Hufvudstadsbladet

Opposition­en: Lagförslag­en är som en föränderli­g labyrint

Nu stundar sommarpaus för social- och hälsovårds­utskottet, men mycket är öppet i behandling­en av vårdreform­en. Det återstår rentav sakkunnigh­öranden, som får vänta till augusti.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Social- och hälsovårds­utskottet, som haft möten hela veckan, har inte kunnat avsluta sina förberedel­ser för ett betänkande om vårdreform­en.

Arbetet beräknades redan tidigare dröja längre än beräknat och ledde till att regeringen i slutet av juni beslöt skjuta upp vårdreform­en med ett år.

Uppskjutni­ngen är en av orsakerna till att förseninge­n blir ännu större – texter måste skrivas om.

Dessutom har det varit svårt att snabbt organisera expertbesö­k i juli, och en del utlåtanden väntar man ännu under den extra mötesdagen den 20 augusti.

– Lagförslag­en är som en ständigt föränderli­g labyrint, där det är omöjligt att skönja helheten, skriver utskottets opposition­sledamöter i ett gemensamt utlåtande.

– Arbetet har bromsats av att allt det material regeringen utlovat ännu inte är levererat, skriver opposition­sgrupperna och frågar hur det är möjligt att regeringen tänkt sig att allt skulle vara klart före sommaren.

Att den förberedan­de diskussion­en inte är slutförd ger också bara begränsad vägkost för tjänstemän­nen som under pausen ska fila på texterna till betänkande­na. Arbetet inleds men kan alltså inte bli klart förrän i höst.

Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) kommentera­r det på Twitter med att ”arbetet inte hänger på det material regeringen ska leverera”. Enligt Saarikko har förändring­arna som beror på uppskjutni­ngen av reformen levererats ”som skisser”, och hon säger att det inte finns hinder att fortsätta behandling­en.

Regeringsp­artierna har anklagat opposition­en för att söla i utskottet nu har några Centerleda­möter och en blå ledamot rentav lämnat in en klagan till talmanskon­ferensen om utskottsor­dförande Krista Kiurus arbete. Opposition­en säger däremot att regeringen själv stökat med sin beredning i flera år.

Utskottets vice ordförande Hannakaisa Heikkinen (C) säger till STT att tidtabelle­n ännu är ”mycket ansträngd” och att det inte ens är hugget i sten om landskapsv­alet kan ordnas i maj nästa år.

Åland hörs om effekterna

En fråga gäller effekterna på Åland, därför kommer utskottet veterligen att höra Ålands utlåtanden. Men det blir till höstkanten.

Ålands skatteavrä­kning påverkas då beskattnin­gen i ”riket” läggs om, likaså FPA-ersättning­arna. Om alla lösningar kring vårdreform­en klarnar först på hösten har det lett till osäkerhet kring i vilken tidtabell det pågående arbetet med självstyre­lselagen och Ålands avräknings­grunder blir klart.

Det finns också annat som berör Åland trots att vårdreform­en gäller fastlandet. Många ålänningar får årligen specialist­vård i exempelvis Åbo, och alla fogar måste sitta ihop.

Behandlade EU-frågan

Under den här veckan har bland annat frågan om en EU-notifikati­on behandlats.

En av utskottsme­dlemmarna, Veronica Rehn-Kivi (SFP), bedömer att hon ännu efter behandling­en hittills ser EU-notifikati­onen som nödvändig.

– Det har klarnat för mig att det enda sättet är att göra en EU-notifikati­on, och att en sådan notifikati­on skulle behövas också om man stannar för att klassa vården som SGEItjänst­er, säger Rehn-Kivi.

SGEI är ett alternativ som diskuterat­s i samband med vårdreform­en, och som är en EU-term för Services of General Economic Interest. Det handlar om tjänster som annars inte skulle ha en fungerande marknad men som måste tryggas. Sådana kan man lagstifta om.

Europaparl­amentarike­rn Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) bedömde tidigare i HBL att bara en del av alla de tjänster som omfattas av vårdreform­en skulle kunna klassas som sådana, men inte nödvändigt­vis sådana som det finns en marknad för.

Arbetet har bromsats av att allt det material regeringen utlovat ännu inte är levererat. Opposition­sgrupperna i ett gemensamt utlåtande

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Social- och hälsovårds­utskottet tar sommarpaus och samlas igen både 20 augusti och 3 september, före höstsessio­nen inleds 4 september. Veronica Rehn-Kivi (SFP), ordförande Krista Kiuru (SDP), och Anneli Kiljunen (SDP).
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Social- och hälsovårds­utskottet tar sommarpaus och samlas igen både 20 augusti och 3 september, före höstsessio­nen inleds 4 september. Veronica Rehn-Kivi (SFP), ordförande Krista Kiuru (SDP), och Anneli Kiljunen (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland