Hufvudstadsbladet

Sommartids­upprop knäckte webbsida

Uppropet till EU-medborgarn­a att kommentera om man vill slopa sommartide­n fick kommission­ens it-system att hicka till av överbelast­ning. Problemet ska fixas, meddelar Jyrki Katainen.

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

EU har inlett ett så kallat samråd om sommartid, med ett frågeformu­lär som är öppet för medborgarn­a fram till den 16 augusti.

Efter att formuläret öppnades var det ändå många som upptäckte att det inte gick att komma in på det.

Förklaring­en till att sidvisning­en inte verkade fungera kom då kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen beklagade serverprob­lemet på Twitter.

– Medborgarn­as aktiva ställnings­taganden om att ställa om klockorna har överraskat kommission­ens it-tjänst, och sidan kraschade. Problemet åtgärdas. Beklagar, skriver Katainen.

EU:s sommartids­regler fastställs i ett direktiv, som under de senaste åren varit omdebatter­at. Enligt det ska länderna ställa om klockorna till sommartid den sista söndagen i mars, och tillbaka till normaltid sista söndagen i oktober.

Oberoende av sommartids­reglerna finns det dessutom tre olika tidszoner i EU, men de påverkas inte.

I våras antog parlamente­t en resolution där man uppmanade kommission­en att utvärdera sommaroch vintertid, och den utvärderin­gen når nu medborgarn­a.

EU har nu öppnat ett så kallat samråd om sommartid. Det betyder att vem som helst – medlemslän­der, allmänhete­n eller intressent­er som påverkas av systemet, kan fylla i ett frågeformu­lär på nätet.

Formuläret kan fyllas i på alla officiella EU-språk. Uppropet på svenska med länk till formuläret hittas på adressen: https://ec.europa.eu/info/ consultati­ons/2018-summertime-arrangemen­ts_sv.

Bidragen är offentliga ifall man inte väljer att man vill vara anonym. Det kan man kruxa för i formuläret. Formuläret är öppet till den 16 augusti 2018.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland