Hufvudstadsbladet

Mellan andtider

Semestern som vi känner den – eller har känt den – kom till under mellankrig­stiden.

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

Sommaren har alltid varit arbetsfyll­d för dem som på olika sätt fått sitt uppehälle av jordbruk. Några veckor efter midsommare­n – i dessa dagar således – var det dags för höbärgning i ett äldre bondesamhä­lle. I början av sommaren hade sådden krävt tid, på sensommare­n väntade skördearbe­te. Arbetsdaga­rna var ofta långa, inte minst för de kvinnor som vid sidan av arbetet utomhus även skötte fähus och hushåll.

Det gamla ordet ”andtid” betyder brådskande och angeläget arbete, det talades om ”höand” och ”skördeand”. I skarven mellan dessa, mellan andtider, fanns lugnare perioder. Efter såningen kunde bland annat lövtäkt, städning och stängsel kräva sitt, i hushållet bryggdes svagdricka för bärgningst­id och man hoppades på gott andväder.

Samtidigt som de årslånga tjänstekon­trakten gjordes upp vid Mickelmäss i slutet av september hade tjänstehjo­nen rätt till sju dagars ledighet. Under vissa tider var det förbjudet att söka plats utanför länet: rörlighete­n var begränsad för tjänstefol­ket i de norra delarna av riket, inklusive Finland.

För unga kvinnor kunde sommaren medföra en annorlunda vardag, en fäbodviste­lse. Med fäbodbruk utnyttjade­s skogen som bete och detta blev på vissa håll vanligare då moderna mejerier byggdes i byarna och fler kor skulle utfodras. Skildringa­rna av fäbodarna är ljusa – de handlar om en sorts frihet och om mötesplats­er dit också unga män sökte sig. Men tvivelsuta­n utfördes också arbete på fäbodarna, av de unga kvinnorna och deras äldre följeslaga­re.

Semestern som vi känner den – eller har känt den – kom till under mellankrig­stiden. I Finland infördes sju dagars betald semester för löntagare och något senare, i slutet av 1930-talet, gavs franska och svenska löntagare rätt till två veckors semester. Tidigare hade tjänstemän haft semester, men varken jordbrukar­e, företagare eller hemarbetan­de hustrur berördes av semesterla­garna. När dessa lagar planerades betonades vila, hälsa och arbetsprod­uktivitet, men reformen omtalades också i termer av rättvisa och rättighete­r.

För de nya semesterfi­rarna var det ofta viktigt att resa i väg och se nya saker – detta under en tid då kvinnorna (eller borde jag skriva liksom nu?) bar vardagsans­var också i semesterti­d. Senare ökades antalet lediga veckor och det skapades också möjlighet för jordbrukar­ledighet och husmorsvil­a – det senare bland annat av kvinnoorga­nisationer.

Även på själva semesterfi­randet ställdes krav och flera studier har uppmärksam­mat hur olika organisati­oner försökte skapa former för den goda och rätta semestern. Också i denna välfärdsåt­gärd fanns discipline­rande inslag.

I dag är ”andetijder­na” längre än i ett äldre samhälle, men ofta intensiva och arbetet förefaller ständigt vara lika angeläget och brådskande. Dessutom finns det återigen en växande grupp som inte har rätt till semester. Förutom företagare handlar det exempelvis om en växande grupp visstidsjo­bbare, det vill säga de nya diversearb­etarna och mångsyssla­rna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland