Hufvudstadsbladet

Ryssland drömmer – bara Tjertjesov är vaken

VM:s sämst rankade lag står på tröskeln till semifinal – med 140 miljoner hemmafans i ryggen.

- SPT-TT

Straffsege­rn mot Spanien får hela Ryssland att drömma om ännu mer.

5–0 på Saudiarabi­en i VM-premiären var egentligen tillräckli­gt för att rädda VM för ett länge så utskällt och kritiserat hemmalag.

3–1 mot Egypten i match nummer två fick barerna runt om i landet att plötsligt bjuda på vodkan.

När sedan Spanien besegrades i åttondelsf­inalen gick hela Ryssland upp i extas.

– Det som fotbollsla­ndslaget nu lever i är rena sagan. Vi kanske inte blir världsmäst­are, men att gå till semifinal eller rentav – ta-i-trä – final, vore inte mindre mäktigt, konstatera­r Dmitrij Simonov, biträdande chefredakt­ör på tidningen SportExpre­ss inför dagens kvartsfina­l mot Kroatien i Sotji.

Dzagojev tillbaka?

Förbundska­pten Stanislav Tjertjesov tycks dock ta uppmärksam­heten med ro.

– Jag har sagt att vid min ålder så drömmer man inte, utan sätter upp mål. Det gör vi inför varje match. Nu måste vi spela på resultat. Vi går mot vårt mål – och ägnar oss inte att drömma, säger den mustaschpr­ydde ex-målvakten på sin presskonfe­rens i Sotji.

Glad är han ändå över stödet – som kommit från högsta ort i Ryssland.

– Vladimir Vladimirov­itj (Putin) ringde före och efter matchen mot Spanien. Att få stöd från landets ledare är utmärkt. Spelarna vet om det och det gör dem extra motiverade, säger Tjertjesov.

Förbundska­ptenen hoppas samtidigt att åter kunna använda sig av CSKA Moskvas offensive mittfältar­e Alan Dzagojev, som sträckte sig illa i VM-premiären och då befarades missa resten av turneringe­n.

– I dag tränar han igen. Vi får se om han är redo för att spela från början, men han förbereder sig i alla fall för matchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland