Hufvudstadsbladet

Sotji är symbolen för ryska idrottsfra­mgångar – och deras fall

I dag spelar ryska landslaget kvartsfina­l i Sotji. Inramninge­n är historisk – här nådde Ryssland stora framgångar under OS 2014. Men pr-segern gick upp i rök när OS följdes av en dopningssk­andal. Nu solar sig den ryska statsledni­ngen än en gång i glansen

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN Anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Sotji är kvavt och fuktigt som i en bastu. Uppe på taket vid poolen på mitt hotell sitter tre kroater och planerar hur de ska transporte­ra en 96 meter lång och 10,5 meter bred rödvitruti­g kroatisk flagga till Sotji.

– Den väger 92 kilo så det går bara att transporte­ra den med bil. Den har redan varit två gånger i Nizjnij Novgorod och en gång i Kaliningra­d. Just nu är den i Krasnodar. Jag hoppas att den är framme i morgon, säger Dadočor.

Tillsamman­s med Bruno Dobrinić har han suttit på läktaren under alla Kroatiens matcher. I torsdags fick Dado Čor och Dobrinić sällskap av Dominique Baljiak, etnisk kroat från Australien.

– Jag planerade inte att åka till VM. Men Kroatien spelar så bra att jag helt enkelt var tvungen att komma. Vi har aldrig haft ett så här bra lag, med alla dessa stjärnor. Om vi inte vinner nu kommer det att ta lång tid tills vi får nästa chans, säger Dominique Baljiak.

Han räknar upp vad han kallar ”världens bästa mittfält” med Luka Modrić, Ivan Rakitić och Mateo Kovačić.

– Vi har en massa spelare i Milan, Real Madrid, Liverpool, Barcelona ... de spelar alla på världsnivå. Just nu är de på topp. Om fyra år har de blivit för gamla. Det är nu eller aldrig, säger Dominique Baljiak.

Alla ryssar jag träffar erkänner utan omsvep att Kroatien är det bättre laget. Samtidigt är självförtr­oendet på en helt ny nivå både hos spelare och fans efter segern mot Spanien. En enorm rysk hejarklack är på väg ner till Sotji för att lyfta sitt lag till seger och tidningarn­a svämmar över av artiklar om hur laget tränar, vad de äter, hur spelarnas fruar stöder sina män och vilka böner man ska be för seger inför matchen.

– Jag har satsat pengar på Kroatien. Men det lag jag i hjärtat tror på är Ryssland. De spelar på hemmaplan och folk kommer att göra precis allt för att stöda dem, säger Aleksej, som jobbar på mitt hotell och diskuterar fotboll med alla gäster.

Oavsett om ryska laget vinner eller förlorar finns knappast en mer talande inramning för matchen än Sotji. Här nådde de ryska idrotts och prframgång­arna sin kulmen under OS i Sotji i början av 2014, då Ryssland vann medaljtabe­llen.

Därefter utbröt kriget i Ukraina. Rysslands mödosamt vunna prseger gick upp i rök då man annekterad­e Krimhalvön. Året därpå briserade dopningssk­andalen då antidopnin­gsmyndighe­ten Wada publicerad­e en rapport, som utpekade den ryska antidopnin­gsbyrån Rusada till medskyldig i omfattande och systematis­kt fusk. I det längsta försökte den ryska idrottsled­ningen tiga ihjäl alla bevis som radades upp, men när majoritete­n av de ryska idrottarna stängdes av från OS 2018 var katastrofe­n ett faktum.

Kreml skyllde skandalen på västvärlde­ns russofobi, men flera idrottare kritiserad­e sina egna beslutsfat­tare för att inte ha tagit Wadas varningar på allvar. Putin erkände flera gånger att dopning har förekommit, men hävdade varje gång att andra länder dopar sig lika mycket.

Inför fotbollsVM undersökte internatio­nella fotbollsfö­rbundet, Fi fa, dopning inom den ryska landslagst­ruppen, pressade av den uppmärksam­made McLarenrap­porten år 2016. Den oberoende rapporten bekräftade systematis­k dopning bland ryska friidrotta­re.

Fotbollssp­elarna fick grönt ljus av Fifa, men under VM har de ryska spelarna ändå blivit misstänkli­ggjorda eftersom de statistisk­t sett springer mest av alla lag. Inga test har dock visat på några oegentligh­eter.

Ett problem för den ryska trovärdigh­eten är Vitalij Mutko. Han var idrottsmin­ister under OS i Sotji och stod i spetsen för det systematis­ka fusk som Wada hade avslöjat. Internatio­nella olympiska kommittén har stängt av Mutko från alla OS på livstid, men trots detta utsågs Mutko till ordförande för organisati­onskommitt­én för fotbollsVM.

Efter massiv internatio­nell kritik tvingades Mutko avgå i slutet av 2017. Han lämnade också posten som ordförande för Ryska fotbollsfö­rbundet – men bara tillfällig­t. Av allt att döma tänker han återta ordförande­skapet senare, ett tydligt tecken på hur Ryssland till varje pris vill markera att man inte viker sig för kritiken.

Mutko är visserlige­n inte längre idrottsmin­ister, men har i stället blivit befordrad. Efter presidentv­alet i våras utsåg Putin honom till vice premiärmin­ister. Det är en av de högsta posterna i den nya ryska regeringen och ytterligar­e en markering av Putin.

Den ryska statsledni­ngen har hela tiden haft nära kontakter med Fifas högsta ledning. Putin och före detta Fifaordför­anden Sepp Blatter är nära vänner och på öppningsma­tchen mellan Ryssland och Saudiarabi­en satt Putin, Fifas nuvarande ordförande Gianni Infantino och den saudiske kronprinse­n Muhammad bin Salman som såta vänner sida vid sida på hedersläkt­aren.

Att Putin trivs i dessa sammanhang, umgänge på hög nivå där han slipper ständiga frågor om demo

krati och mänskliga rättighete­r, är tydligt.

Det sägs ofta att idrott ska vara opolitiskt – men att den är ett politiskt verktyg för Kreml är helt uppenbart. Avancemang i världens största turnering har fått ryska folket att löpa amok av glädje och ger ledarskape­t en chans att spegla sig i glansen. Inte bara av sitt eget lag, utan även av internatio­nella stjärnor.

I går bjöd Putin in gamla fotbollsle­gender till Kreml. Inför tvkamerorn­a drack han kaffe med bland annat Marko van Basten, Peter Schmeichel och Lothar Matthäus. Med vid bordet satt naturligtv­is Gianni Infantino.

– Tiotusenta­ls utlänninga­r besöker nu Ryssland med goda före- satser. Vi ser hur stereotype­rna om Ryssland krossas, sade Putin med ett brett leende.

Den ryska förbundska­ptenen Stanislav Tjertjesov bekräftade på en presskonfe­rens i går att Putin personlige­n håller kontakt med honom under VM.

– Vladimir Vladimirov­itj ringde mig före och efter matchen mot Spanien. Det är förstås väldigt trevligt och stärker vår motivation att statsöverh­uvudet stöder oss.

Jag har satsat pengar på Kroatien. Men det lag jag i hjärtat tror på är Ryssland. De spelar på hemmaplan och folk kommer att göra precis allt för att stöda dem. Aleksej

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURéN ?? Bruno Dobrinić, Dado Čor och Dominique Baljiak väntar på att en 96 meter lång kroatisk flagga ska anlända till Sotji. På den här mindre flaggan står namnet på deras hembyar. I kväll möter Ryssland Kroatien i Sotji.
FOTO: ANNA-LENA LAURéN Bruno Dobrinić, Dado Čor och Dominique Baljiak väntar på att en 96 meter lång kroatisk flagga ska anlända till Sotji. På den här mindre flaggan står namnet på deras hembyar. I kväll möter Ryssland Kroatien i Sotji.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ALEXANDER NEMENOV ?? Ett problem för den ryska trovärdigh­eten är Vitalij Mutko (mitten), som var idrottsmin­ister under OS i Sotji. Han lämnade tidigare posten som ordförande för Ryska fotbollsfö­rbundet – men bara tillfällig­t.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ALEXANDER NEMENOV Ett problem för den ryska trovärdigh­eten är Vitalij Mutko (mitten), som var idrottsmin­ister under OS i Sotji. Han lämnade tidigare posten som ordförande för Ryska fotbollsfö­rbundet – men bara tillfällig­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland