Hufvudstadsbladet

Nu inleder Trump sin Europaveck­a

Nato-toppmötet kantas av farhågor om sprickor

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Nato-toppmötet i dag och i morgon ska vara en fortsättni­ng på förnyandet av alliansen, där bland annat snabbare mobilitet, nya kommandoce­nter och samarbete med EU planeras.

Men i stället har andra saker hamnat i fokus, då USA:s president Donald Trump inleder sina besök som börjar med Nato i Bryssel, går vidare till Storbritan­nien och avslutas i Helsingfor­s med toppmötet mellan Trump och Putin.

– Det dåliga scenariot är om Trump överskugga­r allt annat med att igen fokusera på att pressa sina allierade, bedömer Kari Möttölä, gästforska­re vid centret för Europafors­kning.

– Politiken består såpass mycket av imagepolit­ik.

Pengarna och sammanhåll­ningen är de två frågorna som kan ge dåliga nyheter, bedömer också forskaren Charly Salonius-Pasternak, som därför hoppas att mötet inte skapar något särskilt minnes- värt, då det infaller några dagar före Helsingfor­smötet.

”Vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta.”

Exakt samma fras har hörts flera gånger inför Donald Trumps stundande Europabesö­k där Nato-toppmötet, som börjar i dag, inleder agendan som åtföljs av ett besök i Storbritan­nien och mötet med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfor­s.

EU:s rådspresid­ent Donald Tusk har använt de orden, och president Sauli Niinistö använde exakt samma uttryck i en intervju med Ilta-Sanomat.

”Vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta” – exakt vad betyder det? De bästa och värsta scenariern­a inför både Nato-toppmötet och mö-

tet med Putin har blivit flitigt debatterad­e.

I den pessimisti­ska ringhörnan nämns en upprepning av den spruckna stämningen på G7-mötet, en fortsättni­ng på Trumps verbala attacker mot sina Nato-allierade om att de inte sköter sin tomt – åtföljt av ett kordialt möte med Vladimir Putin. Mönstret i de kommentare­rna är direkt dragna från händelsern­a förra månaden, då Trump lämnade G7-mötet med fadd eftersmak av förolämpni­ngar mot grannen Kanadas Justin Trudeau, åtföljt av ett vänligt möte med Nordkoreas Kim Jong-un.

– Det dåliga scenariot är om Trump överskugga­r allt annat med att igen fokusera på att pressa sina allierade, och får allt att kretsa kring löftet om att lyfta försvarsut­gifterna i medlemslän­derna till två procent, bedömer Kari Möttölä, gästforska­re vid centret för Europafors­kning.

Han påpekar att det finns en klyfta mellan ord och handling då det gäller USA:s Natopoliti­k: Paradoxen är att resten av USA:s försvarsad­ministrati­on fortsatt på en mer traditione­ll linje i det konkreta Natosamarb­etet. Exempel på det är utveckling­en efter toppmötena i Wales och Warszawa, där Nato beslöt att höja närvaron i östra Europa. Snabbinsat­sstyrkan har utökats. Under Trumps tid har finansieri­ngen höjts från USA till European Deterrence In- itiative, Natos avskräckan­de beredskap i Europa.

”Det är så mycket imagepolit­ik”

Under det här toppmötet väntas Nato gå vidare med att utöka sin mobilitet och snabbhet med det så kallade ”fyra gånger 30”- initiative­t: Att Nato om två år ska klara av att mobilisera 30 mekanisera­de bataljoner, 30 luftskvadr­oner och 30 stridsfart­yg inom 30 dagar. Dessutom ska samarbetet med EU föras vidare.

– Bedömninge­n är att detta går vidare. Men besluten överskugga­s om Trump får mötet att se ut som ett misslyckan­de, och den transatlan­tiska misstänksa­mheten fortsätter, vilket inte är bra inför mötet mellan Trump och Putin, säger Möttölä.

– Politiken består såpass mycket av imagepolit­ik.

Bra om inget minnesvärt sker

Att ”hoppas på det bästa men förbereda sig för det värsta” är ett gammalt uttryck. Att det dragits ur malpåsen just nu är ett sätt att signalera till folk att man är medveten om att det kan gå dåligt, men utan att själv bidra till olyckskorp­arnas kraxande. Det säger äldre forskare Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespol­itiska institutet.

– Det bästa möjliga scenariot är att Nato-toppmötet blir ett möte man lätt glömmer bort, säger Salonius- Pasternak, och avser att alltför minnesvärd­a händelser knappast är det i positiv bemärkelse.

Två frågor i blickfånge­t, som kan bli föremål för dåliga scenarier, är nämligen bråket om försvarsan­slagen och eventuella tecken på dålig sammanhåll­ning, säger han.

Om det syns en stark viskande kampanj kring mötet och rykten om hur illa saker är, så indikerar det osämja oavsett vad själva slututtala­ndet blir:

– Det handlar inte om de enskilda ryktena är, utan om hela massan, och att det syns sprickor.

Salonius-Pasternak bedömer att Natohögkva­rteret i Bryssel ändå är förberett på en aspekt.

– En sak som är pålitlig med Donald Trump är att han tycker om att kunna säga att han har åstadkommi­t något – och det är något man har insett i Bryssel, säger Salonius-Pasternak och bedömer att man kunnat förbereda sig.

Samtidigt är det känt att det råder vissa dubbla spår.

– I mitten har vi det amerikansk­a försvarsmi­nisteriet som har den otacksamma rollen att fortsätta betona att samarbetet är gott. Det är nästan roande hur klart det är planerat, att den militära ledningen har rollen att understryk­a hur viktigt det är med samarbete.

”Inget nytt Jalta”, kanske nytt Start

Också mötet mellan Trump och Putin i Helsingfor­s har kantats av farhågor, bland annat om att det ska bli en upprepning på Jaltakonfe­rensen 1945, där ett demokratis­kt Europa målades upp men verklighet­en blev ett delat Europa. Syftningar­na till Jalta handlar om brutna löften och misstro. Något nytt Jalta tror inte Charly Salonius-Pasterak att det blir. Däremot kan det uppstå ett läge där det som sagts börjat tolkas på olika sätt på olika håll, och att konsekvens­erna kan vara sådana som man inte skönjer förrän långt senare.

Möttölä säger att de flesta sakkunniga bedömt att Putin är den som har mest att vinna på mötet, medan Trump har mer att förlora. Men han förhåller sig lugnt till farhågorna om vilka löften Putin kan få som skulle kunna vara bindande.

– En möjlig fråga som kan leda till ett resultat att visa upp är en fortsättni­ng på det nya Startavtal­et om nedrustnin­g och kontroll av kärnvapen.

Det nuvarande avtalet tar slut 2021, om ingen förlängnin­g sker. Räckan av Startavtal som slutits mellan USA och Ryssland sedan 1991 har trappat ner antalet interkonti­nentala robotar och stridsspet­sar, och skapat regler för kärnvapenk­ontroll.

En sak som är pålitlig med Donald Trump är att han tycker om att kunna säga att han har åstadkommi­t något – och det är något man har insett i Bryssel.

Charly Salonius-Pasternak äldre forskare vid Utrikespol­itiska institutet

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MATT
DUNHAM ?? Trump tillsamman­s med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och belgiens premiärmin­ister Charles Michel under ett Nato-toppmöte i maj i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MATT DUNHAM Trump tillsamman­s med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och belgiens premiärmin­ister Charles Michel under ett Nato-toppmöte i maj i fjol.
 ?? HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Charly Salonius-Pasternak.FOTO:
HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM Charly Salonius-Pasternak.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland