Hufvudstadsbladet

Känslor en väluppfost­rad man bör kunna

-

●●Glädje, ilska, sorg och rädsla räknas som baskänslor. De här är bekanta till och med för emotionell­t primitiva personer. Men hur bra känner du till resten av känslorna och när har du senast upplevt dem?

●●Avund:

Avund uppstår när en person saknar en annans överlägsna egenskap, prestation eller ägodel. Avund kan bero på dålig självkänsl­a och blir speciellt intensiv om den andra personen i övrigt påminner om den avundsamma.

●●Svartsjuka:

Svartsjuka innebär att man är orolig för en rival, speciellt i kärleksför­hållanden. Svartsjuka kan bero på att man har blivit övergiven som barn, exempelvis till fördel för ett syskon. Dålig självkänsl­a spelar en stor roll.

●●Ångest:

Ångest karaktäris­eras av en stark rädsla, nervositet eller oro utan att det finns ett faktiskt hot eller en överhängan­de fara. Stress är en vanlig orsak till ångest och ångest hänger ofta ihop med depression.

●●Nostalgi:

Nostalgi är längtan efter en förgången tid som vanligtvis framstår som oskuldsful­l eller idealisk. Nostalgi kan triggas av negativa upplevelse­r, men betraktas i allmänhet som en positiv känsla som individen kan dra nytta av.

●●Déjà vu:

Déjà vu är ett kognitivt fenomen som innebär att man upplever en falsk känsla av igenkännin­g inför en ny händelse, situation, person eller plats. Déjà vu är vanligare bland högt utbildade personer och personer som reser mycket.

●●Omnipotens:

Omnipotens är känslan att man är bättre än andra. Omnipotens är ganska vanligt i barndomen då barnet endast känner till sig själv, men bland vuxna hänger omnipotens ihop med narcissist­iska personligh­etsdrag.

●●Längtan:

Längtan är känslan av att se fram emot något under en längre tid. Längtan kan rikta sig mot en person, ett objekt eller ett utfall. Längtan är en grundlägga­nde motivation för all mänsklig handling.

●●Överlägsen­het:

Inom psykologin innebär överlägsen­het ett beteendemö­nster som syftar till att uttrycka tron att man är överlägsen andra människor. Det här beteende kan synas bland annat i att man ignorerar andra personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland