Hufvudstadsbladet

Sánchez träffar katalanske regionpres­identen

-

Den nye spanske premiärmin­istern Pedro Sánchez ska i morgon träffa Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra.

Sánchez har uppmanat de katalanska separatist­erna att ”vända blad” sedan Torra sagt att han vill ha en ny folkomröst­ning om självständ­ighet.

För att minska spänningar­na inför samtalen har sex av de nio katalanska ledarna som hållits fängslade nära Madrid förts över till Katalonien. Tillsamman­s med den tidigare regionpres­identen Carles Puigdemont är de anklagade för uppvigling och uppror och riskerar upp till 25 års fängelse för deras roll i den katalanska självständ­ighetsförk­laringen i oktober 2017.

Enligt Torra är syftet med samtalen att ”finna en socialisti­sk” ståndpunkt för katalanskt självstyre. Den spanska regeringen har tidigare avvisat kravet på autonomi genom talesperso­nen Isabel Celaa som sagt att ”rätten till självbestä­mmande finns inte i konstituti­onen”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LLUIS GENE ?? Den spanske premiärmin­istern Pedro Sanchéz (t.v.) och Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra (t.h.).
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LLUIS GENE Den spanske premiärmin­istern Pedro Sanchéz (t.v.) och Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra (t.h.).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland