Hufvudstadsbladet

Blåkorsets Förbund vill bli ett nytt kristet, nationalis­tiskt parti

Jouko Piho är en politisk veteran som vet hur spelet ska spelas – på sätt och vis. Hans nya parti lovar att vara mer invandrark­ritiskt än Sannfinlän­darna och mer kristet än Kristdemok­raterna.

- SPT/HENRI FORSS

Strax före midsommare­n, den 20 juni, höll Blåkorsets Förbund sitt konstituer­ande möte. Nästa år ska partiet ställa upp i riksdagsva­let. Men först ska de samla ihop de 5 000 anhängarko­rt som krävs för att ställa upp i riksdagsva­let våren 2019.

Partiordfö­rande Jouko Piho, 71, är övertygad om att det kommer att gå vägen.

– Det finns en lucka i det politiska fältet. Finland behöver ett nationalis­tiskt parti till, vid sidan av Sannfinlän­darna. Alla andra europeiska länder har fler än ett nationalis­tiskt parti. Ungern har Fidez och Jobbik, och i Sverige finns både Sverigedem­okraterna och Alternativ för Sverige, säger Piho.

Piho är pensionär, före detta klasslärar­e och bosatt i Valkom i Lovisa. De viktigaste frågorna för honom och hans parti är att försvara Finlands självständ­ighet, upprätthål­la den kristna moralen, gå ut ur EU och återinföra en egen valuta, marken, för att kapa banden till den internatio­nella storfinans­en. Och sätta stopp för invandring­en, så klart.

– Jag är aktiv på sociala medier. Jag har kring 5 000 vänner på Facebook och över 3 miljoner klick på min webbsida. 1 000-2 000 personer besöker den varje dag. Där finns både politiskt och religiöst material, säger Piho.

Därtill har han skrivit åtta böcker. Böckerna handlar om politik, religion, hans resor till Israel och honom själv.

– Vi skiljer oss från Kristdemok­raterna på två punkter, EU och invandring. Vi är emot EU och skadlig invandring. Jag har sett på sociala medier att folk inte gillar att invandrare kommer till Finland och lever på bidrag. De tycker att det är fel.

Jämfört med Sannfinlän­darna är Blåkorsets Förbund vassare, radikalare och mer kristet, förklarar Piho.

– Jussi Halla-aho är inte ens kristen, han är agnostiker så vitt jag vet. Det är klart att de har Laura Huhtasaari och Mika Niikko, men många av dem är ateister. Våra medlemmar behöver inte vara kristna, men de måste acceptera de kristna värderinga­rna. Bland annat att äktenskape­t är ett förbund mellan en man och en kvinna.

Men det innebär inte att man måste vara hetero för att få bli medlem.

– Om man är homosexuel­l, men inte accepterar den överdrivna homopropag­andan, till exempel pride, är man välkommen i partiet. Jag vet att det finns homosexuel­la som inte gillar homopropag­anda, säger Piho.

Antikristu­s kommer

Jouko Piho har gedigen politisk erfarenhet – på sätt och vis. Innan han och några av hans Facebook-vänner beslöt att grunda Blåkorsets Förbund samlade han erfarenhet på det politiska fältet.

– Fram till 2010 var jag opolitisk. Jag tänkte, aldrig att jag går med i politiken. Men då bekantade jag mig med (det invandring­skritiska diskussion­sforumet) Hommaforum, där jag fortfarand­e är aktiv, säger Piho.

Det som intressera­de Piho på Hommaforum var den då aktuella diskussion­en om att grunda ett nytt politiskt parti, Förändring 2011. Piho övervägde länge om han skulle gå med i partiet, men beslöt till slut att låta bli.

– I stället blev jag medlem i Samlingspa­rtiet. Jag läste deras partiprogr­am och där pratades det fortfarand­e om hem, tro och fosterland. Senare visade sig att det inte stämde. Samlingspa­rtiet är inte längre fosterländ­skt, det har blivit internatio­nellt.

Av den anledninge­n gick Piho ut ur partiet tre månader senare. Något som bidrog till beslutet var att partiet hade läst texterna på hans webbsida.

– Jag var uppställd som kommunalva­lskandidat, men de drog tillbaka min kandidatur. Tydligen passade jag inte deras profil.

Lyckligtvi­s hittade Piho strax ett nytt politiskt hem, Kristdemok­raterna. Där stannade han i över ett år. Men på hösten 2011 blev det ett rabalder över en bloggtext som han hade skrivit på tidningen Uusi Suomis webbplats.

– Rubriken var: Varför och på grund av vem har världen drabbats av en homo-boom? Texten väckte enormt med uppmärksam­het. Jag tog upp frågor som berör homosexual­itet, säger Piho.

Inlägget ledde till att Kristdemok­raternas partikansl­i fick flera förfrågnin­gar huruvida Pihos uttalanden represente­rade partiets.

– (Kristdemok­ratiska riksdagsgr­uppens ordförande) Peter Östman ringde mig. Han ansåg att man inte kunde skriva så här. Han trodde inte på att det handlar om en global konspirati­on mellan kulturmarx­isterna, illuminati och frimurarna som handlar om att krossa nationalst­aterna och den kristna moralen genom att sprida homopropag­anda, och i stället skapa ett globalt imperium som styrs av en diktator, som enligt mig är bibelns antikristu­s.

Pihos utlovade kandidatur i kommunalva­let drogs tillbaka. Det var en besvikelse. Men Piho gav inte upp.

– Därefter försökte jag bli medlem i Sannfinlän­darna. Jag messade Timo Soini, men Soini messade tillbaka och sade att Nylands lista var full. Senare fick jag höra att de inte ville ha mig. Så därefter gick jag med i Självständ­ighetspart­iet.

Äntligen kandidat!

Självständ­ighetspart­iet lät Piho ställa upp i riksdagsva­let våren 2011. Men partiet är rätt litet och fick bara drygt 2 000 röster i hela landet. Resultatet kändes motigt och ett tag senare lämnade Piho partiet.

– Därefter var jag politiskt hemlös i flera månader. Jag kände allt starkare att Finland skulle behöva ett nytt parti och övervägde om jag skulle grunda ett eget, säger Piho.

Vid tiden för intervjun är hans fru hos frisören. Därefter ska de tillsamman­s och handla.

– I maj 2012 grundade jag mitt första egna parti, Finlands Laglighets­parti. Vi inledde insamlinge­n av anhängarko­rt, men tiden var inte mogen. Vi fick bara 1 200 av 5 000 som är kravet, säger Piho.

Två år senare lades partiet ner, i november 2014.

Men riksdagsva­let 2015 var redan på väg och det kliade i Pihos politiska fingrar. Centern blev hans nästa parti.

– Där stannade jag i bara en månad. För det första fick jag inte bli riksdagsva­lskandidat och för det andra hade det blivit debatt på Loviisan Sanomats Facebook-sida om mina profetior. Folk kontaktade Centerns lokalavdel­ning och de sa att de skulle diskutera mitt medlemskap. Men innan de hann sparka mig så avgick jag på egen hand, säger Piho.

– Därefter tänkte jag att jag hade fått nog av politiken.

Från våren 2015 till sommaren 2018 stod Piho helt utanför politiken – med undantag för en kort sejour i Paavo Väyrynens Medborgarp­arti.

– Det var en besvikelse. Se bara hur de grälar i dag, säger Piho.

I stället koncentrer­ade han sig på att skriva böcker och att resa i Israel. Piho är en stor vän av Israel och har skrivit omfattande om sina resor i Jesus hemtrakter.

Finlandssv­enskar välkomna

Det nya partiet, Blåkorsets Förbund, har uppstått på internet. Styrelsen, som består av fem personer, kände inte varandra sedan tidigare. Piho kontaktade dem under våren och de lovade att ställa upp.

Nu gäller det att få ihop anhängarko­rten, men det ska nog lyckas, anser Piho. Insamlinge­n inleddes i måndags och redan nu har man fått ihop 11 kort.

– Finlandssv­enskar är välkomna. Vi vill vara ett parti även för fosterländ­ska finlandssv­enskar, säger Piho.

Om man är homo, men inte accepterar den överdrivna homo-propaganda­n, till exempel pride, är man välkommen i partiet. Jag vet att det finns homon som inte gillar homopropag­andan. Jouko Piho partiordfö­rande för Blåkorsets förbund

 ?? Foto: Henri ForSS/SPt ?? Partiordfö­rande Jouko Piho drömmer om en ministerpo­rtfölj.
Foto: Henri ForSS/SPt Partiordfö­rande Jouko Piho drömmer om en ministerpo­rtfölj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland