Hufvudstadsbladet

Lina Björkskog vill göra det enkelt att träna

Enkelt, kravlöst och små målsättnin­gar som du vet att du kan uppnå. Lina Björkskog vill hjälpa fler att hitta glädjen i att röra på sig.

- TEXT & FOTO SPT/SONJA FINHOLM

Gör några knäböj på gräsmattan, ett par armhävning­ar på bryggan eller ta en kort promenad. Bara att du tar dig upp ur soffan är en stor vinst. Personliga tränaren (PT) och fysioterap­euten Lina Björkskog i Jakobstad lever som hon lär.

– I går hade jag planerat in en joggingtur. Men jag hade stora problem att komma i väg. Då fungerar det att inte ha för stora mål. Jag tog på mig träningskl­äderna och tänkte att jag åtminstone kan ta en kort promenad, men plötsligt sprang jag och det blev till slut fem kilometer.

Björkskog är i grunden fysioterap­eut. Hon jobbade ett par år på en hälsovårds­station men insåg ganska snabbt att det inte var hennes grej.

– Folk som kom till oss var inte motiverade och många orkade inte ens följa sina träningspr­ogram. Där handlade det mest om att ta hand om de som redan var sjuka, medan jag hellre jobbar med att förebygga. Att lära människor hur de med en aktiv livsstil kan påverka hur de mår.

Redan då hade hon startat en egen blogg där hon skrev om hälsa och träning. Hon utbildade sig till personlig tränare och kostrådgiv­are och 2013 startade hon eget företag. Hennes nisch är att erbjuda träningspr­ogram på nätet.

– Jag har kunder över hela landet

och i Sverige. 95 procent av dem har jag inte ens träffat, säger hon.

Digital kundkontak­t

Träningen handlar om mycket mera än att bara skicka i väg ett träningspr­ogram. Kunderna fyller i detaljerad­e uppgifter om sig själva och sin livsstil och gör några olika fysiska test och får sedan individuel­lt anpassade träningspr­ogram.

De för också kost- och träningsda­gbok och Björkskog har regelbunde­n kontakt med dem via e-post, chattar och telefon om det behövs. Hon skickar dem dessutom videoinstr­uktioner.

– Många var skeptiska när jag startade, men i dag är det ganska vanligt med så kallad träning online.

För tillfället är Björkskog mammaledig och företagand­et kommer i andra hand, men hon har en del kunder hon jobbar med.

Många som kontaktar en PT har aldrig tränat tidigare och vill ha hjälp med att komma i gång. Andra är fysiskt aktiva personer som vill förbättra sig på ett visst område. Björkskog gillar att jobba med båda, men säger att hon ändå brinner mest för att ännu fler ska hitta glädjen i att röra på sig.

– Det är också tanken bakom min blogg och mina bilder på Instagram, att förmedla en känsla av att det inte behöver vara så svårt. Redan tio minuters styrketrän­ing gör nytta.

Mål viktigare än utrustning

Hennes eget mål med träningen handlar om att må bra och skapa förutsättn­ingar för ett hälsosamt liv.

– Jag vill ha en kropp som pallar för det mesta, som orkar springa ett terränglop­p utan att jag förberett mig desto mer.

Björkskogs recept för att komma i gång med träningen handlar om att det ska vara enkelt och kravlöst. Du behöver inget gymkort eller dyr utrustning – kroppen är ditt bästa redskap. Och på sommaren är det perfekt att träna ute i naturen. Sätt upp ett mål för din träning och en plan för hur ofta du ska röra på dig.

– Ett styrkepass i veckan räcker för att upprätthål­la formen. Med två pass förbättrar du muskelstyr­kan. Och så lägger du in en promenad eller en löptur ett par gånger i veckan.

– Träningen behöver inte ta hela kvällen eller bokas in långt på förhand. Var i stället mer spontan och försök få in rörelsen i vardagen. Då är också chansen större att du fortsätter.

Sparar stubbar

Med en ettåring i huset har Björkskog också fått ändra sina egna rutiner. Tidigare sysslade hon med crossfit och gick på gym flera gånger per vecka och terrängcyk­eln var i flitig användning.

– När Arthur var liten kunde han vara med i gymmet, men nu blir det i stället mera hemmaträni­ng, löpning och styrka på gräsmattan.

Både hon och maken är aktiva kitesurfar­e och Björkskog säger att hon via den sporten fått lära sig att det inte alltid går att planera träningen.

– Kitesurfin­g hänger på vädret. Utan vind går det helt enkelt inte.

Och det är lite så hon tänker med resten av träningen också.

– Låt dagsformen och vädret styra och gör det som känns roligt. Då blir träningen inte ett måste.

Intill familjens nyrenovera­de hus på en strandtomt strax utanför Jakobstad ligger några stora granstubba­r. Tomten var ganska övervuxen när de köpte huset för snart två år sedan.

– Vi ska spara stubbarna och använda dem som träningsre­dskap. Här bredvid uthuset planerar vi att bygga ett utegym, säger Björkskog.

Gör det som känns roligt. Då blir träningen inte ett måste.

Lina Björkskog

 ??  ?? Lina Björkskog lär ut träning både ansikte mot ansikte och över internet. 95 procent av sina kunder har hon aldrig ens träffat.
Lina Björkskog lär ut träning både ansikte mot ansikte och över internet. 95 procent av sina kunder har hon aldrig ens träffat.
 ??  ?? Hos familjen Björkskog används stubbar som träningsre­dskap.
Hos familjen Björkskog används stubbar som träningsre­dskap.
 ??  ?? Rörlighet är lika viktigt som styrka poängterar Lina Björkskog.
Rörlighet är lika viktigt som styrka poängterar Lina Björkskog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland