Hufvudstadsbladet

Halm och halmhus

-

● Halm består av cellulosa, pentosaner, lignin och vax, det vill säga ungefär samma beståndsde­lar som trä. Finländsk halm skulle gå lika bra som material från Litauen.

● Halm har god isolerings­förmåga och ger jämn luftfuktig­het. Hus som byggs i halmelemen­t är mer brandsäkra än konvention­ella trähus eftersom halmväggen alltid täcks med ett lager av ytterst värmetålig puts.

● Hanteringe­n av halm är rigorös för att materialet ska vara torrt och fritt från småkryp. När det har pressats samman är tätheten så stor att möss inte kan ta sig igenom. I sig innehåller halm inte heller någon näring för möss.

● Halm har använts som byggmateri­al i hundratals år. I till exempel Danmark har man påträffat över 2 000 år gamla halmoch stråtak.

● Än så länge är hus i halmelemen­t ovanliga i Finland, men förutom bostadshus har NBC till exempel byggt Mikaelssko­lans nya kök i Ekenäs.

● Ingå kommun går i bräschen för alternativ­t ekologisk husbyggand­e genom att reservera ett område på några kilometers avstånd från centrum, Västerbrin­ken med plats för tolv tomter med halmelemen­thus.

Källor: Ekobyggpor­talen i Sverige, sajten Kloka hus, Ingå kommun, The Natural Building Company.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland