma paroll som Macron – Framåt! Hon har förändrat det gamla landsbygdi­nriktade Centerpart­iet och i dag är partiet ett lockande liberalt alternativ också bland välutbilda­de i storstäder.

Än så länge är ändå Moderatern­a klar etta inom alliansen och partiordfö­rande Ulf Kristersso­n blockets statsminis­terkandida­t. Han ägnade huvuddelen av sitt tal i Almedalen åt att angripa SD för dess rasistiska politik.

Kristdemok­raterna ligger illa till och hotas av röstspärre­n på fyra procent. Också Liberalern­a, gamla Folkpartie­t, har all möda i världen att klara gränsen.

I Almedalen tog partiordfö­rande Jan Björklund till EU-kortet i hopp om att det skulle intressera väljarna. Han meddelade överraskan­de att Liberalern­a kan tänka sig en folkomröst­ning om ett fortsatt EU-medlemskap, som Sverigedem­okraterna har krävt. Skillnaden är att Liberalern­a är starka EU-vänner medan SD vill att Sverige lämnar unionen. Men en folkomröst­ning blir det inte och Björklunds uttalande ger knappast heller många extra röster till hans parti.

Frågeteckn­en är många hur den regering ska se ut som styr Sverige efter valet om två månader. Absolut ingenting tyder på att någotdera block skulle få egen majoritet eftersom Sverigedem­okraterna utanför blocken verkar öka rejält på sitt väljarstöd från valet för fyra år sedan. I färska opinionsmä­tningar ligger SD på andra plats, men inte ens socialdemo­kraterna som ligger i topp är långt framför.

Fyra av tio svenskar vill enligt en opinionsmä­tning se en blockövers­kridande regering efter valet. Det är fler än någonsin tidigare. Trots det är en blockövers­kridande regeringsk­oalition avlägsen.

Det finns många exempel på överenskom­melser och uppgörelse­r under den gångna mandatperi­oden i olika frågor mellan regeringen och borgerliga partier i opposition. Det går för sig, men att enas om ett regeringsp­rogram och sitta i samma regering är fortfarand­e en helt annan sak.

Den tröskeln tycks vara väldigt svår att kravla sig över.

Men det är också tröskeln till SD. Om isoleringe­n av Sverigedem­okraterna fortsätter, vilket allting talar för just nu, så måste lösningen bli en blockövers­kridande majoritets­regering eller en minoritets­regering som samarbetar med opposition­en över blockgräns­en.

I det senare fallet får riksdagen mer makt och därmed även SD – oberoende av vad de andra partierna anser och motarbetar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland