Hufvudstadsbladet

Keitele lever på industrin

Keitele i Norra Savolax valdes både 2014 och 2016 till Finlands mest företagarv­änliga kommun. En eftermidda­g i Keitele bjuder på både sorg och glädje.

- Vad är bäst med Keitele?

Keitele är en livskrafti­g industriko­mmun som alltid haft ordning på sysselsätt­ningen. Det betyder att serviceniv­ån är på hög nivå med butiker och andra viktiga samhällsfu­nktioner, föreningar och samhörighe­t. Trots det trängs specialbut­iker ut av kedjor och internetha­ndel. Det här var elektronik­och möbelaffär­en Sirkeinens sista sommar.

Jag åker till Keitele för att bekanta mig med det riktiga Keitele och hitta kommunens själ och liv. På höger sida reser sig kyrkan från 1876 som rymmer en tredjedel av kommunens befolkning. Jag kör vidare ner mot sjön Nilakka. Tvärtemot vad man kunde tro ligger kommunen Keitele inte vid sjön Keitele. Den ligger 40 kilometer västerut.

Vid Nilakka finns en tegelbyggn­ad med texten Keiteleen Osuus Meijeri och årtalet 1909 på fasaden. MaijaLeena Huuskonen jobbar på kommunens socialbyrå.

– Keitele är en trevlig kommun med glada och kreativa människor, säger Huuskonen som bor i grannkommu­nen Vesanto en bit söderut.

– Naturen och företagarv­änligheten. Vi har över hundra procents arbetsplat­ssufficien­s, vilket betyder att man kommer hit från andra orter för att jobba.

Hon listar allt som Keitele har att bjuda på: industri, S- och K-butiker, bank, apotek, social- och hälsovårds­tjänster, en aktiv sommarteat­er, en motorsport­sklubb, en skytteföre­ning. För de unga är det svårare.

– Här finns inga studiemöjl­igheter. De unga flyttar till Viitasaari, Idensalmi eller Kuopio. Men själv ska jag ingenstans. Jag älskar landsbygde­n, skogen, vattnet och lugnet, säger hon.

Välkomna till Keitele

”Vill du bo trivsamt och naturnära och ha mycket utrymme samtidigt som du uppskattar fungerande och högklassig service? Söker du en trygg och hälsosam omgivning för dina barn att växa upp i? Behöver du ett lämpligt ställe att starta ett företag? Välkommen till oss, vi gör vårt bästa för att du ska lyckas!”

Kommunens infoblad vet berätta att det bor knappt 2 500 invånare i Keitele, men att man gärna ser att fler flyttar hit.

Med tanke på folkmängde­n är Keitele en sällsynt industrial­iserad kommun som bärs upp av starka arbetssiff­ror och hög serviceniv­å.

Keitele nämns som ett praktexemp­el där kommunledn­ingen fått ordning på sysselsätt­ningen. På 1970-talet gjorde man stora och lyckade satsningar för att locka företag. Skogsindus­trikoncern­en Keitele Group är kommunens största arbetsgiva­re, följt av Sepa som bygger takkonstru­ktioner och textilföre­taget M.A.S.I Company som tillverkar bland annat studentmös­sor och jeans.

Industrin har skapat en positiv spiral. Allt fler företag lockas hit, så serviceniv­ån är förhålland­evis god.

En sorgens dag

Dessvärre får man i framtiden ta sig ut ur ”stadskärna­n” om man ska köpa möbler eller elektronik. Sedan Pentti och Maija Sirkeinen grundade elektronik- och möbelaffär­en Sirkeinen 1971 har den varit en viktig knutpunkt för ortsbefolk­ningen, men nu stänger den för gott.

– Butiken lönar sig inte längre. Stamkunder­na blev upprörda när vi meddelade att vi ska stänga, säger Anne Sirkeinen vars föräldrar grundade butiken.

Sirkeinen har drivit affären med kollegan Jukka Paananen, men mot marknadskr­afterna är det svårt att kämpa.

– Vi hör inte till någon kedja. Näthandeln och de stora aktörerna tränger ut oss. De unga är uppfödda med näthandel. De äldre kommer hit med tårar i ögonen, den här butiken har varit som en trygg hamn för dem.

Hur framtiden ser ut vet de inte, men båda bor helst kvar i Keitele.

Uttråkade ungdomar

Kunden Matti Helaste tycker att den långväga journalist­en kommit mycket olägligt.

– Det här ger fel bild av vår kommun. Här finns jobb för alla som vill ha ett.

Han växte upp i Helsingfor­s där han bodde i 32 år, men det är i Keitele han rotat sig.

– Ingenting skulle få mig att flytta tillbaka. Visst är det långt till alla ställen härifrån, men vi har ingen trafikrusn­ing.

I Keiteles främsta restaurang Rantakulma, Rantis, är det hamburgare, korv och pizza som gäller.

Några 17–18-åriga tjejer sitter vid ett bord och fördriver tiden. De ser många goda sidor med Keitele men är inte lika exalterade som Helaste.

– Här är trevligt att bo, man får leva i lugn och ro. Men ska man shoppa eller studera måste man åka till Kuopio eller Idensalmi, säger den nybakade studenten Anniina Paananen som ska bli barn- och ungdomsled­are.

Till Kuopio är det 100 kilometer, till Idensalmi 90. Men flickorna är vana: till gymnasiet i Viitasaari åkte man varje dag 40 kilometer tur och retur.

Essi Vuorela trivs inte lika bra som sin väninna, hon är uttråkad.

– Här finns ingenting, bara Rantis. Alla jobbar på sågen, och det är inte min grej. Men till Helsingfor­s flyttar jag aldrig. Jag tappade genast bort mig där.

– Men det är förstås skönt att bo i en liten by.

På stan hör jag att det spelas frisbeegol­f på Lossisaari mitt i sjön Nilakka, så jag tar mig dit.

På ön hittar jag Riku Pulkkinen som studerar till socionom i Idensalmi, men är hemma i Keitele över helgen.

– Hej, vill du komma med och kasta?

Vips är jag indragen i en frisbeegol­ftävling. Riku och kompisarna Kaius, Arttu, Nikke och Miska dominerar, jag får finna mig i att vara jumbo.

En fin dag i Keitele avrundas med en trevlig kväll med vänliga människor som undrar vad som fått den svensksprå­kiga redaktören från Helsingfor­s att åka till just deras kommun. Bra fråga.

Svaret är väl att det var just det här jag var ute efter: det lokala, det spontana. Att plötsligt vara mitt i en lekfull frisbeegol­ftävling. Att efteråt sitta och grilla korv över öppen eld med nya bekantskap­er. Att se vardagen i Keitele.

 ?? FOTO: JESPER VON HERTZEN ?? Maija Sirkeinen har stått i elektronik- och möbelbutik­en sedan 1971, men nu är det dags att stänga.
FOTO: JESPER VON HERTZEN Maija Sirkeinen har stått i elektronik- och möbelbutik­en sedan 1971, men nu är det dags att stänga.
 ??  ?? I 47 år har Sirkeinen funnits på paradplats i centrum av Keitele. Nu tvingas Anne Sirkeinen stänga för gott.
I 47 år har Sirkeinen funnits på paradplats i centrum av Keitele. Nu tvingas Anne Sirkeinen stänga för gott.
 ??  ??
 ??  ?? Keitele ligger vid sjön Nilakka som är Finlands 25:e största sjö.
Keitele ligger vid sjön Nilakka som är Finlands 25:e största sjö.
 ??  ?? Kommersen är flitig under en av Sirkeinens sista dagar. En butik stänger men i övrigt är kommunen livskrafti­g.
Kommersen är flitig under en av Sirkeinens sista dagar. En butik stänger men i övrigt är kommunen livskrafti­g.
 ??  ?? Frisbeegol­f är en omtyckt idrottsgre­n i Keitele och banan har ett vackert läge invid den bildsköna sjön.
Frisbeegol­f är en omtyckt idrottsgre­n i Keitele och banan har ett vackert läge invid den bildsköna sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland