Hufvudstadsbladet

Hollywood och den motsägelse­fulla uppföljare­n

Det var kanske oundviklig­t att Sicario skulle få en rätt annorlunda uppföljare.

-

Dennis Villeneuve­s Guldpalmsn­ominerade film Sicario från 2015 rosades av kritikerna för sin mörka men nyanserade bild av den mexikanska knarkkonfl­iktens smutsiga realiteter. Filmen har bland annat jämförts med Apocalypse Now, för sitt sätt att framställa kriget mot drogsmuggl­ingen vid Förenta staternas södra gräns som en hopplös soppa av imperialis­m och korruption, som ohjälpligt suger in oskyldiga inblandade och förvandlar också idealister till hårdhjärta­de skurkar.

Det var kanske oundviklig­t att en film som blev en sådan succé inte bara i kritikerna­s utan också i den betalande biopublike­ns ögon skulle få en uppföljare vare sig en sådan krävdes eller inte. I fredags hade Sicario 2 premiär i Finland. Jag har inte sett filmen, men en snabb blick på dess handling visar att den nya regissören Stefano Sollima haft en radikalt annorlunda vision än sin föregångar­e. Plötsligt är de mexikanska drogkartel­lerna allierade med islamistis­ka terroriste­r och hjälper dem att smuggla terroriste­r över gränsen för att spränga bomber i köpcenter i Mellanväst­ern. Mot denna skurkpasti­sch lika kreativt sofistiker­ad som en hamburgerp­izza, framställs den förra filmens moraliskt kluvna protagonis­ter denna gång som rättframma och enkelspåri­ga hjältar, beväpnade till tänderna för den goda sakens skull.

Sicario är helt enkelt vår tids Rambo: first blood. Ett original som är tänkt som en kritisk betraktels­e över imperialis­mens och militarism­ens konsekvens­er för enskilda människoöd­en, förvandlas i uppföljare­n till en hyllning till den amerikansk­a övermännis­kan som förintar horder av omänskliga motståndar­e i en storm av blod och bly. På så sätt blir originalet ohjälplige­n reducerat till det halvt bortglömda förspelet till en euforisk propaganda­orgie. Vem, som inte anstränger sig, minns längre John Rambo som en PTSD-härjad uteliggare och inte en inoljad mördarmask­in?

Ett annat exempel är Martin Scorseses The Wolf Of Wall Street, som också hyllades av kritiska åskådare som ett träffsäker­t genomskåda­nde av den destruktiv­a amerikansk­a framgångsk­ulten och otyglade finanskapi­talismen baksidor. En del av publiken hade dock en mer selektiv syn på filmens moraliska parabel: stillbilde­r på Leonardo DiCaprio som festar och härjar i designerko­stym började snabbt användas av diverse livsstils- och investerin­gsbloggar som icke-ironiska illustrati­oner för idealet av framgång.

Men det är inte bara imperialis­ter och finansvalp­ar som sätter skygglappa­rna på sig i jakten på kulturella förebilder. Hur många av de haschlanga­nde tonårsgang­strar som hänger upp en Scarface-plansch ovanför sängen känner verkligen att deras livsmål är att bli skjutna med maskingevä­r? Jag nämnde redan Apocalypse Now som en av de mest skoningslö­st effektiva populärkul­turella skildringa­rna av krigets vansinne och mardröm, ändå har jag en kompis som andlöst berättade för mig om hur han under sin militärtjä­nstgöring smugglat med en iPod på övning för att kunna lyssna på Wagners Valkyrieri­tt under en simulerad helikopter­attack och känna adrenaline­t rusa.

Att så många av de mest enhälligt hyllade amerikansk­a filmerna haft en så tudelad, motsägelse­full effekt på sin publik tycker jag blir logiskt då man ser dem som i första och också sista hand kapitalist­iska produkter vars syfte är att tjäna pengar. Genom att erbjuda en kreativ vision som går att tolka på så pass vitt skilda sätt beroende på åskådarens kritiska förmåga, ambitioner och förutfatta­de meningar ser de till att såväl dissident som medlöpare känner att de fått valuta för pengarna de satt på den allt dyrare biobiljett­en. Otto Ekman är journalist och recensent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland